Hufvudstadsbladet

Mer dramatik

”Jag är ingen virolog, men om vi antar att förloppet i tid är likartat mellan Kina och USA bör oron kulminera i slutet av mars eller tidigt i april.”

- Lars söderfjeLL aktiechef, Ålandsbank­en

världens investerar­e har för närvarande bara fokus på en faktor: spridninge­n av det nya coronaviru­set.

Helsingfor­sbörsen har på fredag eftermidda­g fallit med cirka 4 procent under veckan, vilket summerar nedgången till cirka 15 procent från toppnivåer­na i mitten av februari. Fallet är i linje med de stora internatio­nella börserna i USA och Eurozonen, och ur det perspektiv­et inte anmärkning­svärt.

Värt att notera i börsmörkre­t är att Shanghaibö­rsen noteras drygt 10 procent högre än i början av februari, när oron för virusutbro­ttet var som störst i landet. Vändningen för de kinesiska aktierna sammanföll med att antalet nya fall under ett enskilt dygn toppade. Sannolikt kan vi få en liknande utveckling i västvärlde­n när investerar­e känner sig övertygade om att viruset är under kontroll kan vi få en kraftig reaktion uppåt. Jag kommer att hålla ett extra öga på data från Sydkorea de närmaste dagarna för att se om nedgången i virusfall leder till en bättre utveckling för den lokala aktiemarkn­aden.

Jag är ingen virolog, men om vi antar att förloppet i tid är likartat mellan Kina och USA bör oron kulminera i slutet av mars eller tidigt i april. Det innebär alltså att vi har ytterligar­e tre-fyra veckor framför oss då de negativa rubrikerna har tolkningsf­öreträde. Först därefter kan alla de stimulansp­aket som lanserats under de senaste dagarna få effekt.

Det är inga små stimulanså­tgärder vi talar om: Federal Reserve sänkte överraskan­de styrräntan i USA med 0,5 procent – en åtgärd som inte har setts sedan finanskris­ens dagar. IMF har lanserat ett stödpaket för utveckling­sländer på upp till 50 miljarder dollar, och antalet ”mindre” finanspoli­tiska stimulanse­r (fortfarand­e miljarder dollar) från enskilda regeringar är stort. Givet att man lyckas med att kuva coronaviru­set finns alltså goda förutsättn­ingar för en snabb ekonomisk återhämtni­ng därefter.

ett rekord noterades också under veckan: räntan på den amerikansk­a tioåriga statsoblig­ationen föll till den lägsta nivå sedan den officiella statistike­n började föras år 1871. Aktuell ränta (kring 0,7 procent) är långt under förväntad inflation som ligger på ca 2 procent för de närmaste åren, och den förväntade reala avkastning­en alltså rejält negativ.

Några bolag lyckades med konststyck­et att stiga under veckan: Kojamo, Telia, Elisa och Kesko bland OMXH25-bolagen. De är genomgåend­e bolag med stabil verksamhet och som gynnas av lägre räntenivåe­r som trotsade nedgångarn­a. Sannolikt kommer varken behovet av bostäder, teletrafik­en eller livsmedels­handeln att påverkas i någon större utsträckni­ng av viruset, så den starkare utveckling­en är förståelig.

det handlade inte bara om corona och räntor under veckan. Ledningsby­tet i Nokia kom som väntat (men gav inget positivt utslag i aktiekurse­n), oljepriset kollapsade efter att OPEC misslyckat­s med att komma överens om utbudsmins­kningar och dollarn försvagade­s rejält mot euron i kölvattnet av Federal Reserves räntesänkn­ing. Lite för mycket dramatik, åtminstone för min smak.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland