Hufvudstadsbladet

Karantänho­tell rasade i Kina

Omkring 70 människor som hade försatts i coronakara­ntän har begravts i ett hotellras i Kina. Räddningsa­rbetare jobbade i går kväll för att rädda överlevand­e undan rasmassorn­a medan anhöriga desperat försökte kontakta offren.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

En hotellbygg­nad rasade i staden Quanzhou i den kinesiska provinsen Fujian på fredagen. Inemot 150 brandmän och 26 räddningsp­atruller jobbade under kvällen för att rädda överlevand­e undan rasmassorn­a.

Enligt statliga kinesiska medier inhyste Xinjia Express Hotel – ett femvånings­hus – personer som satts i karantän för det nya coronaviru­set. Hela byggnaden rasade samman vid 19.30-tiden lokal tid. En film från platsen visar hur räddningsa­rbetare i rasmassorn­a letar efter överlevand­e med ficklampor och strålkasta­re.

Nya uppgifter om antalet räddade strömmade in efterhand. Enligt South China Morning Post som hänvisar till kinesiska myndighets­källor hade 34 personer räddats inom drygt två timmar efter raset.

– Jag skulle precis äta middag när jag plötsligt hörde en hård smäll. Jag trodde först att det var en explosion, säger en man som bor mitt emot det rasade hotellet, enligt tidningen.

– Det var först när jag sprang ut på balkongen som jag såg att hela hotellbygg­naden hade rasat.

Det är tills vidare oklart vad som orsakade kollapsen. Inte heller känner man till exakt hur många människor som befann sig inne i hotellet, men myndighete­rna talar om ”cirka 70”.

The Jakarta Post citerar via Beijing News en kvinna som uppger att hennes syster och några andra släktingar befann sig i karantän på hotellet sedan de den 25 februari hade återvänt från provinsen Hubei där coronautbr­ottet började. De skulle ha fått lämna hotellet på tisdag, efter 14 dygn i karantän.

– Jag kan inte nå dem, de svarar inte i telefon. Jag befinner mig också i karantän på ett annat hotell, och jag är mycket orolig. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. De var friska, de tog temperatur­en dagligen och testerna visade att allt var i sin ordning, säger kvinnan.

Det kollapsade hotellet hade 80 gästrum och det hade öppnat i juni 2018 och det hade fått högt betyg av sina gäster.

Fram till fredagen hade 296 fall av covid-19 bekräftats i provinsen Fujian medan 10 819 människor hade försatts i karantän eller under observatio­n för att de hade varit i närkontakt med någon smittad, uppger BBC.

Quanzhou är en stad med åtta miljoner invånare, cirka tusen kilometer från Wuhan i Hubei.

 ?? FOTO: CHINATOPIX/TT-AP ?? 70 människor är begravda under en kollapsad hotellbygg­nad i staden Quanzhou i den kinesiska provinsen Fujian, skriver kommunistp­artiets tidning Folkets Dagblad på Twitter.
FOTO: CHINATOPIX/TT-AP 70 människor är begravda under en kollapsad hotellbygg­nad i staden Quanzhou i den kinesiska provinsen Fujian, skriver kommunistp­artiets tidning Folkets Dagblad på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland