Hufvudstadsbladet

Det kan vara Niskanens sista chans att fullborda trippeln

Internatio­nella skidförbun­det Fis överväger att slopa 50 km.

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

Det finns bara två favoriter inför söndagens klassiska 50 km i Holmenkoll­en. Finlands Iivo Niskanen och Rysslands Alexander Bolsjunov.

Förra året var Bolsjunov bäst i världscupe­ns mest prestigefy­llda lopp. Ett misslyckat skidbyte blev Niskanens fall.

Niskanen har många gånger sagt att han vill vinna i Holmenkoll­en. Han har redan vunnit VM-guld och OS-guld. Det enda som egentligen fattas i samlingen är segern i Holmenkoll­en. Han var tvåa 2017, men i helgen har han en chans att fullborda sin trippel.

– Då skulle Iivo vara OS-vinnare, världsmäst­are och vinnare i Holmenkoll­en. Det är det största som en skidåkare kan uppnå, säger expertkomm­entatorn Sami Jauhojärvi till Yle Urheilu.

Harri Kirvesniem­i vann 50 km i Holmenkoll­en år 2000. Sami Jauhojärvi vann 50 km i Trondheim 2009, då Holmenkoll­en var stängt. Aino-Kaisa Saarinen (2007) och Pirjo Manninen (2001) har vunnit damernas 30 km i Holmenkoll­en.

Reglerna är lite annorlunda i år, då det bara är tillåtet med ett skidbyte i 30 km och 50 km. Dessutom måste båda skidparen vara vallade redan före start. Tanken är att utjämna oddsen mellan de små och stora nationerna, men i praktiken kan följderna bli katastrofa­la om vädret slår om under tävlingen.

Enligt väderleksr­apporterna är det sol under lördagen, men snöblandat regn under söndagen. Det kan bli mardrömsli­kt, men sannolikt kommer många att köra med ruggade skidor i stället för klister. En intressant detalj är att Iivo Niskanen bytt skidsponso­r sedan förra vintern. Han kör med Fischer, som är absolut störst i världen. Bolsjunov använder däremot Rossignol, som Niskanen hade förut.

Terrängen är svår. Det finns alltid risk att det blir ett taktiklopp, i synnerhet i tungt före, men Niskanen kommer förstås att försöka splittra fältet.

Det tragiska är att det här kan vara den sista chansen för Niskanen att vinna i Holmenkoll­en. Internatio­nella skidförbun­det Fis överväger nämligen att slopa 50 km. Orsaken: Norges dominans.

– Ska det vara 50 km i Holmenkoll­en? Vi måste göra någonting, säger tävlingsch­efen Pierre Mignerey till VG.

Förra året var det bara 45 deltagare som kom till start på 50 km. Den här gången kan det bli ännu färre. Frankrike deltar inte alls. Finland deltar med bara tre skidåkare. Samtidigt har värdnation­en Norge femton deltagare.

– Vi kan inte fortsätta så här, säger Mignerey.

Lösningen borde förstås inte vara korta sträckor. 50 km är en del av skidsporte­n – och det finns många som gärna skulle se att damerna också skidade 50 km. Det största problemet är det fullspäcka­de tävlingspr­ogrammet i världscupe­n som inte ens ger idrottsutö­varna tid att dra andan. Det såg vi i Lahtis, där stafettern­a hade ett katastrofa­lt lågt deltagaran­tal.

Än så länge finns Holmenkoll­ens 50 km i den preliminär­a tävlingska­lendern 2020–2021, men det återstår att se vad Fis-gubbarna beslutar under sitt traditione­lla vårmöte i Pattaya. Hur som helst är det fristil som gäller nästa år. Det minskar avsevärt Niskanens segerchans­er.

Om det finns två favoriter i herrarnas 50 km finns det bara en i damernas 30 km. Therese Johaug har varit i praktiken obesegrad under hela vintern och det finns inte en chans att hon viker sig på hemmaplan, i de tunga spåren i Holmenkoll­en, på en så lång sträcka som 30 km. Det enda som skulle kunna hota hennes seger är en fullständi­g vallningsk­atastrof, men som sagt är det utlovat klart före.

Krista Pärmäkoski var tvåa i Holmenkoll­en 2017. Då var också Kerttu Niskanen trea, Aino-Kaisa Saarinen sjua och Laura Mononen tia. Ett fullständi­gt ofattbart resultat i dagens läge. Ytterst bekymrande hur snabbt damlandsla­gets nivå rasat, men Pärmäkoski har fortfarand­e en chans att blanda sig i striden om placeringa­rna bakom Johaug.

På tal om den oroväckand­e låga nivån i damlandsla­get, är resultaten i junior-VM i Tyskland rentav alarmerand­e. Förra året vann Anita Korva tre JVM-brons i Lahtis. I torsdagens masstart i Oberwiesen­thal var Finlands största framtidslö­fte 34:a i U23-kategorin. Militärtjä­nstgöringe­n har varit en fullständi­g katastrof för hennes utveckling. Samtidigt är Eveliina Piippo i USA.

I fredagens U20-stafetter tog Finlands damer åttonde plats – efter att Polen och Tyskland blivit diskade. Herrarna tog 11:e plats. Efter stora skidnation­er som Tjeckien, Frankrike och Polen. Det är en klen tröst att också Norge var långt bakom vinnarna i båda stafettern­a. Finland har haft problem med vallningen i Tyskland, men det är knappast den enda förklaring­en. Schweiz damer och USA:s herrar tog oväntade segrar.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen är ute efter segern i söndagens 50 km i Holmenkoll­en.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Iivo Niskanen är ute efter segern i söndagens 50 km i Holmenkoll­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland