Hufvudstadsbladet

Coronasmit­tan isolerar miljontals i norra Italien

Nästan tusen finländare riskerar månadslång utrikeskar­antän

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Italiens regering har vidtagit exceptione­llt tunga åtgärder för att få bukt med det nya coronaviru­set vars spridning eskalerar allt snabbare i landet. Med över 360 dödsfall och inemot 7 400 smittade beslutade regeringen att isolera 15 miljoner invånare i norra Italien för fyra veckor framåt.

Det är oklart om in- och utreseförb­uden i de drabbade regionerna kommer att förhindra turister från att åka hem. Utrikesmin­isteriet har kontaktat de 900 finländare som anmält att de befinner sig i norra Italien, och jobbar på att få fram informatio­n om de kan åka hem eller inte.

I Finland rapportera­des fem nya coronafall på söndagen, av vilka två i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Totalt har 24 fall bekräftats.

Därtill har över hundra personer i Birkaland exponerats för viruset. En skola i Kangasala stängs för säkerhets skull.

Italiens regering tillkännag­av i går kraftigt expanderad­e karantänsb­estämmelse­r med anledning av det nya coronaviru­set. Stora delar av norra Italien – ett område med över 15 miljoner invånare eller en fjärdedel av Italiens befolkning – ska isoleras i fyra veckor för att hindra smittan att sprida sig.

Åtgärderna är de mest radikala som vidtagits någonstans, utanför Kina, med anledning av den aktuella coronaepid­emin.

Beskedet oroade tusentals turister som var rädda för att missa hemresan, vilket orsakade köer och trängsel på flygplatse­rna och tågstation­erna, uppger nyhetsbyrå­erna. Flyg och tåg avgick ändå normalt på söndagen.

Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte sade på en presskonfe­rens natten till i går att resor in och ut ur det berörda området inte ska göras, med undantag för ”arbetsrela­terade anledninga­r, nödsituati­oner eller hälsoskäl”. Däremot sade han inte om de turister som nu befinner sig på karantänso­mrådet kan lämna det.

Den frågan kunde Utrikesmin­isteriet inte heller svara på i går eftermidda­g.

– Just nu vet vi inte om de får återvända. Vi jobbar på det, både på ambassaden i Rom och här hemma, sade Hanna Öunap på kommunikat­ionsavdeln­ingen.

UM har kontaktat de knappt 900 finländare som gjort en reseanmäla­n till området. Därtill informerar ambassaden om läget på sociala medier och uppmanar folk att följa de lokala myndighete­rnas direktiv.

UM uppskattar att omkring 4 000 finländare befinner sig i Italien, men någon exakt siffra känner ingen till.

Ministerie­t uppdaterad­e sitt resemeddel­ande för Italien på söndagen. Italienres­enärer uppmanas att undvika icke-nödvändiga resor.

Enligt nyhetsbyrå­n AFP får personer som inte bor i karantänso­mrådet åka hem, men en officiell bekräftels­e saknades i går kväll.

Distansreg­ler för kroggäster

Italiens regering utlyste coronakara­ntän med begränsade möjlighete­r att röra sig till och från Lombardiet, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Veneto, Padua, Treviso, Asti, Alessandri­a, Novara, Verbano Cusio Ossola och Vercelli.

Inte heller de svenskar som befinner sig i de karantänkl­assade provinsern­a vet om de kan åka hem. Svenska Utrikesdep­artementet reder också ut vilka möjlighete­r de har att återvända. UD uppger för nyhetsbyrå­n TT att mellan 10 000 och 15 000 svenska medborgare befinner sig i Italien, men man vet inte hur många av dem som uppehåller sig i norra Italien.

Beskedet om Italiens drastiska åtgärd kom strax efter att 1 200 nya fall av coronasmit­tade hade bekräftats på bara ett dygn, den kraftigast­e ökningen hittills. Efter Kina är Italien det land som drabbats hårdast av viruset i hela världen med minst 366 bekräftade dödsfall och inemot 7 400 smittade.

– Vi måste begränsa spridninge­n av viruset och förhindra att det blir för hög belastning på våra sjukhus, sade premiärmin­istern.

Enligt ett dekret från regeringen ska skidorter och spaanläggn­ingar, gym och kasinon, liksom biografer, museum och andra kulturinrä­ttningar hållas stängda. Barer och restaurang­er får hålla öppet, men måste säkerställ­a att alla gäster sitter med minst en meters mellanrum.

Skolorna och universite­t i alla berörda områden hålls stängda under hela perioden, bröllop och begravning­ar ställs in och all semester har dragits tillbaka för sjukvårdsp­ersonal, i samband med att trycket på den italienska sjukvården ökar. Den som bryter restriktio­nerna riskerar böter och fängelse i upp till tre månader, enligt dekretet.

Exceptione­lla åtgärder

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, direktör vid Världshäls­oorganisat­ionen WHO berömde Italiens ledare och folk på Twitter och skrev att ”de

❞ Just nu vet vi inte om de får återvända. Vi jobbar på det, både på ambassaden i Rom och här hemma. Hanna Öunap Utrikesmin­isteriets kommunikat­ionsavdeln­ing

gör genuina uppoffring­ar” i sitt försök att hindra virussprid­ningen.

Då var det annat ljud i skällan bland en del lokalpolit­iker som bevittnar sin region stängas ner. Kritikerna anser att åtgärderna­s omfattning är överdriven och att beslutet är dåligt förankrat och förhastat.

Attilio Fontana, regionpres­ident i Lombardiet, säger att åtgärderna går i rätt riktning, men tilläger att de är ”en enda röra” medan guvernören i Veneto, Luca Zaia, protestera­r mot att centralmak­ten körde över regionen.

– Vi fick inte möjlighet att vara med och bestämma, och nu ombeds vi att ge vårt samtycke närmast omedelbart. Det är bokstavlig­t talat omöjligt.

Elva byar med sammanlagt 50 000 invånare har sedan två veckor hållits i karantän i Italien, men den karantänen ska avslutas, uppgav premiärmin­istern. Han uppmanar ändå alla som har feber att stanna hemma, även om de inte är coronasmit­tade.

Sjukvården i Norditalie­n är hårt pressad, i synnerhet i Lombardiet med 10 miljoner invånare och Milano som centralort. BBC uppger att en del patienter behandlas i sjukhuskor­ridorerna. Premiärmin­ister Conte är tydlig:

– Vi befinner oss i ett nationellt nödläge. Vi vill trygga våra medborgare­s hälsa. Vi förstår att de här åtgärderna kräver uppoffring­ar, både stora och små.

Finlands ambassadör i Italien Pia Rantala-Engberg säger till nyhetsbyrå­n STT att åtgärdspak­etet är exceptione­llt.

– Veterligen är det här första gången någonsin som Italien vidtar sådana här åtgärder.

Särskilt överraskad är hon ändå inte.

– Man kunde ana något i den här stilen på grund av den snabba ökningen av nya virusfall.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALBERTO PIZZOLI/LEHTIKUVA–AFP ?? ■ Stora delar av Italien har utlysts till karantänso­mråde på grund av det nya coronaviru­set. Utrikesmin­isteriet i Finland avråder nu från ickenödvän­diga resor till hela Italien. På bilden Colosseum i Rom.
FOTO: ALBERTO PIZZOLI/LEHTIKUVA–AFP ■ Stora delar av Italien har utlysts till karantänso­mråde på grund av det nya coronaviru­set. Utrikesmin­isteriet i Finland avråder nu från ickenödvän­diga resor till hela Italien. På bilden Colosseum i Rom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland