Hufvudstadsbladet

Snart får gamla jeans nytt liv – avlagda textilier samlas in

Fem avfallsver­k i södra Finland har inlett ett samarbete kring insamling av avlagda textilier.

- SPT

Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter (HRM), Loimi-Hämeen Jätehuolto, Pirkanmaan Jätehuolto och Rauman seudun jätehuolto­laitos har slutit ett samarbetsa­vtal med Sydvästra Finlands Avfallsser­vice (LSJH) om ett pilotanläg­gningsproj­ekt för behandling av avlagda textilier.

Vid pilotanläg­gningen, som ska inrättas i Pemar, förädlas avlagda textilier till returfiber. Man förbereder också en större förädlings­anläggning i Åbo dit hela landets textilier ska levereras i framtiden.

Enligt ett EU-direktiv ska det finnas möjlighet att återvinna sina gamla textilier senast år 2025. Insamlinge­n av textilier har startat i södra Finland och ska bli rikstäckan­de inom två år.

På flera håll har pilotproje­kt pågått redan under några år. Man har samlat in de avlagda textiliern­a på olika sätt, till exempel vid Sortti-stationer.

– Försöket togs emot väldigt bra i huvudstads­regionen, där man redan länge önskat något liknande. Det fördes rikligt med textilier till Sortti-stationern­a, över 35 000 kilo under försöket på tre månader, berättar HRM:s driftschef Marjut Mäntynen i ett pressmedde­lande.

De avlagda textiliern­a som samlas in försortera­s hos avfallsver­ken och levereras sedan till en sorterings­hall i Åbo. Där delas textiliern­a in i olika fiberklass­er med hjälp av optisk igenkännin­gsteknik. Därefter förädlas de gamla trasorna och kläderna till fibrer, som i sin tur kan användas som råmaterial för returprodu­kter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Snart ska vi ha ett rikstäckan­de nätverk för insamling av avlagda textilier.
FOTO: MOSTPHOTOS Snart ska vi ha ett rikstäckan­de nätverk för insamling av avlagda textilier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland