Hufvudstadsbladet

”Armén krymper utan kvinnor”

Finland har ett starkt försvar, men för att upprätthål­la en stark armé krävs uppbåd också för kvinnor, säger experter.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Ryssland är militärt starkare nu än för tio år sedan och landet har visat att de är beredda att använda militära medel, säger Harri Mikkola vid Utrikespol­itiska institutet då han föreläste om säkerhetsp­olitik vid Åbo universite­t i veckan.

– Finland behöver därför ha en realistisk bild av Rysslands militära doktrin, vad deras militära kapacitet är och hurdana strategier de har. Vi behöver se till att vår egen försvarsma­kt är i tillräckli­gt gott skick så att tröskeln att attackera Finland förblir hög, säger Mikkola.

Enligt Matti Pesu, expert på det säkerhetsp­olitiska läget vid Östersjön, är det därför nödvändigt att behålla den allmänna värnplikte­n. Men han lyfter fram att armén kommer att krympa i och med att årskullarn­a minskar om inte fler kvinnor gör värnplikte­n.

– Genom att kalla alla till uppbåd skulle fler kvinnor få informatio­n om värnplikt och det kunde öka antalet frivilliga. De kvinnor som går armén är väldigt motiverade och blir bra soldater, säger Pesu.

Nya stridsflyg­plan och nya fartyg

Förra året översteg försvarsma­ktens budget för första gången tre miljarder euro. Flera stora militära införskaff­ningar är på gång. De gamla Hornetplan­en ska bytas ut till cirka 60 nya stridsflyg­plan. Vid varvet i Raumo byggs nya militärfar­tyg.

Också i Sverige har man reagerat på det förändrade säkerhetsp­olitiska läget. Pesu betonar att Sveriges militära beredskap har stor betydelse för Finland eftersom landet är en av våra närmsta militära samarbetsp­artner.

– Men om de inte har en trovärdig militär styrka är de inte heller en trovärdig militär partner för oss, konstatera­r Pesu.

Det talas mycket om hybridkrig­föring som en modern form av krigföring. Men Pesu och Mikkola betonar att traditione­ll krigföring är en hotbild som kvarstår.

– För att garantera landets territorie­lla suveränite­t behövs en militär styrka nu och inom den närmaste framtiden. Vi kommer inte bort från det faktum hur mycket vi än skulle vilja, säger Mikkola.

Han inflikar att Finland har ett starkt försvar för tillfället. Ryssland har moderniser­at sin armé och är en stark militär aktör kring Östersjön, men Pesu påpekar att Finland också är en betydande militär aktör i norra Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland