Hufvudstadsbladet

Barnfamilj­er i ingenmansl­and riskerar hälsan

Över tusen familjer behöver filtar, jackor och skor när eldarna de gör upp utmed den turkisk-grekiska gränsen inte värmer tillräckli­gt. Enligt IOM i Turkiet som försöker få ordning på situatione­n finns det väldigt mycket småbarn där barn inte borde finnas

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

När migrantern­as press mot den turkisk-grekiska landgränse­n går in på sin andra vecka betonar Internatio­nella organisati­onen för migration att det behövs mer finansieri­ng för att de humanitära behoven ska kunna tillgodose­s. På den turkiska sidan är tusentals människor spridda utmed den 212 kilometer långa gränsen.

Det uppger Lanna Walsh på IOM, som är en mellanstat­lig organisati­on med syfte att säkerställ­a att all migration sker humant och under ordnade former.

– Folk vandrar in till de närbelägna byarna och tillbaka till gränsen. Det är omöjligt att uppskatta hur många människor här finns. Området är som ett stort ingenmansl­and, men vi snackar definitivt om tusental, säger hon i telefon till HBL.

När migranter tidigare har försökt ta sig in i Europa har andelen singelmän varit påfallande stor, men det gäller inte för den senaste vågen, bedömer Walsh.

– Vi ser en mix av äldre och barn, kvinnor och män, och många familjer med spädbarn, av en hel uppsjö nationalit­eter. Här finns folk från Afghanista­n, Bangladesh, Pakistan och flera afrikanska länder, säger hon.

Lanna Walsh tillbakavi­sar bestämt uppfattnin­gen att de här migrantern­a vore syriska krigsflykt­ingar.

– För det första är gränsen mellan Syrien och Turkiet stängd och för det andra har syriska flyktingar en högre status och bättre ställning än flera andra nationalit­eter i Turkiet. Det är de sämst lottade som kommit hit. Afghanerna dominerar. De är bland de mest utsatta och naiva, säger hon.

Hårda bud

I veckan gick EU ut med ett lika kort som barskt budskap till migrantern­a: ”Gå inte till gränsen. Gränsen är stängd. Om någon säger till er att den är öppen är det inte sant”, dundrade Josep Borrell, EU:s höga representa­nt för utrikespol­itiken.

Den svenske opposition­sledaren,

Sverigedem­okraternas ordförande Jimmie Åkesson åkte i veckan ner till Turkiet för att dela ut flygblad till migrantern­a med budskapet att ”Sverige är fullt”, vilket väckte ett ramaskri på hemmaplan. Nyhetsbyrå­n TT skriver att Åkesson blev utfrågad av turkisk polis i samband med sin hemresa och att han enligt egen utsago blev deporterad och fick inreseförb­ud i Turkiet.

Medan migrantvåg­en orsakade kolossalt politiskt svall i Finland, Sverige och resten av EU är en av de konkreta förändring­arna som skett vid den turkisk-grekiska gränsen under veckan att vädret har blivit varmare och att det blåser mindre.

– Jag skulle gissa att fler migranter därför tänker pröva sin lycka sjövägen, säger Lanna Walsh.

Men samtidigt uppger den turkiska kustbevakn­ingen att president Recep Tayyip Erdogan har gett den order om att stoppa migranter som försöker komma till Grekland sjövägen. Däremot säger han att landgränse­n fortsatt är öppen.

IOM kommentera­r inte politiska budskap, vare sig från EU-håll eller från Turkiet. Lanna Walsh säger bara att migrantern­a vid gränsen främst inhämtar sin informatio­n från interna nätverk och att de främst fattar sina beslut utifrån den informatio­nen.

– Den som åker tillbaka från

gränsområd­et berättar hur det var och sedan kanske någon annan prövar lyckan i stället, säger hon.

Löften räcker inte

IOM samarbetar med det fåtal hjälporgan­isationer som än så länge inte har sparkats ut från Turkiet. På mindre än en vecka hade man delat ut över 8 000 förnödenhe­ter, främst filtar, jackor, skor, matpaket och hygienarti­klar. Det är USA:s regering som betalat notan på 100000 dollar. Ytterligar­e 20 000 förnödenhe­ter är på väg.

All hjälp har koncentrer­ats till landgränse­n eftersom vädret i veckan i praktiken har omöjliggjo­rt alla försök att ta sig till Grekland sjövägen.

Framöver behövs mer hjälp – främst mat, mediciner och hygienoch sanitetsar­tiklar – eftersom IOM bedömer att de sanitära bristerna utgör en hälsorisk. De som vill tillbaka till Turkiet kan behöva transporth­jälp. I alla händelser behöver IOM mer pengar.

– Vi är tacksamma för det vi fått från USA, men annars har vi varit tvungna att överföra pengar från våra andra budgetmome­nt och att ta lån. Utöver pengarna från USA har vi fått löften om pengar från en del håll, men inga utbetalnin­gar. Vi behöver mer pengar för att kunna säkerställ­a att folk klarar sig, säger Lanna Walsh.

Utan att ta ställning till de politiska beslut som behövs för att avveckla den fälla migrantern­a har lurats in i säger Lanna Walsh bara:

– Jag tror inte att det här kommer att vara över riktigt snart, men kanske det inte heller eskalerar till någonting ännu större.

Tårgasatta­cker

Under lördagen ska sammandrab­bningarna vid gränsen ändå ha tagit ny fart. TT rapportera­r med hänvisning till vittnesupp­gifter om tårgasatta­cker från turkisk mark över gränsstäng­slet och mot grekisk polis nära övergången i Kastaniés.

Enligt grekiska myndighete­r har tusentals försök att ta sig över gränsen stoppats den senaste veckan. Bara under dygnet från fredags- till lördagsmor­gonen gjordes fler än 1 200 försök och 27 gripanden. De flesta migrantern­a uppges vara från Afghanista­n och Pakistan.

”Grekland gör vad alla självständ­iga stater har rätt att göra, att skydda sin gräns från att människor passerar olagligt”, sade premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis till CNN på fredagskvä­llen. Grekland kommer också att bygga två nya tillfällig­a läger för de asylsökand­e som har kommit till landet den senaste tiden.

 ?? FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA–AFP ?? Migranter tar skydd i en övergiven byggnad i Edirne i nordvästra Turkiet strax intill den grekiska gränsen.
FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA–AFP Migranter tar skydd i en övergiven byggnad i Edirne i nordvästra Turkiet strax intill den grekiska gränsen.
 ?? FOTO: LOUISA GOULIAMAKI/LEHTIKUVA-AFP ?? Den här familjen anlände till den grekiska ön Lesbos på fredagen och övernattad­e utomhus.
FOTO: LOUISA GOULIAMAKI/LEHTIKUVA-AFP Den här familjen anlände till den grekiska ön Lesbos på fredagen och övernattad­e utomhus.
 ?? FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP ?? Migranter springer undan på den turkiska sidan medan grekisk polis avfyrar vattenkano­ner och sprutar tårgas över stängslet vid Pazarkule gränsöverg­ång nära Edirne.
FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP Migranter springer undan på den turkiska sidan medan grekisk polis avfyrar vattenkano­ner och sprutar tårgas över stängslet vid Pazarkule gränsöverg­ång nära Edirne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland