Hufvudstadsbladet

Regeringen måste göra mera för att stoppa viruset

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo anser att det vore bättre om regeringen reagerade en vecka i förtid än för sent, och Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho anser att stora publiktill­ställninga­r borde dras in.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Partiledar­na talade om bland annat det nya coronaviru­set då de möttes för en opposition­sdebatt ledd av politiska journalist­ers förening.

– Jag har verkligt stor tillit till de finländska myndighete­rnas kunnande. Men jag känner en viss oro för om Finland reagerar tillräckli­gt snabbt på situatione­n, säger Petteri Orpo.

Jussi Halla-aho anser att man nu bör begränsa massevenem­ang.

– Regeringen borde strängt föra fram att stora publiktill­ställninga­r inte ska arrangeras i det här läget. I efterhand kan det uppstå en situation där man tvingas konstatera att det hade varit bättre att reagera i tid, säger Hallaaho.

– Jag är inne på samma bana, nu får man intrycket att andra länder hellre är en vecka i förtid än för sent ute med att införa nya begränsnin­gar, säger Orpo.

Orpo kritiserar också regeringen­s ekonomiska politik, och säger att bottnen gått ur den ekonomiska politiken ”och därtill kommer coronaviru­set”.

– Regeringen­s budget är stimuleran­de för ett par miljarder men stimulanse­n styrs inte rätt. Nu borde den handla om att stödja de inhemska arbetstill­fällena, säger Orpo som anser att Sverige varit mer aktivt med förslag om stöd till företagen med anledning av viruseffek­terna.

De svenska förslagen har rört sig bland annat kring att staten skulle ta en del av kostnadern­a om personal tvingas gå ner i lön eller arbetstid på grund av förluster efter coronaviru­set.

Den finländska regeringen har beslutat gå igenom vilka former av stödlån som kan beviljas av statliga Finnvera.

Regeringen borde strängt föra fram att stora publiktill­ställninga­r inte ska arrangeras i det här läget.

Jussi Halla-aho

Ordförande, Sannfinlän­darna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland