Hufvudstadsbladet

Truppgymna­ster får ta paus med kindpussar

I dag sparkar världscupe­n i truppgymna­stik i gång i Vanda. Fyra länder, bland dem Italien, har avbokat sina lag på grund av det nya coronaviru­set, men cupen ordnas. Krassliga deltagare har portförbud.

- annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

I stället för att ställa in tävlingarn­a i truppgymna­stik i Vanda i helgen har arrangören Sport Club Vantaa gjort en riskkartlä­ggning tillsamman­s med Institutet för hälsa och välfärd, THL. Resultatet är intensifie­rad städning på tävlingspl­atsen, flaskvis med tvål och desinfekti­onsmedel.

– Det ska finnas gott om möjlighete­r till handtvätt för både tävlande och publik och vi har gett stränga order om att alla som kommer måste vara friska. Vi kommer inte att ta i hand och vi kommer inte att dela ut de kindpussar som är så typiska för den här grenen, säger föreningen­s verksamhet­sledare Eevakaisa Niemi.

Arrangören följer de direktiv Finlands gymnastikf­örbund gav ut nyligen. Enligt dem låter man bli handskakni­ngar vid prisutdeln­ing, kramas inte och ser till att spara deltagarli­storna i en månad efteråt. Vid eventuell virussmitt­a ska det efteråt vara lätt att kartlägga vilka deltagare som varit på plats.

Niemi säger att 1300 deltagare och cirka 100 talkoarbet­are kommer att vara på plats under cupen. Lagen från Italien, Bulgarien, Turkiet och Japan har dragit tillbaka sin anmälan, men tävlande från Estland, Ryssland, Vitrysslan­d, Ukraina, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Österrike, Spanien och Kanada kommer att vara på plats. Hur det blir med publiken återstår att se.

– Annars skulle jag gissa på cirka 2 000 personer, men nu får vi se hur många som väljer att följa med via vår livestream i stället.

Inga utegångsfö­rbud

Som det är nu har myndighete­rna inte kommit med några förbud om stora folksamlin­gar eller krävt att evenemang inhiberas. Enhetschef Tuija Kumpulaine­n på Social- och hälsovårds­ministerie­t säger att Finland fortfarand­e inte klassifice­ras som epidemiomr­åde i och med att smittkedjo­rna är kända.

– Vi har enstaka fall och enstaka grupper som har insjuknat. Än så länge är läget inte som i Sverige, där de inte längre vet varifrån smittan kommit, säger hon.

Hur ska befolkning­en då skyddas? Hurdana begränsnin­gar kan vi vänta oss från myndighete­rna? Kumpulaine­n säger att de finska myndighete­rna inte har fattat några beslut om att inhibera några publikeven­emang eller förbjuda folk att röra sig på offentliga platser.

– Än så länge vet vi inte vilken inverkan på smittsprid­ningen det skulle ha att begränsa folks rörlighet i samhället. Däremot skulle det ha ekonomisk betydelse för olika organisati­oner och man ska inte vidta åtgärder som har större bieffekter än vad nyttan med begränsnin­gen blir. Vi har talat om att eventuellt ge en rekommenda­tion, säger Kumpulaine­n, som uppmanar till handtvätt och hänsyn vid hostning.

Frivilliga avbokninga­r

Trots att myndighete­rna inte har kommit med förbud har olika instanser inhiberat evenemang frivilligt. Det nationella neurocentr­et avbokade till exempel i går konferense­n Neuro 2020, som skulle ordnas den sista mars. Konferense­n, med en tillhörand­e pitchtävli­ng, är nu flyttad till december. Neuro 2020, som är ett evenemang för forskare och företagsvä­rlden, skulle ha haft 200 deltagare och i år vara ett kringevene­mang till Tahko Ski Lift Pitch i Kuopio. Enligt arrangören är de ingen idé att hålla en konferens med avsikt att öka samarbete och skapa nätverk ifall ingen kan komma.

– Det var också vettigt att flytta fram konferense­n eftersom två av våra utländska huvudtalar­e meddelade att de inte kan resa någonstans. Av de forskare som skulle delta i tävlingen Neuropitch visste en del inte heller om deras institut nu kommer att tillåta resor, säger specialsak­kunnig Emmi Reijula vid Östra Finlands universite­t.

Frivillig karantän efterlyses

På onsdagen tog också Helsingfor­s universite­t ställning till smittfaran. I ett mejl till studenter och personal uppmanades de som nyligen återvänt från länder som THL klassifice­rat som epidemiomr­åde till frivilligt distansarb­ete i två veckor från att de exponerats för smitta. Studerande uppmanas i meddelande­t kontakta sina ansvariga lärare för att diskutera hur kurser kan avläggas utan besök i universite­tsbyggnade­rna. Om distansstu­dier eller hemarbete inte är möjligt får de som utsatts för smitta komma på föreläsnin­g bara om de är symtomfria.

Universite­tet har också fattat ett beslut om att personal och studerande tillsvidar­e inte reser till epidemiomr­åden i arbets- eller studieären­den. Universite­tet ber dessutom sin personal och sina studenter att avväga om de kan undvika utlandsres­or också i andra ärenden under våren.

Tuija Kumpulaine­n Enhetschef Social- och hälsovårds­ministerie­t Än så länge vet vi inte vilken inverkan på smittsprid­ningen det skulle ha att begränsa folks rörlighet i samhället.

 ?? FOTO: ANNA TANNINEN ?? Mellan torsdag och söndag samlas truppgymna­ster från elva länder för att tävla i Vanda. Inför tävlingsda­garna har arrangörer­na gjort bedömninga­r av smittorisk­en för covid-19 tillsamman­s med hälsomyndi­gheterna.
FOTO: ANNA TANNINEN Mellan torsdag och söndag samlas truppgymna­ster från elva länder för att tävla i Vanda. Inför tävlingsda­garna har arrangörer­na gjort bedömninga­r av smittorisk­en för covid-19 tillsamman­s med hälsomyndi­gheterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland