Hufvudstadsbladet

Raseborgs sjukhus testar stödet för svenskan

Raseborgs sjukhus hotas av en nedmonteri­ng. Regeringsp­artiernas representa­nter i HUS:s styrelse borde inse betydelsen av vård på svenska i regeringsp­rogrammets anda.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Västnylänn­ingarna har igen aktiverat sig för att visa sitt stöd för Raseborgs sjukhus och för att försöka förhindra en hotande nedbantnin­g eller till och med stängning av sjukhuset. Målet är att kunna påverka HUS:s styrelse före ett avgörande beslut om en knapp månad.

Då BB på samma sjukhus skulle räddas för ett tiotal år sedan demonstrer­ade man och bildade en människoke­dja, nu blir det en manifestat­ion på Ekenäs torg om en vecka. På bara några dagar har en Facebookgr­upp samlat ungefär 10 000 medlemmar och en adress med upprop för samjouren vid sjukhuset över 4 000 underteckn­are.

Att Raseborgs sjukhus skulle kunna fortsätta som om ingenting hänt då såväl det ekonomiska läget som den demografis­ka förändring­en skakar vårt samhälle är inte möjligt. Det kan säkert krävas både förändring­ar och effektiver­ingar, men den så viktiga samjouren kan behållas även om vissa åtgärder med sikte på sänkta kostnader vidtas.

En arbetsgrup­p med sakkunniga från de västnyländ­ska kommunerna och från HUS presentera­de tidigare i vintras en rapport där man enhälligt framhöll att det bästa alternativ­et för Raseborgs sjukhus är att samjouren fortsätter men att vissa omstruktur­eringar görs för att minska platserna inom specialist­sjukvården.

Varför HUS:s högsta ledning i sin beredning för styrelsemö­tet för några dagar sedan struntade i arbetsgrup­pens slutsats har väckt befogad förundran. I beredninge­n ifrågasätt­s samjouren starkt, men om den försvinner så innebär det att sjukhusets specialist­jourer i anestesi, kirurgi och inre medicin skulle avslutas. I en insändare i HBL 6.3 konstatera­r sjukhusets överläkare i inre medicin Fredrik Forsström att också operatione­rnas antal skulle decimeras kraftigt liksom även den specialise­rade avdelnings­vården. Allt detta skulle ytterligar­e öka svårighete­rna att locka läkare.

Beredninge­n betonar framför allt ekonomiska siffror men ”glömmer” helt att beakta de stora ökade ambulans- och övriga patienttra­nsportkost­nader som en slopad samjour på sjukhuset skulle leda till.

Raseborgs sjukhus fortsatta existens och omfattning är viktig för hela regionens framtid som en livskrafti­g och lockande region. Sjukhusets status är central för att kunna erbjuda jämlik vård i Nyland. Dess existens och den omfattning av vård som erbjuds där är livsviktig som garant för att vård ges också på svenska i Nyland, i det svenskaste av södra Finland.

Att besluta om inredninge­n i ett rum kort före hela huset ska renoveras är idiotiskt. Men det är vad HUS gör om beslut i vår fattas om Raseborgs sjukhus framtid innan man vet var den aktuella vårdreform­en kommer att landa.

Raseborgs sjukhus är inte ett ärende för regeringen, som till exempel fallet med Vasa centralsju­khus. Men man kan inte låta bli att även nu kasta en blick mot regeringen.

Det har ofta konstatera­ts att vi nu har den bästa tänkbara regeringen ur svensk synvinkel och i regeringsp­rogrammet ingår många för svensksprå­kigheten viktiga skrivninga­r. Men hur är det då man stiger ut från statsrådsb­orgen och ministerie­rna och till exempel vandrar in i HUS:s styrelseru­m?

Vid HUS-styrelsens första diskussion kring Raseborgs sjukhus framtid i måndags var det endast SFP:s representa­nt som försvarade samjouren. SDP:s Raseborgsr­epresentan­t var frånvarand­e, men stöder givetvis en fortsatt omfattande verksamhet på sjukhuset.

I samkommune­n HUS sitter en styrelse som till sin sammansätt­ning domineras av regeringsp­artierna. Nio av de femton politiska medlemmarn­a represente­rar regeringsp­artier. Men i det här sällskapet verkar de svenska frågorna väga lätt. Eller hur förklaras annars det svaga stödet för Raseborgs sjukhus där?

Trots att det inte är ett ärende som ska avgöras på regeringsn­ivå är det inte förbjudet för regeringsp­artierna att påminna sina förtroende­valda om att tänka på stödet för det svenska. Konkreta handlingar skapar trovärdigh­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland