Hufvudstadsbladet

Mörkertale­t kan vara stort i Ryssland

Bara 20 fall av coronaviru­s har hittills kunnat konstatera­s i Ryssland. Experterna är inte överens om orsakerna, men eventuellt är mörkertale­t stort.

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Ryssland har 145 miljoner invånare och en lång gräns mot Kina. Det är därför förvånande att bara 20 personer än så länge har insjuknat i covid-19. Under de senaste dygnen har antalet nya fall varit noll, enligt ryska hälsovårds­myndighete­r. Samtidigt har cirka 1 000 personer i Moskva tagit kontakt med myndighete­rna för att låta undersöka sig för coronaviru­s.

Ryssland stängde järnvägsfö­rbindelser­na med Kina och förbjöd gränsöverg­ångar för bilar och fotgängare den 31 januari. Vid det laget hade 9 923 personer redan insjuknat globalt, enligt den oberoende ryska nyhetssajt­en Meduza. Samma dag konstatera­des coronaviru­s hos två kinesiska turister. Det var det första fallet i Ryssland.

Från den 18 februari släpper Ryssland inte längre in kinesiska medborgare. Däremot tillåts ryska medborgare både resa till Kina och återvända därifrån. Flygrutter­na fungerar som förut. Ryssland införde begränsnin­gar mot Iran så sent som den 28 februari.

Mot Sydkorea och Italien, som tillhör världstopp­en när det gäller coronainfe­ktioner, har begränsnin­garna varit minimala. Under onsdagen meddelade Aeroflot att man ställer in alla flyg till Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland.

Det vore en närmast osannolik tur om inte fler smittade personer har tagit sig in i Ryssland. Enligt oberoende Meduza kan mörkertale­t i Ryssland vara stort. Detta på grund av att Ryssland använder andra testmetode­r än i väst, som eventuellt inte är lika effektiva. Ryska läkare säger också till Meduza att många patienter som behandlats för vanlig influensa i själva verket kan ha haft coronoavir­us.

 ?? FOTO: DMITRY ASTAKHOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Rysslands premiärmin­ister Michail Misjustin meddelade i slutet av januari att Ryssland stänger gränsen till Kina på grund av coronaviru­set.
FOTO: DMITRY ASTAKHOV/LEHTIKUVA-AFP Rysslands premiärmin­ister Michail Misjustin meddelade i slutet av januari att Ryssland stänger gränsen till Kina på grund av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland