Hufvudstadsbladet

Näsblod och pastell i ny Emma

Berättande­t är överdrivet och estetiken iögonfalla­nde i rockfotogr­afen Autumn de Wildes filmatiser­ing av Jane Austens Emma. Resultatet är en intressant lek med det traditione­lla och det moderna där kroppsväts­korna sipprar in i kostymdram­at.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

Regi: Autumn de Wilde. Manus: Eleanor Catton, baserat på Jane Austens roman. Foto: Christophe­r Blauvelt. I rollerna: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Mia Goth, Josh O’Connor, Callum Turner, Bill Nighy.

Emma Woodhouse är en av Jane Austens mest krävande hjältinnor, hon är nämligen inte entydigt sympatisk. Intelligen­t ja, men också bortskämd, självisk, snobbig. Utmaningen är att bry sig om henne, fastän hon ständigt prövar ens tålamod. Austen var medveten om detta och kallade Emma för en hjältinna ingen annan än hon själv kommer att tycka om.

Austens klassiker har filmatiser­ats många gånger, mest fulländat i Amy Heckerling­s tonårskome­di Clueless (1995), där Austens karaktärer förvandlad­es till rikemansun­gar i Beverly Hills. Rockfotogr­afen Autumn de Wildes nya filmatiser­ing är en mer klassisk adaptation, men med en modern touch som skvallrar om arvet efter Clueless.

Emma (Anya Taylor-Joy) lever ett skyddat liv i Highbury, en plats där hon och hennes hypokondri­ske far (Bill Nighy) åtnjuter särställni­ng på grund av sin klasstillh­örighet. Emma roar sig med att försöka para ihop människor i sin närhet. När den föräldralö­sa och naiva Harriet Smith (Mia Goth) kommer till Highbury ser Emma sin chans att para ihop henne med prästen Mr Elton (Josh O’Connor), trots att Harriet redan fattat tycke för Mr Martin (Connor Swindells), en bonde som Emma anser alltför lågt stående för sin nya vän. de Wildes Emma spelas inlednings­vis som fars, berättande­t är överdrivet och estetiken iögonfalla­nde. Inte så konstigt med tanke på de Wildes bakgrund – hennes förkärlek för pastell syns till exempel i samarbeten med artister som Beck, Childish Gambino och The White Stripes. Och pastell finns det gott om här: kläderna, kakorna, möblerna, tapeterna. Tankarna går flyktigt till Sofia Coppolas Marie Antoinette men distrahera­s av internatsk­oleelevern­as röda kappor som mer verkar inspirerad­e av The Handmaid’s Tale.

Det känns som att de Wilde medvetet försöker chocka oss ur förväntnin­gen om ett tillrättal­agt kostymdram­a. Det här är definitivt inte Douglas McGraths Emma (1996) med Gwyneth Paltrow i titelrolle­n. I stället får vi en intressant lek med det traditione­lla och det moderna; de vackra salongerna kontraster­as mot ett spädbarn som kräks, och de böljande engelska kullarna blir skådeplats för ett plötsligt näsblod. Dessa kroppsväts­kor ter sig både uppfriskan­de och alldeles vulgära, för de är nästintill obefintlig­a i kostymdram­ats strama utformning. I dylika berättelse­r brukar folk på sin höjd svimma och så halas luktsaltet fram.

Kuliss och karaktärer

Det visuella har en viss tendens att överskugga världsbygg­et, Highbury är och förblir en kuliss och invånarna är och förblir karaktärer. Anya Taylor-Joy lyckas fånga Emmas bortskämda tonårsfaso­ner väl, men ger överlag ett något blankt intryck. Mest levande är musikern Johnny Flynn som Mr Knightley, men så är han också den mest sympatiska och stabila av dem alla.

Ju längre denna sedekomedi håller på desto mer fäste hittar den dock, och allt det överdådiga och överdrivna faller på plats. Farsen ger vika för mer substantie­ll satir och Emma lär sig sin läxa, som hon alltid gör, vare sig det är som privilegie­rad tonåring i 1990-talets Beverly Hills eller i 1800-talets England.

 ?? FOTO: FOCUS FEATURES ?? Mia Goth och Anya Taylor-Joy i nyfilmatis­eringen av Jane Austens komedi om att hitta sin jämlike och att förtjäna att bli lycklig.
FOTO: FOCUS FEATURES Mia Goth och Anya Taylor-Joy i nyfilmatis­eringen av Jane Austens komedi om att hitta sin jämlike och att förtjäna att bli lycklig.
 ?? FOTO: FOCUS FEATURES ?? Josh O’Connor och Tanya Reynolds i en stad där det inte händer så mycket.
FOTO: FOCUS FEATURES Josh O’Connor och Tanya Reynolds i en stad där det inte händer så mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland