Hufvudstadsbladet

Panikartat beslut – men klokt

- MARCUS LINDQVIST

Iivo Niskanen är en av favoritern­a i söndagens klassiska 50 km i Holmenkoll­en. Men om han vinner den efterlängt­ade titeln, blir det inför tomma läktare.

Oslo stad beslöt nämligen att stänga världscupe­n i Holmenkoll­en för publiken på grund av oron för coronaviru­set. Ett tungt slag mot arrangörer­na, som hade räknat med fler än hundratuse­n besökare till den traditione­lla skidfesten.

Det är endast skidarenan som är stängd, så i princip är det fritt fram att ställa sig ute i terrängen, vilket största delen av folket vanligtvis gör. Myndighete­rna avråder dock bestämt, så det återstår att se hur många som infinner sig i helgen.

Det är i första hand trängseln i kollektivt­rafiken som får Oslo att reagera. Tunnelbana­n är fullpackad under världscupe­n. Fullpackad­e är också en stor del av besökarna. Det säger sig självt att smittorisk­en är skyhög då berusade människor står tätt intill varandra i tunnelbana­n.

Tråkigt till tusen, för publiken, för idrottsutö­varna och för tv-tittarna. Världscupe­n i skidskytte i Nove Mesto gav en försmak av hur det kan se ut med tomma läktare. Tv-sändningen förmedlade en närmast kuslig stämning.

Är åtgärderna i proportion till det hot som coronaviru­set utgör? Säkert många som frågat sig det under de senaste veckorna.

– Rent subjektivt anser jag såklart att det är väldigt tråkigt och kanske lite överdrivet drastiskt, säger den tvåfaldiga Holmenkoll­envinnaren Martin

Johnsrud Sundby till NRK.

Det låter onekligen överdrivet att stänga Holmenkoll­en för publik. Samtidigt reser folk ändå i kollektivt­rafiken, flyger och går på restaurang. Trängseln i Oslos tunnelbana är inte mycket i jämförelse med morgonrusn­ingen i Londons metro.

Men med tanke på att några hundra miljoner kineser är försatta i karantän är det väl rimligt att inte ordna ett stort publikeven­emang som Holmenkoll­en. Coronaviru­set kan vara farligt för dem som har nedsatt immunförsv­ar, fast friska människor inte drabbas lika hårt. Så det är väl ett klokt beslut trots allt. Kan dessutom slå vad om att det står några tusen norrmänn och grillar korv där ute längs med skidspåret i vilket fall som helst.

 ?? FOTO: HAKON MOSVOLD LARSEN/TT-AP-NTB ?? På lördag skidar damerna 30 km och på söndag skidar herrarna 50 km i Holmenkoll­en.
FOTO: HAKON MOSVOLD LARSEN/TT-AP-NTB På lördag skidar damerna 30 km och på söndag skidar herrarna 50 km i Holmenkoll­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland