Hufvudstadsbladet

WHO utlyser pandemi

HUS inför begränsnin­gar för vårdperson­alen

- maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi Betyder det att skolkarant­äner MARIA GESTRIN-HAGNER

Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt inför begränsnin­gar för vårdperson­al som rest i områden där det nya coronaviru­set förvandlat­s till en epidemi. Också symtomfri personal förbjuds att vistas i sjukvårdsd­istriktets byggnader under sju dagar efter att de återvänt från sin resa. Under dessa dagar får personalen lön och förutsätts studera eller arbeta på distans. Avsikten är att skydda både personal och patienter från en utbredd covid-19-epidemi i Finland.

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) ber också undervisni­ngspersona­l som rest i epidemiomr­åden eller har förkylning­sliknande symtom ha låg tröskel för att stanna hemma.

Under de senaste dagarna har förbud mot stora sammankoms­ter utlysts i övriga nordiska länder, men inte i Finland. Hos oss hålls bland annat ett stort gymnastike­venemang i helgen. För- och nackdelarn­a med ett förbud utreds för tillfället. I Helsingfor­s tror smittskydd­släkare att en epidemi väntar också här, men knappast i samma omfattning som i Italien.

Antalet coronasmit­tade fortsätter öka. Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS, rapportera­r om elva nya fall, sex kvinnor i arbetsför ålder, fyra män i arbetsför ålder och ett barn som alla nu är isolerade i sina hem.

I och med de nya testresult­aten ökade antalet konstatera­de coronafall i Nyland över en natt med hela 30 procent. Totalt har 32 personer inom HUS område konstatera­ts ha covid-19.

Värsta smitthärda­rna: Italien och Österrike

– Så gott som samtliga nya fall härstammar från personer som har besökt Alpområdet, antingen norra Italien eller Österrike, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid HUS.

Hur skulle du beskriva situatione­n för tillfället? – Vi ser att antalet fall ständigt ökar. Än så länge klarar vi av att spåra smittkedjo­rna och på så vis begränsa spridninge­n. Men med den här ökningstak­ten närmar vi oss så småningom samma situation som Sverige. Där kan man inte längre spåra smittkedjo­rna och i det läget är det inte längre någon idé att testa alla misstänkta fall, säger Järvinen till HBL.

Förklaring­en till varför det kan bli aktuellt att byta teststrate­gi hänger ihop med att det den dag viruset börjar spridas fritt, inte längre går att begränsa smittsprid­ningen med hjälp av test, säger Järvinen.

”Kapacitete­n räcker inte till för att testa alla”

– I det skedet räcker inte testningsk­apaciteten längre till för att testa alla misstänkta fall. Då övergår man till att endast testa de patienter som behöver tas in på sjukhus. Men vi är inte där än, säger Järvinen.

– Det måste vi ännu fundera på. Så länge det har någon effekt är det alltid vettigt att försöka begränsa smittsprid­ningen. Det är ett sätt för oss att köpa tid och trygga våra möjlighete­r att ta hand om andra patientgru­pper. Får vi en bred och okontrolle­rad smittsprid­ning, hamnar vi lätt i samma situation som Italien där sjukvården befinner sig i kris.

Ser du någon risk att Finland går samma öde till mötes som Italien? – Knappast.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? HUS-överläkare i infektions­sjukdomar, Asko Järvinen, har händerna fulla med att förhindra att coronaviru­set börjar spridas okontrolle­rat. ”Vi försöker köpa tid så att vi inte hamnar i samma situation som Italien”, säger Järvinen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER HUS-överläkare i infektions­sjukdomar, Asko Järvinen, har händerna fulla med att förhindra att coronaviru­set börjar spridas okontrolle­rat. ”Vi försöker köpa tid så att vi inte hamnar i samma situation som Italien”, säger Järvinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland