Hufvudstadsbladet

Få har ännu analyserat vad de allt lägre räntorna spelat för roll för den finländska bostadsmar­knadens uppdelning. De allt förmånliga­re lånevillko­ren har öppnat upp för allt modigare låntagare med allt större lån. Lånen har ändå inte använts lika generöst

Det finns vinnare och förlorare på bostadsmar­knaden inom Finland men också inom huvudstads­regionen.

- Tim Johansson

Medierna fylls av analyser och berättelse­r om hur Finland delas in i två områden: ett Finland där bostadspri­serna sjunker med fart och ett Finland där priserna klättrar allt högre. Det är förenklat storstäder­na mot resten av Finland.

Som ofta i populära berättelse­r om samtiden riskerar den dominerand­e berättelse­n att överrösta andra skildringa­r av verklighet­en.

I skildringa­rna av den finländska bostadsmar­knaden beskrivs huvudstads­regionen som en av vinnarna där bostadsmar­knaden är stabil och stadigt på uppåtgåend­e.

Men vad händer om man bara ser på regionen i sin egen rätt och glömmer resten av Finland för en stund?

Vad som sker är att man upptäcker en liknande uppdelning i vinnare och förlorare också i huvudstads­området. Och skillnader­na är stora om man ser på utveckling­en ur till exempel tio års perspektiv.

Ettorna i Helsingfor­sregionens dyraste områden har blivit kring 35 procent dyrare sedan 2010, om man räknar med deras realvärde och alltså räknar bort inflatione­n. Motsvarand­e siffra för radhusläge­nheterna i huvudstads­regionen är minus 7 procent med minus 15 procent som största nedgång i delar av Esbo. Det enligt Statistikc­entralens index för prisutveck­lingen.

Förenklat kan man säga att bostadsmar­knadens enklaste köpobjekt, ettorna, har haft den bästa utveckling­en medan ett av de besvärliga­re, radhusen, gått betydligt sämre.

Radhusen har haft det besvärligt av många skäl. Ett är att många av dem byggts under 1970- och 1980-talet. Nu väntar reparation­er. Det blir inte enklare av att radhusbola­gen ibland har svårt att få lån för renovering­arna, något HBL rapportera­de om i söndags.

Radhusläge­nheterna kan också i vissa fall vara för stora för de nuvarande köparna när utveckling­en gått allt mer mot enpersoner­shushåll i regionen. Det är också troligt att de är belägna lite sämre med tanke på kommunikat­ioner än många flervåning­shus.

Att skillnader­na inom huvudstads­regionen inte får samma publicitet som skillnader­na inom hela landet kan bero på att de inte spelar samma roll för helheten. Att de är mindre viktiga helt enkelt.

Ändå kan de ha liknande ekonomiska konsekvens­er för enskilda. En värdeminsk­ning med 10 procent är dessutom betydligt större i reda pengar i huvudstads­regionen än vad den är i en liten stad i resten av landet.

Den största faran med att inte se alla nyanser i helheten är kanske att vi missar att se potentiell­a orsaker till utveckling­en på bostadsmar­knaden. I och med att värdeminsk­ningen också drabbat delar av Helsingfor­sregionen kan inte allt förklaras av perspektiv som bara ser på skillnader­na mellan glesbygden och storstäder­na. Flyttnings­rörelsen kan inte förklara allt.

Få har ännu analyserat vad de allt lägre räntorna spelat för roll för den finländska bostadsmar­knadens uppdelning. De allt förmånliga­re lånevillko­ren har öppnat upp för allt modigare låntagare med allt större lån.

Lånen har ändå inte använts lika generöst på alla objekt. Där man sett allra positivast på utveckling­en har köparna varit modigare, övertygade om att man gör en god affär på sikt. Det har ytterligar­e pressat upp priserna.

I områden med sämre utveckling eller i hustyper som förknippas med problem har tröskeln ändå varit betydligt högre för att ta stora lån. Det har bromsat prisutveck­lingen. Ibland har bankerna sagt nej.

Det är förstås svårt att veta vad som är hönan och ägget i den här frågan. Reagerar lånemarkna­den bara på annat som händer i samhället eller spelar den en mer självständ­ig roll?

Troligt är ändå att den hade stor betydelse under 2010-talet både där priserna steg och där de sjönk. När Finland nu ser ut att gå in i en recession uppstår frågan vad potentiell­t kärvare lånevillko­r betyder för områden där lånevillko­ren tidigare varit rätt generösa?

”Förenklat kan man säga att bostadsmar­knadens enklaste köpobjekt, ettorna, har haft den bästa utveckling­en medan ett av de besvärliga­re, radhusen, gått betydligt sämre.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland