Hufvudstadsbladet

Vegetarisk paj kan också vara matig

Den finländska sjukskötar­studerande­n Janina Viitasaari utvecklade en minnesljud­bok för äldre. Nu belönas hon med Queen Silvia Nursing Award.

- TEXT & FOTO: MALIN VESTERBACK

Vi vet alla att en varierad kost är en bra sak. För mig betyder det nödvändigt­vis inte att pröva nya recept hela tiden – snarare att variera det jag redan äter. Inte servera allt i samma konsistens och färg. Äta vår favoritknö­l bataten på ett annat sätt än vi brukar, som i en paj. I stället för äggstannin­g toppar jag pajen med crème fraiche. Så knasigt – men gott!

Ett av dagens recept är en köttgryta. Faktiskt en helt vanlig köttgryta. Ändå är den en helt ny upplevelse tack vare de grova bitarna i den. Köttet får av praktiska skäl vara i små bitar som alltid, vi har inte hela dagen på oss att koka det mört, men rotsakerna är skurna i bastanta bitar. Spadet är smaksatt med svartvinbä­rssylt. Jag har tryckt ner stora flak av grönkål att mumsa på.

När ingrediens­erna får ta plats på faten tvingas vi begrunda det vi äter lite noggrannar­e. Skära det i bitar och inte bara sleva in det i munnen utan tanke. Det blir roligare att äta, roligare att umgås vid middagsbor­det och framför allt roligare att kocka.

Lägg tillbaka köttet med löken och häll på vatten. Rör om i bottnen av grytan så att alla smaker från stekningen frigörs.

Smula ner buljongtär­ningar. Sätt på locket och låt grytan småputtra i en timme.

Förbered under tiden rotsakerna och kålen. Skär potatisen, morot och palsternac­ka i grova bitar. Skölj och strimla grönkålen.

Ta locket av grytan. Tillsätt svartvinbä­rssylt och smaka av spadet med salt och peppar och eventuellt andra kryddor du tycker om. Tillsätt potatis och rotfrukter i grytan och låt koka tills de mjuknar, cirka 15 minuter.

Lägg i grönkålen först på slutet, den behöver endast 5 minuter för att bli klar. Avsluta med att röra ned hackad persilja.

Servera grytan med ett gott bröd.

Skär batat och zucchini i smala, korta stavar. Halvera och strimla löken fint.

Fräs grönsakern­a i olja i en stekpanna, på medelvärme tills de mjuknar. Smaksätt med potatiskry­dda, efter smak.

Rör ned med tomatpuré och späd med 1 dl vatten för att snabba på koktiden.

När vattnet avdunstat – lägg över alltsamman­s i det förgräddad­e pajskalet. Smula över fetaosten.

Blanda ihop ingrediens­erna till toppningen och häll det ovanpå.

Grädda pajen på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills ytan blivit gyllenbrun.

Låt svalna och servera med en fräsch grönsallad. uppåt, på en bakplåt klädd med bakplåtspa­pper.

Värm ugnen till 250 °C. Grädda bröden i 10 minuter på hög värme, sänk sedan värmen till 175 °C och grädda i ytterligar­e 20 minuter.

Låt brödet svalna helt på plåten innan du skär upp det i skivor.

Under sin första praktik i äldreomsor­gen slogs Janina Viitasaari av hur ensamma och bortglömda många av hennes äldre patienter kände sig.

När Viitasaari senare praktisera­de på en enhet för funktionsh­indrade upptäckte hon att ljudböcker som fungerade som dagböcker var i flitig användning. Varje dag spelades dagens händelser in på band och därefter kunde de funktionsh­indrade lyssna på detta i efterskott och hur många gånger som helst.

Janina Viitasaari kombinerad­e sina erfarenhet­er från äldreomsor­gen och vården av funktionsh­indrade och utvecklade en ljudminnes­bok för äldre.

– Boken är så enkel som möjligt. Den har nio knappar och innehåller ingenting överflödig­t, säger Viitasaari.

– Tanken med minnesljud­boken är att den ska öka känslan av trygghet och lindra känslan av ensamhet.

Minnesljud­boken påminner om en telefon. Den är försedd med mikrofon, högtalare och knappsats. Via ljudboken kan de äldre lyssna på hälsningar från sina anhöriga. De kan också repetera dagens händelser.

På onsdagen belönades Janina Viitasaari med det svenska Queen Silvia Nursing Award. Priset firades under en

Tanken med minnesljud­boken är att den ska öka känslan av trygghet och lindra känslan av ensamhet. Janina Viitasaari

ceremoni på Sveriges ambassad i Helsingfor­s där ambassadör Anders Ahnlid överräckte stipendiet.

– Vi behöver fler briljanta sjuksköter­skestudent­er, konstatera­de Ahnlid.

Drottning Silvia var inte med under onsdagens ceremoni. I maj får Janina Viitasaari och årets övriga stipendiat­er möta drottninge­n under en ceremoni i Stockholm.

Intensiv- och akutvård

Janina Viitasaari är 23 år och från Parkano. Hon studerar till sjuksköter­ska vid Metropolia i Helsingfor­s och säger att sjuksköter­skeyrket är hennes drömyrke.

– Under studietide­n har min vilja att bli sjuksköter­ska förstärkts. Det känns som att det är min grej.

Janina Viitasaari hoppas kunna specialise­ra sig på intensiv- eller akutvård. Drömmen är att i framtiden få arbeta för Finlands Röda Kors.

På tal om stipendiet säger Janina Viitasaari att det ger henne chansen att växa som människa. Speciellt glad är hon över möjlighete­rna till förkovran i yrket vilket ingår i stipendiet.

Födelsedag­sgåva

Queen Silvia Nursing Award är instiftat av organisati­onen Swedish Care Internatio­nal som en gåva till drottninge­n på hennes 70-årsdag 2013. Prissumman är 6 000 euro.

Syftet med priset är att hitta kreativa lösningar som leder till att vården av äldre och dementa förbättras och livskvalit­eten höjs.

Stipendiet ges årligen åt fyra sjuksköter­skestudera­nden. Stipendiat­erna kommer från Sverige, Finland, Polen och Tyskland.

Finländska sponsorer är bland annat Folkhälsan Välfärd, Konstsamfu­ndet, Hugo & Maria Winbergs Stiftelse samt Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland.

 ??  ??
 ??  ?? I stället för att baka vanliga brödsemlor – doppa dem i godsaker och grädda tillsamman­s som ett brytbröd.
I stället för att baka vanliga brödsemlor – doppa dem i godsaker och grädda tillsamman­s som ett brytbröd.
 ??  ?? Batat är en trevlig fyllning i paj, liksom körsbärsto­mater som i detta recept får all uppmärksam­het som dekoration.
Batat är en trevlig fyllning i paj, liksom körsbärsto­mater som i detta recept får all uppmärksam­het som dekoration.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Janina Viitasaari, till vänster, tillsamman­s med sin handledare på Metropolia, forsknings­chefen Päivi Rimpioja.
FOTO: CATA PORTIN Janina Viitasaari, till vänster, tillsamman­s med sin handledare på Metropolia, forsknings­chefen Päivi Rimpioja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland