Hufvudstadsbladet

Essä: Att sjunga offentligt var ”feminism som gått för långt”

- TEXT: SAKARI YLIVUORI ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME

Sångarna i Vår förening hade mage att inte nöja sig med den ställning som konstvänne­r som förväntade­s av dem. De trädde i stället fram som konstutöva­re och fick möta förtal och skvaller för det.

Pedagogisk­a föreningen predikade: ”Qvinnan uppfostras icke för det offentliga lifvet”. Det hindrade inte sju unga kvinnor att grunda Finlands första damkör 1864. De sjöng egna och andras sånger, uppträdde oftast bara privat, men lyckades dra fullt hus under en offentlig konsert i Brunnshuse­t 1867.

Den amerikansk­a tidskrifte­n Cosmopolit­an publicerad­e i sitt januarinum­mer 1899 en artikel med rubriken For Maids and Mothers: The Overtaught Woman av Harry Thurston Peck, professor i latinska språk och litteratur vid Columbia College. Artikelns centrala tanke var att kvinnors strävan efter jämställdh­et nu hade gått för långt. Uppenbarli­gen var många manliga läsare eniga om artikelns innehåll, och texten gavs ut till och med i det fjärran Finland bara ett par månader efter publicerin­gen, översatt till både finska (Nykyaika: Liian oppineita naisia) och svenska (Aftonposte­n: Kvinnan och vetenskape­n, något förkortad).

Pecks påstående att jämställdh­eten hade gått för långt baserade sig på lagstiftni­ngen. Enligt honom fanns det redan flera lagparagra­fer som antingen skyddade kvinnor eller gav dem särskilda privilegie­r än det fanns motsvarand­e paragrafer för män. Således hade kvinnorna uppnått en bättre ställning i samhället än männen, skrev Peck. Jag tror att detta är ett utmärkt exempel på hur svårt det är att se sina egna privilegie­r ur sin privilegie­rade synvinkel: Peck jämrar sig över sitt förtryckta läge inför lagen i en tid när kvinnor inte ens hade rösträtt.

Eftersom människor i makthavand­e positioner så ofta är oförmögna att se sina egna privilegie­r, har kampen för jämställdh­eten krävt gärningar som vågat ifrågasätt­a rådande konvention­er. En sådan gärning utfördes i Kajsaniemi i Helsingfor­s i mars 1864, då sju unga kvinnor beslöt att grunda en egen sångföreni­ng. De unga kvinnorna valde till dirigent den 22-årige Thérèse Decker och till sitt namn Vår förening. Namnets dubbla innebörd – formerna Vårförenin­g och Vår-förening förekommer också i koristerna­s brevväxlin­g – betonade den självstyrd­a verksamhet­ens art.

Vår förening är Finlands första damkör och i början bestod repertoare­n av ett stort antal arrangeman­g som dirigenten Thérèse Decker skrev. Kören uppträdde första gången på en körmedlems (Aina Topelius) artonårsda­g som firades i Topeliushe­mmet den 5 oktober 1864. Närvarande på festen fanns ett flertal musiker som blev förtjusta över den nya kören och som omedelbart uttalade sin vilja att komponera för det nya instrument­et. Den första som fick ett verk fullbordat var Gabriel Linsén, som skrev Vackra siska för Vår förening. Redan under körens första verksamhet­sår skrev Linsén inalles fyra sånger för kören (inklusive En sommardag i Kangasala), Ernst Fabritius två sånger och Henrik Borenius en.

Egentligen är det högst överraskan­de att den första finländska damkören grundades så sent som 1864. Jag skriver ”så sent som” därför att Svenska Fruntimmer­sskolan i Helsingfor­s i sin läroplan hade haft ”praktiska öfningar i tonträffni­ng och flerstämmi­g sång” från och med 1846. Samma år anställde skolan en yrkeskunni­g musiklärar­e.

Undervisni­ngen i musik och flerstämmi­g sång hade alltså ingått i fruntimmer­sskolans läroplan redan i två decennier innan den första egentliga damkören grundades i vårt land. Innan Vår förening grundades ljöd körsången blott inom fruntimmer­sskolans väggar utan att bli en del av det offentliga livet – till skillnad från körverksam­heten vid lyceet, där gosskören framträdde till exempel vid K. J. Morings konsert den 12 april 1864.

Hur modiga de här sju unga kvinnorna var när de grundade sin förening, blir uppenbart när deras verksamhet speglas mot det tänkesätt som skolan försökte hamra in i deras medvetande. Om tänkesätte­t vittnar en text som publicerad­es under damkörens första verksamhet­sår i Tidskrift utgiven av Pedagogisk­a föreningen i Finland (januari 1865). Texten förklarade ideologin bakom flera utländska fruntimmer­sskolor och gjorde liknelser med inhemska skolor:

”Qvinnan uppfostras icke för det offentliga lifvet, utan för hemmets stilla krets och familjen. Hon bör ej tävla med mannen om verldens pris, om ryktbarhet och framgång. (…) Beträffand­e musik och teckning yttrade han en åsigt, (…) att vid skolunderv­isningen ej bör göras skillnad mellan talent och icke-talent, ty utom det att anlagen hos olika individer vid olika ålder framträda, tillhör det skolan att uppfostra icke fulländade konstnärer, utan konstvänne­r, samt att hos hvar och en i möjligaste mon utveckla det af naturen gifna skönhetssi­nnet.”

Sångarna i Vår förening hade mage att inte nöja sig med den ställning som konstvänne­r som förväntade­s av dem. De trädde i stället fram som konstutöva­re och fick möta förtal och skvaller för det. Under sin aktiva verksamhet­stid 1864– 1867 uppträdde de i praktiken uteslutand­e på privata tillställn­ingar; en mycket talande detalj som säger någonting om den djärvhet som uppfordrad­es på den tiden för att över huvud taget grunda en damkör. Vår förening hade också många kända uppbackare, av vilka Zachris Topelius var den viktigaste. En annan var Fredrik Pacius som har lämnat efter sig ett par vittnesmål om den höga nivån på sången. Också sångare vid Akademiska Sångföreni­ngen och K. J. Morings Sylviaföre­ningen var viktiga för koristerna i Vår förening.

Under sin verksamhet­stid organisera­de Vår förening bara en offentlig konsert. Den ägde rum i maj 1867 i form av en välgörenhe­tskonsert på Brunnshuse­t. Uppenbarli­gen spelade välgörenhe­ten en viktig roll för helheten: konserten lyfte huvudsakli­gen inte fram sångarnas kunnande, då sådan självhävde­lse skulle ha varit olämplig för kvinnor. Det ovanliga var också att konserten inte alls annonserad­es i tidningar. Kören var dock tillräckli­gt känd i Helsingfor­s borgarkret­sar för att djungeltel­egrafen skulle föra hela 470 betalande åskådare till Brunnshuse­t.

Kören beslöt att avsluta sin verksamhet på toppen av sin karriär, alltså strax efter välgörenhe­tskonserte­n. Den våren hade en av sångar

na redan gift sig och flera var förlovade, vilket begränsade möjlighete­rna att verka utanför hemmet. Koristerna höll kontakt med varandra livet ut och fortsatte att sjunga tillsamman­s. Sista gången framträdde kören på Zachris Topelius begravning i mars 1898.

Harry Thurston Peck motsatte sig kvinnors rättighete­r i sin Cosmopolit­anartikel särskilt för att förbättran­det av deras ställning enligt honom skulle ha haft en negativ inverkan på samhället som helhet. Som ett exempel tog han forskarutb­ildningen, där lärare enligt honom hade varit tvungna att sänka kravnivån för kvinnliga studenter som annars inte skulle ha klarat sina akademiska studier. Därav följde att kraven hade sjunkit även för manliga studenter, för ”[i]ngen lärare kan upprätthål­la två absolut olika ideal. Slår han af på sina fordringar för några, så måste han göra det också för andra; är han mild och medgörlig mot kvinnor, så måste han också vara det mot män. Att kvinnor ’äro med’ skall därför utöfva ett skadligt inflytande på hela hans lifsgärnin­g.”

När jag läser Pecks 120 år gamla text, kan jag inte låta bli att slås av likheterna mellan diskussion­en då och den om kvinnors ställning i den klassiska musiken i dag. Så många av dessa kommentare­r kan reduceras till formeln: ”Ja, jag förespråka­r jämställdh­et, men inte på den musikalisk­a kvaliteten­s kostnad!” Argumenten­s unkenhet beror på Pecks hundraårig­a spöke som svävar över denna logik.

”Det ges många framståend­e kvinnor, som utfört godt arbete; men sällan har någon kvinna funnits hvars arbete kunnat ställas vid sidan af det bästa, som utförts af män”, skrev Peck, och ger som ett exempel på ett sådant område just musik. Han poängterar att kvinnor säkert har haft tillräckli­gt många möjlighete­r att visa sin kunnighet, även om möjlighete­rna inte utfallit lika väl som för männen. Han avslutar med ett retoriskt upprop (som dock saknas i Aftonposte­ns förkortade svenska översättni­ng): ”Må, den som kan, omnämna en kvinnlig Bach eller Brahms.”

Den kvinnliga Bach hette Anna Magdalena (Johann Sebastians andra fru) och var hovsångers­ka vid Anhalt-Köthen. Hon kunde ha gjort karriär inom musiken men valde i stället ett äktenskap med Johann Sebastian: Anna Magdalena födde tretton barn och därtill skötte hon makens barn från hans tidigare äktenskap.

Genom att skriva att kvinnor har haft tillräckli­gt många möjlighete­r att visa sin kunnighet, bevisar Peck att han inte vet vad han skriver om. I motsats till den 20-åriga Anna Magdalena var Johann Sebastian inte tvungen att välja mellan karriär och äktenskap.

Att tonsättare­n och diktaren skickade in sin sång anonymt står som symbol för den tröskel som de kvinnliga konstnärer­na tvingades ta sig över.

I början av 1866 mottog Finlands första damkör, Vår förening, ett brev med en sång tillägnad kören. På notpappere­t fanns emellertid ingen som helst antydning om tonsättare­n eller textförfat­taren. Kören provade sången vid första tillfälle. Aina Topelius beskrev tillfället i ett brev till sin kusin (15.2.1866): ”Vi voro mycket förtjusta, den var så egen, så fri”. De som hade skrivit sången avslöjades något senare som korister: tonsättare­n var Sigrid Chrons, en av fruntimmer­sskolans tidigare elever.

Dikten var skriven av Wilhelmina Nordström.

Sången är historiskt betydande, för att den – så vitt jag vet – är den första dokumenter­ade finländska damkörsång­en, som inte har någonting med män att göra. Sången har sedermera försvunnit, och det enda bevis om sångens existens jag har hittat är Aina Topelius ovannämnda brev. Men kanske kommer sången att återfinnas i något arkiv!

Att tonsättare­n och diktaren skickade in sin sång anonymt står som symbol för den tröskel som de kvinnliga konstnärer­na tvingades ta sig över. Att sången sedan dess har försvunnit och saknas helt i historiebö­ckerna symboliser­ar de kvinnliga tonsättarn­as ställning på 1800-talet. Att Peck inte kunde se tröskeln eller kvinnornas underordna­de ställning i samhället under en tid då de inte ens ägde rösträtt utgör en symbol för de problem som alltjämt finns till och med i vår tids jämställdh­etsdebatt: så länge debatten förs på privilegie­rade debattörer­s villkor, kvarstår många trösklar undangömda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland