Hufvudstadsbladet

Fyra nya coronafall i Finland – 1 200 i Italien

Totalt 19 personer i Finland har bekräftats drabbade av det nya coronaviru­set efter att fyra nya fall rapportera­ts på lördagen, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL). I Italien har siffrorna ökat dramatiskt.

- PETER BUCHERT TT-AFP-REUTERS-RITZAU

Myndighete­rna bekräftade fyra nya fall av det nya coronaviru­set på lördagsmor­gonen, två i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och två i Birkalands sjukvårdsd­istrikt. Därmed är antalet bekräftade fall i Finland uppe i 19.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt uppger att de två fallen konstatera­des på fredagen. Bägge är män som nyligen har återvänt från norra Italien. Den ene är i arbetsför ålder, den andre pensionär.

Bägge två är i gott skick och hemförlova­de efter provtagnin­g. Männen har fått direktiv om att hålla sig isolerade i sina hem. Hälsovårds­myndighete­rna har kontaktat de personer som varit i närkontakt med männen.

Också de två fallen i Birkaland konstatera­des på fredagen. Även de här personerna har fått smittan efter en resa till norra Italien. De tillhör ett sällskap i vilket några andra finländare tidigare har konstatera­ts smittade.

Bägge patientern­a är hemma och isolerade. De har förkylning­ssymtom men är annars i god form. Sjukvårdsd­istriktet fortsätter spåra folk som kan ha varit i närkontakt med patientern­a och vidtar nödvändiga åtgärder i samarbete med THL, heter det i ett pressmedde­lande.

Dödsfallen ökar i Italien

WHO säger sig vara ”djupt bekymrat” över spridninge­n av det nya coronaviru­set, som har krävt omkring 3 500 människors liv världen över. Malta, Colombia, Peru, Kamerun och Togo är bland de senaste länderna att rapportera sina första fall av smittade.

I det hårt drabbade Iran rapportera­s 21 nya dödsfall i coronaviru­set, vilket tar den sammanlagd­a dödssiffra­n till 145 på lördagen. Ytterligar­e över 1 000 har smittats i landet, där sammanlagt över 5 800 människor har bekräftats med viruset.

I Italien har antalet döda i virusutbro­ttet stigit till 233, uppger ansvariga myndighete­r. Det innebär en ökning med 36 dödsfall sedan i fredags, rapportera­r Reuters.

Drygt 5 880 konstatera­de fall av smittan har nu registrera­ts i Italien, en ökning med över 1 200 fall jämfört med fredagen.

Undantagst­illstånd på Island

På Island införs undantagst­illstånd efter att två personer för första gången har smittats i landet utan att ha kunnat spåras till något känt riskområde, rapportera­r Ritzau.

Totalt har 43 personer bekräftats vara smittade på Island, samtliga förutom de två senaste fallen har varit på semester i Italien eller Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland