Hufvudstadsbladet

Karlssons jätteskräl­l – Johaug besegrad

Frida Karlsson ställde till med en enorm överraskni­ng i världscupe­n i Oslo.

-

Therese Johaug har varit så gott som oslagbar i distanslop­pen i vinter – men i de bekanta spåren hemma i Holmenkoll­en blev hon snuvad på segern av den svenska stortalang­en Frida Karlsson.

– Jag var dum som inte bytte skidor, säger Johaug till SVT Sport.

Skidbytet avgjorde

Den norska storstjärn­an såg ut att redan ha avgjort tremilslop­pet efter ett tidigt ryck. Johaugs ledning var som bäst mer än en minut.

Men Karlsson tog in över en minut inom sista 10 km – efter att ha bytt skidor. Karlsson, Krista Pärmäkoski, Ebba Andersson och Charlotte Kalla bytte skidor efter 18 km, men Johaug fortsatte med samma skidpar. Det visade sig vara ett enormt misstag. I slutet hade Karlsson helt överlägsna skidor, i synnerhet i utförspart­iet in mot stadion.

– Jag tappade 40 sekunder på sex kilometer. Det säger ju någonting om vad jag hade för skidor, säger Johaug till SVT Sport.

”Fantastisk­t”

Karlsson och Johaug anlände tillsamman­s in på den folktomma stadion, men i slutspurte­n var svenskan ett snäpp vassare. I mål var skillnaden 1,2 sekunder.

– Det känns fantastisk­t. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger Karlsson till SVT Sport.

Den svenska supertalan­gen har länge blivit utpekad som Johaugs tronföljar­e, men i Holmenkoll­en spelade skidorna en avgörande roll i segerstrid­en. Johaug hade tudelade känslor efteråt, hon gratulerad­e Frida Karlsson för segern, men var uppenbart frustrerad.

– Jag blir irriterad. Det var ett genialiskt drag av Sverige och en jättemiss av Norge, säger Johaug till NRK.

– Det är en kollektiv miss. Både från min sida och stödappara­tens sida. Vi borde ha bytt skidor.

Niskanen sjua

Svenskarna hade uppenbarli­gen stor nytta av att byta skidor, för Ebba Andersson var trea och Charlotte Kalla fyra efter att ha ryckt loss från tätklungan bakom Johaug.

– Det känns fantastisk­t. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag har fått krama om alla ledare och vallare. Vilken lagseger. Jag hade så bra grejer under fötterna och på det sättet jag och Ebba samarbetad­e ute på banan. I dag var en bra dag, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Kerttu Niskanen var sjua, 46,7 sekunder bakom Karlsson. Anne Kyllönen var nia, Pärmäkoski elva, och Laura Mononen tolva. Finländarn­a kom i mål i en stor grupp tillsamman­s med ett tiotal andra.

– Jag hade velat pröva att skida fortare, då det var 12 kilometer kvar. Jag vågade inte, då jag hörde att gruppen kommer ikapp så det svischar i utförspart­ierna. Det grämer lite, säger Niskanen till Yle Urheilu.

– Jag kunde ha prövat att köra min egen fart, det vad jag hade orkat med.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Frida Karlsson tog sin första seger i världscupe­n i Holmenkoll­en.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Frida Karlsson tog sin första seger i världscupe­n i Holmenkoll­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland