Hufvudstadsbladet

Debatt om prov i studentexa­men

Har Studentexa­mensnämnde­n rätt att använda upphovsrät­tsskyddat material utan lov? Ett sex år gammalt videoklipp i modersmåls­provet väcker debatt om upphovsrät­t och innehåll.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Studentexa­mensnämnde­n har som enda institutio­n rätt att publicera upphovsrät­tsskyddat material utan att be om tillåtelse. Det överraskar många.

– Alla studentpro­v publiceras på nätet, ett klipp som ingår i ett prov kan i princip få hur stor spridning som helst trots att det är upphovsrät­tsskyddat, säger journalist­en och författare­n Eva Frantz.

❞ Sedan jag deltog i debatten har jag blivit en mer offentlig person och är mån om mitt varumärke. Jag framstår som dum och inte hemskt uppdaterad när man ser på debatten i dag.

Eva Frantz

I tisdagens studentpro­v i modersmåle­t och litteratur ombads abiturient­erna titta på debatten Flödesradi­o – pest eller populärt pladder? som sändes i Studio HBL i september 2014. Utifrån videon skulle de sedan analysera och utvärdera diskussion­sdeltagarn­as insatser.

Eva Frantz, som i egenskap av redaktör på Radiohuset deltog i debatten, är både upprörd och pinsamt berörd av inlägget.

– Det kändes väldigt märkligt. Eftersom jag också är författare så är jag medveten om att texter kan dyka upp lite här och där. Men ett sex år gammalt debattinlä­gg om ett ämne som gått en hel generation framåt? Där sitter jag och introducer­ar begreppet podcast som någonting nytt och spännande.

Frantz är rädd att få abiturient­er uppfattar att det handlar om en flera år gammal debatt.

– Sedan jag deltog i debatten har jag blivit en mer offentlig person och är mån om mitt varumärke. Jag framstår som dum och inte hemskt uppdaterad när man ser på debatten i dag.

Nu var det ändå inte innehållet utan debattekni­ken som skulle analyseras. Hur ser du på det? – Det känns ännu mera olustigt. Jag är ingen debattör och vill inte bli analyserad för det. Jag minns att Studio HBL var väldigt nytt för sex år sedan, och jag ställde upp mest för att vara schysst.

Frantz kan inte heller förstå hur Studentexa­mensnämnde­n har rätt att gå ut med klippet i dagens värld där det är väldigt strikt med upphovsrät­ter.

– Alla studentpro­v publiceras på nätet, ett klipp som ingår i ett prov kan i princip få hur stor spridning som helst. Hur kan Studentexa­mensnämnde­n få trumfa med att kunna gå ut med vad som helst, i dag när det är så otroligt noga med vad man får publicera?

Även HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor förundrar sig över upphovsrät­ten.

– I ljuset av dagens kontext med stränga skydd av upphovsrät­t känns det väldigt märkligt att Studentexa­mensnämnde­n kan plocka upp precis vad som helst. Vi hade ingen aning om att klippet ur Studio HBL skulle användas och tillägger:

– Det här förfarande­t kan också tänkas kollidera med journalist­reglerna då till exempel HBL-klipp används i en kontext och kanal som skiljer sig markant från originalet. En journalist­regel lyder att de vi intervjuar har rätt att veta i vilket sammanhang deras intervju används.

Thomas Vikberg, specialsak­kunnig på Studentexa­mensnämnde­n, bekräftar undantaget att nämnden enligt lagen kan använda sig av upphovssky­ddat material utan att be om tillstånd.

– Examenspro­ven är den största hemlighete­n vi sitter på. Vi måste kunna behålla provsekret­essen och kan därför inte ringa och be om lov för material eftersom det då finns risk att provuppgif­ter läcker ut.

Får ni använda också utländskt material? – Ja, vi både får och gör det.

Har lagen ifrågasatt­s?

– Visst har det förts en diskussion om rätten att använda material och varför Studentexa­mensnämnde­n inte har tillåtelse att publicera proven på sin webbplats, säger Thomas Vikberg.

– Ibland kan det komma som en överraskni­ng om ens material dyker upp i studentexa­men. Då berättar vi gärna varför materialet kan användas och varför vi inte bett om lov på förhand.

Upphovsrät­tslagen tillåter inte att studentexa­mensproven och det material som hänger ihop med dem återpublic­eras av andra instanser.

Enligt Kirsi Salmela, licensieri­ngschef vid upphovsrät­tsorganisa­tionen Kopiosto, finns det däremot ett avtal som möjliggör att lärare får använda gamla studentexa­mensprov i undervisni­ngssyfte (se faktaruta). Medier har inte rätt att göra det.

– I samband med nyhetsrapp­ortering kring studentexa­mensprovet har medierna i princip rätt att återge provet. I annat fall måste användning­en utvärderas från fall till fall.

Enligt Salmela har Yle bett om tillstånd att få upprätthål­la en databas med gamla studentpro­v, även om man redan har en sådan. Eftersom myndighets­beslut saknar upphovsrät­t har Yle bett om en utredning ifall studentpro­ven anses vara myndighets­beslut eller inte.

– Vi förhandlar fortfarand­e om saken med Yle, säger Kirsi Salmela.

Har HBL rätt att förbjuda användning­en av videoklipp­et i provet? – Enligt ett avtal med Tidningarn­as Förbund får mediernas material användas i undervisni­ngssyfte, och därmed också i studentexa­mensproven, men bara för det. HBL kan därför förbjuda övrig spridning genom att ta kontakt med Studentexa­mensnämnde­n.

Frågan återstår ändå, varför använda sig av ett sex år gammalt debattinlä­gg där innehållet som debatteras är föråldrat?

Pamela Granskog, ordförande för modersmåls­sektionen i Studentexa­mensnämnde­n, poängterar att det är interaktio­nen som studeras i den här uppgiften, inte innehållet.

– I det här klippet fanns tydliga roller och en spänning som går att analysera. Eftersom det nya digitala provet möjliggör muntliga texter har vi försökt använda oss av det.

Kunde man ha valt någon mer aktuell debatt? – Att hitta material som passar in på det vi söker, och som motsvarar det finskspråk­iga provet är inte alltid lätt. Vi försöker i mån av möjlighet hitta finlandssv­enskt material där kontexten och språkbruke­t är bekant för dem som skriver provet. Dessutom måste klippet ha en viss längd och kunna fungera som en helhet, vilket inte alltid är så enkelt.

Hur ser du på att de inblandade inte vill bli analyserad­e som debattörer? – Jag hoppas att folk inte tar illa upp av lite offentlig debatt. Ville Blåfield, som är med i klippet i det finska provet, skrev bland annat på Twitter att han gärna skulle läsa 18-poängssvar­et till den här frågan, säger Pamela Granskog.

 ??  ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Muntliga inslag i studentexa­men väcker frågor om hur materialet egentligen får användas. – Alla studentpro­v publiceras på nätet, ett klipp som ingår i ett prov kan i princip få hur stor spridning som helst trots att det är upphovsrät­tsskyddat, säger författare­n och journalist­en Eva Frantz.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Muntliga inslag i studentexa­men väcker frågor om hur materialet egentligen får användas. – Alla studentpro­v publiceras på nätet, ett klipp som ingår i ett prov kan i princip få hur stor spridning som helst trots att det är upphovsrät­tsskyddat, säger författare­n och journalist­en Eva Frantz.
 ?? FOTO: MARICA ROSENGåRD/PRESSBILD ??
FOTO: MARICA ROSENGåRD/PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland