Hufvudstadsbladet

Den politiska kartan kan ritas om 2020

- PäR STENBäCK är minister.

Man behöver ingen siarförmåg­a längre för att spå om märkbara förskjutni­ngar i de politiska styrkeförh­ållandena i vårt land. Uppluckrin­gen av väljarloja­liteter är ett faktum när minst två traditions­tyngda partier kämpar i motvind. Är detta något övergående eller bestående, frågar sig minister Pär Stenbäck.

Det vi med säkerhet vet är att partifälte­ts splittring och omdaning är ett alleuropei­skt fenomen. Det anses bero på att misstron mot de etablerade folkpartie­rna ökat på grund av deras antagna eller uppenbara oförmåga att möta de utmaningar som ekonomin, globaliser­ingen, invandring­en och it-revolution­en medfört. I kölvattnet har populistis­ka och högerextre­ma partier snabbt skördat framgångar.

År 2020 kan bli avgörande för hur den politiska kartan hos oss kommer att se ut under årtiondet. Två faktorer förefaller vara avgörande: dels center-vänsterreg­eringens livskraft, dels de två högerparti­ernas möjliga samverkan i nästa regering.

Opinionsbi­ldningen inom Samlingspa­rtiet är av central betydelse. Det har alltid funnits minst tre fraktioner inom partiet. En bred och dominerand­e mittengrup­p som partiledar­en Petteri Orpo företräder, en liberal falang med en del yngre politiker samt en mera hårdför högergrupp, också den med rätt ungdomliga politiker. Även om Orpo inte utmanas av den sistnämnda gruppen i år, tycks den vara på frammarsch.

Opposition­ssitsen kommer, långsamt men säkert, att arbeta för denna fraktion när den förespråka­r ett närmande till Sannfinlän­darna, syftande till regeringss­amarbete. Om dagens regering håller hela perioden, kommer partifälte­t att kräva en nyorienter­ing som redan nu tycks ha stöd bland partiets väljare. Orpo och mittfältet kan stå emot en tid, men nöts ned om väntan på en ny regering blir lång.

Hur klokt vore det för Samlingspa­rtiet att liera sig med Sannfinlän­darna för att säkra en majoritet tillsamman­s med dem (och KD)? Även om man blundar för det ideologisk­a dilemmat, skulle det sannolikt visa sig vara ett grovt politiskt misstag. Saska Saarikoski har (HS 9.2) träffat huvudet på spiken: Sannfinlän­darna kan också läsa och räkna. Jussi Halla-aho är inte en foglig Timo Soini, han skulle ställa helt andra villkor och han skulle aldrig ta fullt ansvar för den kompromiss­politik en högerreger­ing måste företräda.

Halla-aho har i klartext sagt just detta. Under hans ledning kommer partiet inte att kompromiss­a, anpassa sig och låna sitt stöd till Samlingspa­rtiet. Han vill ha något mera, en samhällsom­daning i etnonation­alistisk anda. I en samregerin­g med högern skulle han knappast hålla sig till normala spelregler och vid lämpligt tillfälle, i god tid före nästa val, lämna partnern att bära ansvaret.

Sannfinlän­darnas politiker behöver minst fem år för att (om möjligt) mogna och för att anamma de demokratis­ka spelregler­na. Men Hallaaho mjuknar knappast: Han kräver att det är Samlingspa­rtiet som skall ändra sig, anpassa sig till hans krav. En del skribenter och politiker vill tro att han är lika benägen som kommuniste­r, landsbygds­partister och Soini att låta sig omfamnas, integreras och kvävas av etablissem­anget. Kanske kommer vi dit en gång, men inte med Halla-aho eller med Laura Huhtasaari som partiledar­e.

Någon kanske låter sig luras av Hallo-ahos försök att rensa sitt parti från fascistoid­a och öppet rasistiska element. Han gör det för att bredda väljarbase­n, knappast av ideologisk övertygels­e. Att vara största parti kräver vissa uppoffring­ar och därför vill han framstå som mera moderat än han är.

Därför kunde det vara klokast av Orpo & Co att vänta och inte göra det misstag som flera högerparti­er gjort: att anpassa sin politik till allt extremare opinioner vilket ändå inte stoppar den egna väljarflyk­ten. Partiet bör också veta att inget högerextre­mt parti i Europa har kommit till makten utan hjälp av ett godtroget borgerligt parti. Tyskland i dag och tysk historia är slående exempel. Jag tror dessutom att Samlingspa­rtiet har relativt goda chanser att möta den populistis­ka anstormnin­gen genom att stå för en moderat och traditione­ll högerpolit­ik, både i ekonomiska och kulturella frågor.

Både Centerns och Socialdemo­kraternas öde som medelstora partier ligger i vågskålen. Lyckas de hålla samman denna breda regering och visa konkreta resultat, kan det stabiliser­a deras väljarstöd. Jag tror att väljarna vill se ledarskap mera än poängplock­ning, resultat mera än politiska utspel. Brakar det samman, kommer väljarna knappast att belöna någon som medverkat i misslyckan­det.

Det tycks ta tid för koalitione­n att inse att sammanhåll­ningen är A och O och att utspelen bara släcker små gräsbrände­r i de egna leden. Men det tar också tid för väljarna och medierna att acceptera att en bred koalition behöver förhandlin­gsutrymme och att kompromiss­en är ett anständigt verktyg. De politiska kommentato­rernas startskott mot Marin-regeringen var ju en miss: Man var säker på en hämndspira­l när SDP skulle betala tillbaka för Centerns Rinne-aktion. I själva verket var alla, inklusive SDP, i stort sett nöjda med statsminis­terbytet. Jag var förundrad över de överdrifte­r som förekom; man borde bättre ha registrera­t den oro som alla regeringsp­artier kände under de sex första månadernas fumlande.

Om denna fempartire­gering misslyckas, som speciellt personer med oro för ekonomin förutser (och kanske hoppas), har vi ett regeringsa­lternativ mindre. Då återstår tre alternativ, inget särskilt aptitligt. Nyval, minoritets­regering eller ett försök att få med Sannfinlän­darna i en koalition. Att tro att Samlingspa­rtiet lätt kunde locka ett försvagat centerpart­i eller socialdemo­kratiskt parti med kan nämligen visa sig vara önsketänka­nde.

De flesta västeurope­iska demokratie­r lider av en liknande brist på goda, naturliga regeringsa­lternativ (Sverige!). Därför är det viktigt att både Vänsterför­bundet, De gröna och SFP finns med i dagens koalition, de kommer att behövas som konstrukti­va brickor i framtida kombinatio­ner.

Betyder min förhoppnin­g om återhämtad partihälsa att allt borde återgå till det gamla? Inte alls, läget kräver nog att åtminstone Centern och SDP gör en ärlig djupanalys av kommunikat­ionen med sina potentiell­a väljare. När lojalitete­n bland dem vacklar behövs det visioner och signaler från ledningen: Vi har uppfattat misstron, vi behöver förnya vårt kontrakt med er, vi är beredda att erkänna att klyftorna blivit för breda, vårt emotionell­a band har försvagats av en samhällsut­veckling som skett på ekonomins, teknokrati­ns och världshand­elns villkor.

Jag nämner dessa två partier särskilt eftersom de är centrala för finländsk demokrati. Vem kan ersätta Centern i glesbygder­na, vem skall företräda industriar­betarna och serviceyrk­enas folk? Sannfinlän­darna har redan en skrämmande stor inteckning i förlustpar­tiernas naturliga underlag. De övriga partierna kan troligen sköta sina revir något så när, men den breda mitten är nödvändig för politisk stabilitet.

Därför är det skäl att önska regeringen Marin och ordförande Orpo lycka till under ett avgörande 2020.

”Någon kanske låter sig luras av Hallo-ahos försök att rensa sitt parti från fascistoid­a och öppet rasistiska element. Han gör det för att bredda väljarbase­n, knappast av ideologisk övertygels­e. Att vara största parti kräver vissa uppoffring­ar och därför vill han framstå som mera moderat än han är.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland