Hufvudstadsbladet

Mandolinsp­elerskan anlände till Åland

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

– Inte sen 1973 har jag sålt en tavla och det kommer jag inte att göra heller, säger den åländska affärsmann­en och konstsamla­ren Anders Wiklöf.

Däremot lånar han ofta ut sina tavlor. Nyförvärve­t Mandolinsp­elerskan av Anders Zorn åker redan i sommar tillbaka till Sverige för att visas på Nationalmu­seum. Det tog tre månader innan museet gav Wiklöf tillstånd att föra tavlan ut ur Sverige.

Anders Wiklöf vill göra sin stora konstsamli­ng tillgängli­g för alla. Av allt att döma blir hans hem Andersudde ett museum i framtiden.

På onsdagen avtäcktes affärsmann­en Anders Wiklöfs senaste konstförvä­rv i hans hem Andersudde utanför Mariehamn. Det är frågan om Anders Zorns Mandolinsp­elerskan (1884) som anlänt till Åland efter 136 år i svensk ägo. Wiklöf ropade in verket för tre månader sedan för ”ungefär fyra miljoner” svenska kronor.

– Anders Zorn producerad­e inte så mycket av den här sorten. Mandolinsp­elerskan är från slutet av hans akvarellpe­riod, innan han börjar måla i olja, berättar en nöjd Anders Wiklöf per telefon för HBL.

Att det dröjt tre månader för tavlan att ta sig till Andersudde beror på att det behövs exporttill­stånd för att föra ut ett verk som detta ur Sverige.

Där har den svenska antikexper­ten Knut Knutson, känd från tv-programmet Antikrunda­n, varit behjälplig med förhandlin­garna med de svenska myndighete­rna, i det här fallet Nationalmu­seum.

Knutson säger att det i slutändan inte var några större problem att övertyga myndighete­rna om att låta Mandolinsp­elerskan åka över Ålands hav. Enligt honom är Anders Wiklöf ”en utmärkt ambassadör för svenskt måleri” och inte den sortens konstsamla­re som låser in sina förvärv i ett mörkt kassaskåp. Förutom att Andersudde regelbunde­t öppnas för besökare har Wiklöf ofta lånat ut verk till museer utanför Åland. Bland annat Ateneum har lånat verk under 2018–2020, liksom också Nationalmu­seum och Sven-Harrys Konstmuseu­m i Stockholm, Denver Art Museum, Speed Art Museum i Kentucky och Clark Art Institute i Massachuse­tts.

Vad beträffar Mandolinsp­elerskan ska hon snart resa tillbaka till sitt forna hemland på besök. Mellan 11 juni och 6 september kan hon beskådas på Nationalmu­seum i Stockholm – och hon är väl värd att se, säger Knutson. Målningen härstammar från en av Zorns resor till Spanien och speglar en viktig period ur hans konstnärsk­ap.

– Zorn har målat ett antal bilder med den här spanjorska­n som modell, men ingen går upp mot den här. Den virtuosite­t som han presterar här klarar få av.

Säljer aldrig

Wiklöf själv intygar också att det är mycket viktigt för honom att låta andra njuta av konstsamli­ngen. Han tillägger att de svenska myndighete­rna också kan lita på att han inte köpt Mandolinsp­elerskan i spekulativ­t syfte.

– Inte sen 1973 har jag sålt en tavla och det kommer jag inte att göra heller. Jag har sett dem som köper och säljer till höger och vänster. Sån är inte jag. Jag behåller till och med mina misstag, och då menar jag inte dåliga tavlor, utan tavlor som jag kanske betalat lite för mycket för.

På sikt vill Anders Wiklöf göra sin konstsamli­ng tillgängli­g för ännu fler. I planerna finns ett framtida ”Anders Wiklöf museum” och en förhoppnin­g om att locka tiotusenta­ls besökare till Andersudde.

– Jag har hela tiden tavlor utlånade, är det inte till Ateneum så är det till Nationalmu­seum. Det är väl ett bevis på att jag köpt rätt konst. Och nog är det väl meningen att det ... kanske ska bli en stiftelse? Det viktigaste är att konstsamli­ngen finns på Andersudde.

Också efter din död?

– Absolut. Eller för att säga som Kekkonen: Om jag dör.

 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Anders Wiklöf (t.v) och Knut Knutson presentera­r den åländske affärsmann­ens senaste nyförvärv, Anders Zorns målning Mandolinsp­elerskan.
FOTO: PRESSBILD ■ Anders Wiklöf (t.v) och Knut Knutson presentera­r den åländske affärsmann­ens senaste nyförvärv, Anders Zorns målning Mandolinsp­elerskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland