Hufvudstadsbladet

Skrota inte asylrätten

Diskussion­en om åtgärder som i praktiken helt kan skrota rätten att söka asyl är i full gång. Nu gäller det att ha en helhetsbil­d och inte låta skrämselpr­opagandan resultera i ett humanitärt lågvattenm­ärke.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

När Turkiet beslöt att inte längre följa överenskom­melsen med EU i flyktingfr­ågan och dessutom började transporte­ra människor till den grekiska gränsen skapade det en möjlighet att ifrågasätt­a det mesta som gäller flyktingar och även migration i allmänhet.

Det är många principer, avtal och säkerhetsf­rågor som ställs på sin spets i och med situatione­n vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Turkiet beslöt utan konsultati­oner att inte längre följa den överenskom­melse som landet har ingått med EU. En överenskom­melse som i sig kränker asylrätten, eftersom Turkiet förband sig att inte släppa fram människor via Turkiet till EU.

Dessutom har Turkiet genom att aktivt transporte­ra människor till gränsen idkat påtrycknin­g mot sin gamla fiende Grekland och hela EU.

EU-länderna har inte kommit över chocken efter flyktingrö­relserna 2015 och 2016 och den interna oenighet som då blev så uppenbar. Det talas om en flyktingkr­is, vilket är fel. Det var inte en flyktingkr­is utan en EUkris, en politisk kris.

De flesta flyktingar från krishärdar är internflyk­tingar eller söker sig till sina grannlände­r, som oftast också är utsatta och fattiga. Det rika Europa behöver fler människor och kan svälja många nya invånare, men det ska naturligtv­is helst ske under kontroller­ade former. Både då människorn­a anländer och när de ska finna sig till rätta i ett nytt land.

På många sätt klarade Europa ändå rätt bra av att ta emot så många flyktingar som kom under en kort tid och på ett okontrolle­rat sätt.

Problemet är politiskt, det vill säga de politiska följderna. De som har haft och till största del ännu har makten i EU-länderna och EU har inte kunnat hejda väljarströ­mmen till nationalis­tiskt sinnade, ofta extrema partier, vilket delvis beror på flyktingfr­ågan, men inte alls bara på den.

På onsdagen lämnade Sannfinlän­darna in sin interpella­tion om regeringen­s asylpoliti­k. Det är värt att notera att Samlingspa­rtiet och Kristdemok­raterna den här gången inte går med i interpella­tionen men kommer att föreslå egna misstroend­eklämmar mot regeringen. Samlingspa­rtiet godkänner inte Sannfinlän­darnas

vilja att begränsa den fria rörlighete­n inom EU genom att införa gränskontr­oller.

Alla tre opposition­spartier hävdar att regeringen är oenig och ger motstridig­a signaler när det gäller Finlands inställnin­g till Greklands åtgärder vid gränsen mot Turkiet. Då hänvisar man till att inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) i fredags sa att Grekland bryter mot flyktingko­nventionen och andra internatio­nella avtal genom sitt beslut att på en månad inte ta emot ansökninga­r om asyl.

Det är en allmän bedömning att Ohisalo har rätt på den punkten. Finland, också via minister Ohi-salo, har ändå uttryckt sitt stöd till att Grekland står emot Turkiets påtrycknin­gar genom de presumtiva asylsökarn­a.

Samlingspa­rtiet presentera­de ett eget asylpoliti­skt program förra veckan där en av huvudpunkt­erna är att vår beredskaps­lag måste ses över så att Finland kan hejda en situation som motsvarar den som vi nu ser vid den grekiska gränsen.

Troligen är Samlingspa­rtiet mycket medvetet om att det arbetet redan är i gång. Just nu görs en utredning och senare i vår överlämnas den till Justitiemi­nisteriet. Beredskaps­lagen måste ändras i grundlagse­nlig ordning och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson meddelade i måndags att frågan därför ska diskuteras med alla riksdagspa­rtier redan innan den egentliga beredninge­n börjar.

Den nuvarande beredskaps­lagen gör det möjligt att tillfällig­t stänga gränserna, men förhindra rätten att söka asyl.

Bland dem som söker asyl finns även sådana som inte uppfyller kriteriern­a. Just därför görs en bedömning av var och en. Flyktingko­nventionen godkändes efter andra världskrig­et i ett försök att se till att de omänskliga situatione­r som ägde rum innan och under kriget inte skulle upprepas. Då nekades judar och andra förföljda grupper skydd i många länder. Asylrätten är fortfarand­e viktig och måste bevaras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland