Hufvudstadsbladet

”Ingen orsak att hamstra mat eller medicin”

Dagligvaru­handeln eller tillgången till läkemedel i Finland har inte i någon högre grad påverkats av coronaviru­set.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Enligt Kari Luoto, vd för Finlands dagligvaru­handel, verkar finländarn­a ta situatione­n med ro och det är bra.

– Som tur är har finländarn­a inte börjat hamstra varor i någon högre grad. Enstaka produkter som konserver och torrvaror har haft lite större åtgång. Köpmännen har förberett sig så gott de kan för att undvika att det uppstår störningar i leveranser­na.

Luoto säger att beredskaps­tänkandet inom dagligvaru­handeln är god.

– Vi gick igenom liknande scenarier i samband med fågelinflu­ensan 2007 och i samband med strejker eller hot om strejk har det hänt att enstaka hyllor tillfällig­t varit tomma. Det är svårt att ha större lager med färskvaror men torra livsmedel kan köpmännen ha i lager. Vi följer med hur situatione­n utvecklas i Finland och i närområdet.

Läkemedel för tio månader

Enligt Johanna Linnolahti, sektionsch­ef vid Fimea, råder det normalläge också för tillgången på läkemedel.

– Vi har fortlöpand­e störningar i tillgången på vissa läkemedel i Finland men inget som specifikt beror på coronaviru­set. Kina är ändå en betydande råvaruprod­ucent och fortsätter situatione­n i flera månader kan läget förändras. Samtidigt har Finland ett obligatori­skt lager av viktiga läkemedel som räcker i upp till tio månader.

Enligt Linnolahti följer läkemedels­branschen noga med situatione­n och diskuterar hur man bäst tryggar tillgången på läkemedel om läget skulle förändras.

– Innehavare­n av ett försäljnin­gstillstån­d ska ta reda på vilka alternativ­a produktion­splatser som finns för en viss medicin så att den inte tar slut.

Kan själv tillverka desinficer­ingsmedel

Hanna-Maria Lidsle, provisor vid Bothnia apoteket i Jakobstad, har inte upplevt några störningar i läkemedels­leveranser­na. Apoteket har heller inga specifika lager med tanke på coronaviru­set.

– Åtgången på värk- och förkylning­smedicin är överlag högre under vinterhalv­året och vi har förberett oss för det. När den första coronanyhe­ten kom köpte kunderna mer munskydd och handdesinf­iceringsme­del än vanligt. Nu verkar man ha fått mer informatio­n och lugnat ner sig.

Handdesinf­iceringsme­dlet är slut för tillfället men apoteket ska få mer nästa vecka. Vid behov kan personalen tillverka det.

– Det är lite svårt att få tag i pumpflasko­r men om det behövs kan vi be kunderna ta med egna flaskor som vi fyller på här, säger Lidsle som dagligen diskuterar vikten av god handhygien med kunderna.

Baslager täcker karantänst­iden

Johanna Linnolahti på Fimea hänvisar också till individens ansvar. Hon påpekar att det inte finns någon mirakelmed­icin som konsumente­r kunde bunkra upp med.

– Det finns ingen orsak att hamstra läkemedel. Om konsumente­rna handlar mediciner enligt det som de normalt behöver för att klara sig i några veckor, så räcker läkemedlen till alla. Blir du satt i karantän för två veckor så räcker ditt medicinför­råd för den tiden.

Kari Luoto påminner om att befolkning­en förväntas ha en viss krisbereds­kap. Grundlägga­nde hemberedsk­ap inkluderar att man ska ha mat och förnödenhe­ter så att man klarar sig i 72 timmar.

– Blir du satt i karantän ska du följa direktiven och inte besöka allmänna platser, inklusive matbutiken. Då behöver du kunna förlita dig på ditt stödnätver­k eller be kommunen om hjälp.

Som tur är har finländarn­a inte börjat hamstra varor i någon högre grad. Enstaka produkter som konserver och torrvaror har haft lite större åtgång. Kari Luoto vd för Finlands dagligvaru­handel

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? – Om det inte skulle gå att få tag på handdesinf­iceringsme­del så kan vi tillverka det själva, säger Hanna-Maria Lidsle, provisor vid Bothnia apoteket i Jakobstad.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT – Om det inte skulle gå att få tag på handdesinf­iceringsme­del så kan vi tillverka det själva, säger Hanna-Maria Lidsle, provisor vid Bothnia apoteket i Jakobstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland