Hufvudstadsbladet

En kamp om Kaliningra­d kan eskalera maximalt på nolltid

- HORST LEPS filosofie doktor Hamburg, Tyskland

ÖSTERSJÖN Ett citat av Sam Nunn, tidigare amerikansk senator: ”År 2020: Den ryska militären genomför en stor övning i Kaliningra­d, en rysk enklav i Östersjöom­rådet, vilken gränsar till Natostater­na Litauen och Polen. Ett observatio­nsplan från västallian­sen flyger av misstag in i det ryska luftrummet och skjuts ned av en missil. Nato skickar luftstrids­krafter och stridsskep­p till regionen. Båda sidor varnar för att de överväger bruk av atomvapen om deras vitala intressen hotas.”

I Östersjöom­rådet kommer möjligtvis atombomber att explodera, ifall den politiska och militära konfrontat­ionen fortlöper som hittills.

Det finns endast två parter i området: Nato- och EU-staterna och Ryssland. Sverige och Finland är inte längre neutrala. Sedan 2014 upprustas det i Östersjön, antalet manövrar och deras omfattning växer på båda sidor. Båda parterna har strategisk­t sammanhäng­ande svaga punkter: ”Suwalkikly­ftan”, alltså den smala förbindels­en mellan Natoländer­na Polen och Litauen och den ryska enklaven Kaliningra­d. Natos sjö- och luftförbin­delser till Baltikum korsar de ryska flyglinjer­na och skeppsrutt­erna från S:t Petersburg till Kaliningra­d. I den här spänningsz­onen förekommer det ständigt luftincide­nter.

Ifall av ett krig är båda parters handlingsm­öjligheter inskränkta. Jämfört med väststater­na har Ryssland endast två rätt smala remsor Östersjöku­st. Nato kan på grund av Nato-Ryssland-fördraget och två plus fyra-fördraget, som banade väg för den tyska återföreni­ngen 1990, varken i Baltikum eller i östra Tyskland stationera omfångsrik­a trupper.

Tyskland vill som ”semihegemo­nisk makt i mitten av

Europa”, såsom amiral Rainer Brinkmann från den tyska marinen uttrycker det, bli västländer­nas ledande makt i Östersjöom­rådet. USA reaktivera­r den ”2:a flottan” för Östersjöup­pdrag och även Storbritan­nien är aktivt i Östersjön.

Nato vill samtidigt vara förberett på många ”små” konflikter med Ryssland och på ett ”stort” krig. Efter en period med lokala meningsski­ljaktighet­er om etniska minoritete­r kunde en kamp om Kaliningra­d bryta ut. Nato kan framgångsr­ikt föra markkrig i de baltiska staterna och därutöver om alliansen helt behärskar Östersjön.

Den ryska armén kommer att utnyttja Kaliningra­d för att förhindra västländer­nas rörelsefri­het i Östersjöom­rådet. Enklaven kommer att försvaras till det yttersta. En kamp om Kaliningra­d skulle troligen på nolltid eskalera maximalt och möjligtvis omfatta atombomber. Den som förfogar

Den som förfogar över Kaliningra­d bestämmer över vad som händer i Östersjön och området öster om den.

över Kaliningra­d bestämmer över vad som händer i Östersjön och området öster om den.

Nato planerar att hålla en landförbin­delse i Baltikum öppen ifall av ett krig. ”Suwalki-klyftan” ligger dock inom räckhåll för ryska vapen. Att bygga startbanor i Mellanoch Östeuropa för att snabbt transporte­ra trupper österut är meningslös­t. Nato kan i vilket fall som helst inte transporte­ra sina trupper tillräckli­gt snabbt till Baltikum.

I stället borde västallian­sen redan i fredstid proppa norra Polen och de baltiska staterna fulla med militära styrkor och få till stånd ett regeringsb­yte i Vitrysslan­d. Bägge åtgärderna skulle föra till drastiskt höjda politiska spänningar. Alltså återstår endast politiska lösningar – rustningsk­ontroll, tillbakadr­agande av trupper, nedrustnin­g.

För detta ändamål måste det skapas ett vidsträckt område i och runt Östersjön, vilket omfattar båda parter. I överenskom­melsen måste beteendet för militärfly­gplan och krigsskepp regleras, maximigrän­ser för vissa vapensyste­m och typer av stridskraf­ter måste fastställa­s och inspektion­er av alla militära installati­oner, stridskraf­ter och manövrar i området måste tillgodose­s för båda parter.

Det vore en början!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland