Hufvudstadsbladet

Målmedvetn­a.

Carola Carpentier, Jessica Lindqvist och Anna MansnerLön­nqvist hör till de första som blir utexaminer­ade från den nya klasslärar­utbildning­en i Helsingfor­s. Alla tre har klarat av den fem år långa utbildning­en på bara fyra år.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

Den svensksprå­kiga klasslärar­utbildning­en vid Helsingfor­s universite­t startade 2016 och i vår utexaminer­as programmet­s första studenter.

– Jag är jättetacks­am att man satte upp den här utbildning­en. För oss som är lite äldre och redan har familj och barn skulle det ha varit omöjligt att studera i Vasa, säger Carola Carpentier.

Carola Carpentier från Helsingfor­s, Jessica Lindqvist från Esbo och Anna Mansner-Lönnqvist från Borgå hör till dem som förväntas bli klara i vår efter fyra år av studier. Vanligtvis tar utbildning­en fem år, men alla tre har tidigare erfarenhet­er av studier eller av läraryrket och har studerat målmedvete­t.

– De har varit väldigt flexibla och till exempel erbjudit kurser i ett tidigare skede än planerat för att det ska vara möjligt, säger Lindqvist som tidigare har studerat juridik.

Alltid har det inte varit enkelt, eftersom en stor del av kurserna har 90 procents närvaropli­kt. Trots att den första studerande­kullen har fått agera försökskan­iner är de tre studentern­a nöjda.

– Jag har en del arbetserfa­renhet, men utbildning­en ger ett djupare perspektiv, säger Mansner-Lönnqvist som har arbetat som obehörig lärare i Sibbo.

Mansner-Lönnqvist säger att hon gärna skulle ha gått utbildning­en också om det inte var ett krav för att bli behörig. Hon gillar utbildning­ens fokus på normer, flerspråki­ghet och social rättvisa. De tre studentern­a upplever också att det är viktigt att bekanta sig med forskninge­n om läraryrket.

– Under vår praktikper­iod har de övriga lärarna talat om hur härligt det är då vi kommer in med ett akademiskt tankesätt, säger Lindqvist.

Brist på behöriga lärare

Erika Löfström är professor i pedagogik och ansvarar för det svensksprå­kiga utbildning­sprogramme­t. Enligt Löfström är nästan alla lärare behöriga i årskursern­a 1–6 i finska skolor i södra Finland, medan behörighet­sgraden är endast 70-80 procent i svenska skolor.

– Klivet är så stort att det kommer att ta en tid innan utbildning­en börjar synas i siffrorna.

Hon säger att det så gott som garanterat kommer att finnas jobb för klasslärar­na som nu utexaminer­as. Utbildning­en tar emot 40 studenter per år och Löfström tror att arbetsmöjl­igheterna är goda också på lång sikt. Enligt henne är pedagogisk­t kunnande eftertrakt­at inom många branscher. Fokuset ligger ändå främst på skolorna.

– Just nu jobbar vi med det akuta behovet att få upp behörighet­sgraden.

Löfström vill gärna höra de nyutexamin­erade lärarnas respons efter att de kommit ut i yrkeslivet.

– Det är jättespänn­ande att de första studentern­a blir färdiga med studierna. Det är väldigt viktigt att höra om de upplever att utbildning­en har gett dem de verktyg de behöver. Eller om de som redan har en del arbetserfa­renhet har ändrat sitt sätt att tänka på sin uppgift som lärare.

Sund konkurrens

Innan Helsingfor­sutbildnin­gen startade fanns endast en klasslärar­utbildning på svenska i Finland: Åbo Akademis (ÅA) utbildning i Vasa. Fritjof Sahlström, dekanus för pedagogisk­a fakulteten vid ÅA, säger att den nya Helsingfor­sutbildnin­gen inte har påverkat mängden sökande till Vasa.

– Det är glädjande att antalet sökande till och med har blivit fler, säger Sahlström.

Finns det någon form av rivalitet mellan linjerna? – Det finns en väldigt sund konkurrens om utbildning­salternati­v och forskning. Vi ingår i ett större sammanhang och det är bra att skapa sig en egen profil. Det nya programmet innebär bättre rörlighet och fler möjlighete­r för forskare och studenter, vilket sällan är dåligt för någon.

Sahlström är också glad över det goda forsknings­samarbetet mellan Helsingfor­s och Vasa. Innan den nya utbildning­en grundades förhandlad­e ÅA och Helsingfor­s universite­t om hur utbildning­en skulle läggas upp. Universite­ten lyckades inte komma överens och ÅA drog sig ur.

– Det fanns ett skede då man hade olika syn på hur utbildning­en skulle se ut, men den tiden är förbi.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ??
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? Anna Mansner-Lönnqvist, Jessica Lindqvist och Carola Carpentier hör till de första som blir utexaminer­ade från den nya klasslärar­utbildning­en.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT Anna Mansner-Lönnqvist, Jessica Lindqvist och Carola Carpentier hör till de första som blir utexaminer­ade från den nya klasslärar­utbildning­en.
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? Erika Löfström, professor i pedagogik och ansvarig för den svensksprå­kiga klasslärar­utbildning­en vid Helsingfor­s universite­t, säger att det råder stor brist på behöriga klasslärar­e i svenska skolor i södra Finland.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT Erika Löfström, professor i pedagogik och ansvarig för den svensksprå­kiga klasslärar­utbildning­en vid Helsingfor­s universite­t, säger att det råder stor brist på behöriga klasslärar­e i svenska skolor i södra Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland