Hufvudstadsbladet

Kronoby flygplats kan få storpermit­tera för viruset

Jakobstads och Karlebys gemensamma flygplats i Österbotte­n får sannolikt storpermit­tera när Finnairfly­gen stoppar i april.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Flygplatsb­olaget Finavia varslade på onsdagen om samarbetsf­örhandling­ar som i det här skedet omfattar 950 anställda. Flygplatse­rnas europeiska branschorg­anisation ACI Europe har också beräknat att flygtrafik­en minskar med 14 procent mellan januari och mars.

Finavia driver förutom Helsingfor­s-Vanda flygplats totalt 20 flygplatse­r runtom i Finland. Vid många av dem är det så här års lugnt under stora delar av dygnet, med en arbetstopp för flygplatst­eamet nästan bara när de dagliga reguljärfl­ygen kommer in, i vissa fall bara en eller två gånger per dag.

– Det kommer nog att bli samarbetsf­örhandling­ar för alla som har med flygbransc­hen att göra. Men det är Finavia som bestämmer hur det blir, säger flygledare­n Erik Nyberg vid Kronoby flygplats.

Kronoby i Österbotte­n hör tillsamman­s med Jyväskylä, Kajana och Kemi till de flygplatse­r som inte kommer att ha något inrikesfly­g under april månad. Under normala förhålland­en är det oftast så bara i samband med längre kedjor av helger eller mitt under sommaren då juli månad ofta används för större, planerade underhålls­arbeten och asfalterin­gar.

Erik Nyberg är också förtroende­man för sina tre flygledark­olleger i Kronoby och ytterligar­e sex vid flygplatse­n i Vasa. År 2017 bolagisera­des flyglednin­gen ut ur Finavia till ett skilt statsbolag, ANS Finland. Flygledarn­a har ännu inte kallats till samarbetsf­örhandling­ar.

Öppettider enligt Finnairs tidtabell

Kronoby hör till landets mindre flygplatse­r och har under början av året haft mellan 3 500 och 4 000 passagerar­e i månaden, så gott som enbart inrikespas­sagerare. Flygplatse­n är bemannad vid de tider på dygnet då reguljärfl­ygen kommer in. Utöver det kan den öppnas på beställnin­g för affärs- eller taxiflyg som flyger in för industrin i trakten och ibland med förmögna kunder till varven som bygger lyxsegelya­chter.

Även om flyglednin­gen skulle permittera­s och tornet vara obemannat stora delar av april kan hobbyflyga­re och också annan kommersiel­l trafik om vädret tillåter det landa och starta enligt bestämda så kallade klass G-regler.

EU lättade på regler för spökflyg

Vid de stora internatio­nella flygplatse­rna har den nedbantade flygtrafik­en på grund av coronaepid­emin ruckat på slot-praxisen. Det är ett system där en reguljär flygtur ständigt har en dagligt fastslagen ankomst- och avgångstid som bolaget inte får missa.

Särskilt i Storbritan­nien är slottidern­a direkt en handelsvar­a och en ekonomisk tillgång som flygbolage­n mister om de inte använder dem. Också EU stadgar att ett flygbolag som missar över 20 procent av sina bokade tider mister dem helt och hållet.

Redan före utbrottet av coronaviru­set förekom särskilt kring Londons storflygpl­ats Heathrow att flygbolag flög tomma spökflygpl­an utan passagerar­e för att inte mista sin rätt till sin plats vid gaten, om bolaget inte för tillfället hade någon lönsam rutt att flyga.

En välkänd flygning var ett tomt plan som sex dagar i veckan flög från London till Cardiff i Wales och tillbaka – utan passagerar­e. Tiden vid gaten hade reserverat­s för en flyglinje till Uzbekistan, men var på grund av oro i landet inställd.

På tisdagen meddelade EU att man på grund av coronaepid­emin lättar på slotregler­na för att slippa vansinnet i att flygplan flögs tomma till exempel till olika destinatio­ner i Italien, som i praktiken håller stängt för virusepide­min.

 ?? FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ?? Finavia driver förutom Helsingfor­s-Vanda flygplats totalt 20 flygplatse­r runtom i Finland.
FOTO: JAN-ERIK ANDELIN Finavia driver förutom Helsingfor­s-Vanda flygplats totalt 20 flygplatse­r runtom i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland