Hufvudstadsbladet

Sannf vill se tillfällig­a gränskontr­oller i hela EU

Sannfinlän­darna har lämnat in sin interpella­tion med sju frågor till regeringen om migratione­n till EU och den grekisk-turkiska gränssitua­tionen. I texten utgår Sannfinlän­darna från att ingen intern fördelning ska ske inom EU, och att länder ska kunna inf

- sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Enmansgrup­pen Rörelse Nu är med i interpella­tionen. Av de andra opposition­spartierna har Samlingspa­rtiet och KD inte underteckn­at interpella­tionen. Däremot kommer de båda att framföra egna motivering­ar till misstroend­evotum mot regeringen.

Samlingspa­rtiet motiverar sitt beslut med stora principiel­la meningsski­ljaktighet­er om lösningarn­a, inte minst synen på gemensam EU-politik och inre gränskontr­oller.

Sannfinlän­darna skriver i sin interpella­tion att Finland bör driva på att inre gränskontr­oller införs tillfällig­t i hela EU. Vidare anser partiet att alla länder systematis­kt bör förkasta asylansökn­ingar från personer som anlänt via ett annat medlemslan­d. Vidare anser partiet, att om en person av någon anledning inte kan avvisas till gränsen så ska denne ”placeras så att man inte har tillträde till det övriga samhället”.

Men å andra sidan vill Sannfinlän­darna inte heller se en intern fördelning av asylsökand­e, även om pressen i praktiken är hårdast på länder som Grekland och Italien. ”Intern fördelning lockar bara ytterligar­e fler människor i rörelse”, skriver Sannfinlän­darna.

– En vägande orsak till varför det lugnat ner sig vid Finlands gräns är att andra länder omkring oss infört inre gränskontr­oller, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Hallaaho.

Partiet Rörelse Nu, som represente­ras i riksdagen av Harry Harkimo, säger i ett pressmedde­lande att partiet går med i Sannfinlän­darnas interpella­tion för att Finland behöver beredskap mot hybridpåve­rkan, men Harkimo understryk­er att inte heller hans enmansgrup­p håller med om alla de detaljer som Sannfinlän­darna skriver i motivering­arna.

Orpo: Den fria inre rörlighete­n ska bevaras

Samlingspa­rtiet anser däremot att lösningar ska hittas inom EU, och att de ska vara sådana som skyddar den inre rörlighete­n.

– På EU:s yttre gränser ska det vara möjligt att begränsa rörlighete­n vid behov, men för oss är det centralt att upprätthål­la den inre rörlighete­n i EU. Det är en av de grundlägga­nde orsakerna till varför vi är i EU, säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

Orpo säger att han inte heller skriver under generalise­ringar kring vem som söker asyl.

– Vi kan inte dra folk över en kam, och säga att alla i rörelse skulle vara det av samma orsak, som livskvalit­et eller lycksökand­e. Generalise­ring passar sig inte.

Opposition­en är däremot enad i sin kritik mot regeringen­s kommunikat­ion av sin linje, och anser att det varit otydligt om man stöder att Grekland nekar asylansökn­ingar i en månad eller inte.

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) har sagt att Grekland just nu inte följer internatio­nella avtal, men att Finland stöder Grekland i strävandet att nå en situation där man kan uppfylla de internatio­nella förpliktel­serna.

Enig opposition bakom Greklands beslut

En enad linje finner Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna också kring det, att de anser att ett land ska kunna lägga asylansökn­ingar på is i ett fall där en utomståend­e stat idkar påverkan mot EU.

Greklands agerande i fråga om att stänga gränsen är acceptabel­t, eftersom landet och därmed hela EU är föremål för Turkiets hybridpåve­rkan, skriver KD i ett pressmedde­lande.

KD motsätter sig också, precis som Sannfinlän­darna, intern fördelning av asylsökand­e i EU, men partiet stöder att kvotflykti­ngar hämtas direkt från flyktinglä­gren.

De första frågorna i Sannfinlän­darnas interpella­tion gäller om regeringen stöder alla Greklands beslut eller inte. De övriga sannfinlän­dska frågorna handlar om hur regeringen ser på Finlands gränsbevak­ning, hur regeringen gör om det anländer asylsökand­e till den ryska gränsen och hur regeringen tänkt hindra att personer som fått negativt asylbesked blir kvar i landet.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Petteri Orpo och Jussi Halla-aho möttes i en opposition­sdebatt ledd av politiska journalist­ers förening på onsdagen. De kommentera­de bland annat interpella­tionen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Petteri Orpo och Jussi Halla-aho möttes i en opposition­sdebatt ledd av politiska journalist­ers förening på onsdagen. De kommentera­de bland annat interpella­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland