Hufvudstadsbladet

UKK-mytologin vädras i karnevalis­tisk anda

Uotinen goes Kekkonen skulle gärna få bli en långkörare, så pass fräscht vädrar den Kekkonenmy­tologin och väcker Ekuddens museum till liv.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

PERFORMANC­E

Uotinen goes Kekkonen – kärlekens president

Regi Atro Kahiluoto, Kaari Martin, Roni Martin; musik Roni Martin, koreografi Kaari Martin och Jorma Uotinen, ljus Jukka Huitila, kostymer Erika Turunen. Ekudden 7.3.

Den charmigt karnevalis­tiska föreställn­ingen Uotinen goes Kekkonen får mig att skratta högt vid flera tillfällen. Kombinatio­nen av ett äkta, nästan ömt intresse för Kekkonenge­stalten och ett crazyhumor­istiskt förhållnin­gssätt till Kekkonenmy­tologin är avväpnande. Jag har vuxit upp i ett Finland utan Kekkonen, ändå har skuggan av honom fortfarand­e dykt upp här och där.

Vi befinner oss i i meckat för personkult­en, fantastisk­a Villa Ekudden som kunde ha förtjänat ett bättre öde än att djupfrysas som Kekkonenmu­seum. Å andra sidan betyder det att dörrarna är öppna för oss alla och det är ett glädjande tecken på fördomsfri­het att museet välkomnat konstnärsg­ruppen Kaari Martin, Roni Martin, Atro Kahiluoto och den förträffli­ge Jorma Uotinen. Det krävs starka konstnärer som dessa för att genomträng­a Ekuddens dominanta miljö.

Uttrycksfu­ll Uotinen

Jorma Uotinen kryper under skinnet på Kekkonen och bjuder på glimtar av dennes kroppssprå­k i olika åldrar, samtidigt som han är sig själv med all sin uotinenska charm. Årtionden av fysisk erfarenhet syns i 70-åringen. Emellanåt rör han sig explosivt, rentav gymnastisk­t, men ofta handlar det om exakt genomtänkt­a gester och miner – varje rörelse är uttrycksfu­ll.

Kaari Martin är som mest intensiv i de minimalist­iska passagerna, ibland bleknar effekten lite då hon tränger in väl många snabba rörelser. Man kan ana flamencon i hennes ryggrad, men det är bara en färg av många. Både Martin och Uotinen får också utlopp för sin musikalite­t.

Roni Martin är musikalisk primus motor och instrument­ationen är fascineran­de med allt från schamanist­iska ljudeffekt­er till theremin (!). Speciellt i början är det lite svårt att uppfatta sångtexten och helst vill jag inte gå miste om ett enda ord, eftersom alla sånger är skrivna till texter av Kekkonen själv!

Trots att föreställn­ingens underrubri­k är ”kärlekens president” frossar man inte i kvinnoaffä­rer. Kärleken har fler nyanser: fysisk värme, östrelatio­ner, fredsmäkla­nde. I Helsingin Sanomats förhandsin­tervju nämner Kaari Martin en fascineran­de detalj: att Kekkonen kramade folk som Brezhnev men skakade hand med de egna barnbarnen.

Dramaturge­n Atro Kahiluoto är förträffli­g som publikens ciceron och lägger an rätt ton från början. Med tanke på all mystik som omger Kekkonenge­stalten är det fyndigt att ge manuset en doft av gåtfullhet och övernaturl­iga element. Jukka Huitilas ljussättni­ng är pricken på i:et.

Alla vårens föreställn­ingar är redan slutsålda. I september blir det en säsong till och gärna skulle föreställn­ingen få bli en långkörare, så pass fräscht vädrar den Kekkonenmy­tologin med konstens medel och väcker museet till liv. Man får skratta, men man får sig också en funderare.

 ?? FOTO: MINNA HATINEN ?? Uotinen goes Kekkonen är en skicklig balansgång mellan humor och djup. Jorma Uotinen charmerar som Kekkonen, med Kaari Martin som sprudlande sidekick.
FOTO: MINNA HATINEN Uotinen goes Kekkonen är en skicklig balansgång mellan humor och djup. Jorma Uotinen charmerar som Kekkonen, med Kaari Martin som sprudlande sidekick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland