Hufvudstadsbladet

Platsbrist i svenska Kriminalvå­rden då antalet fångar ökat kraftigt

Platserna räcker inte till i Sveriges häkten och fängelser. Nu kräver Kriminalvå­rden mer pengar av regeringen, både för att hitta tillfällig­a lösningar och för att bygga nytt.

- MARIA DAVIDSSON/TT

Redan i dag är läget ansträngt på häkten och fängelser runtom i Sverige. Antalet häktade och personer dömda till fängelse har ökat kraftigt de senaste åren. Den svenska Kriminalvå­rden försöker tillfällig­t lösa platsbrist­en exempelvis genom att intagna får dela cell.

– Vi räknar med att ökningen sannolikt fortsätter, säger Stefan Strömberg, tf generaldir­ektör för Kriminalvå­rden.

Under den närmaste tioårsperi­oden räknar Kriminalvå­rden med att det behövs 2 000 nya, ordinarie platser på häkten och fängelser, en ökning till totalt 8 500.

– Det här kräver om- och tillbyggna­der men också ett par helt nya anstalter, säger Stefan Strömberg.

Här och nu handlar det dock om att få fram tillfällig­a lösningar för att lösa den akuta platsbrist­en, vilket kan bli kostsamt.

I myndighete­ns budgetunde­rlag till regeringen begär Kriminalvå­rden nu ytterligar­e 350 miljoner kronor (cirka 3,3 miljoner euro) för 2021, 500 miljoner (cirka 4,7 miljoner euro) 2022 och 900 miljoner kronor (cirka 8,5 miljoner euro) för 2023.

Skärpta straff

En av orsakerna till att fler häktas och att fängelsepl­atserna är en bristvara är att lagstiftni­ngen skärpts för flera brott. Till exempel har straffen för grovt vapenbrott skärpts, vilket lett till att fler kan häktas och att de sedan sitter längre tid i fängelse om de döms.

I sommar kommer reglerna för villkorlig frigivning att ändras, så att successivt fler villkorlig­t frigivna kommer att övervakas.

Det gör att även frivården kommer att behöva mer resurser.

Och det är inte bara fler byggnader och celler som behövs, utan även kompetent personal.

– Det stora antalet klienter, och den ganska pressade situation som det innebär att ha fler klienter än det var tänkt, ställer krav på oss när det gäller säkerheten. Vår säkerhet bygger mycket på att vi har en personal som jobbar nära klienterna och på det sättet skapar en säker miljö, säger Stefan Strömberg.

– Det är inte bara att smälla upp en byggnad och köpa lås.

De politiska partierna har närmast tävlat om att lägga fram förslag om hur de vill få bukt med gängkrimin­alitet, skjutninga­r och sprängning­ar. Och fler lagförslag är på gång.

– Vill man ha fler i fängelse exempelvis genom att skärpa straffen, så måste man också vara beredd att betala notan för det. Vi kan inte ha fängelser som inte kan hantera dem som tas in – och det kostar pengar, säger Stefan Strömberg.

– En sak som jag inte tror att folk riktigt förstår är att Kriminalvå­rden inte kan säga nej till någon. Knackar du på dörren med en dom på fängelse är vi skyldiga att ta emot.

 ?? FOTO:
CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Kriminalvå­rden räknar med att det behövs 2 000 nya, ordinarie platser på häkten och fängelser, en ökning till totalt 8 500.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT Kriminalvå­rden räknar med att det behövs 2 000 nya, ordinarie platser på häkten och fängelser, en ökning till totalt 8 500.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland