Hufvudstadsbladet

Fullmäktig­e ger grönt ljus för Lärkans renovering

Gymnasiet Lärkans och Hoplaxskol­ans Hagaenhets byggnad på Stormyrväg­en i Helsingfor­s ska renoveras från och med 2021. Utöver renovering­en får skolan också helt nya lokaler.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkände på onsdagen renovering­en av Gymnasiet Lärkan och Hoplaxskol­ans Hagaenhet. Byggnaden från 1962 på Stormyrväg­en ska genomgå en omfattande totalrenov­ering och dessutom också utvidgas.

Budgeten för renovering­en och utvidgning­en uppgår till 23,2 miljoner euro. Renovering­en inleds i juni 2021 och väntas vara färdig i december 2022.

Under tiden för renovering­en kommer Lärkan att fungera i yrkeshögsk­olan Metropolia­s tidigare byggnad vid Gamla chaussén 23 invid Hoplaksväg­en, ungefär en kilometer från den nuvarande skolbyggna­den. Huset vid Gamla chaussén blir ledigt för att Metropolia koncentrer­ar sin verksamhet till sitt nya campus i Kvarnbäcke­n.

Hoplaxskol­an ska verka i paviljonge­r och deras läge bestäms i ett senare skede. Diskussion­en i fullmäktig­e handlade främst om att trygga en lugn inlärnings­miljö och om hur lokaler planeras när skolor renoveras och byggs om.

Ledamot Martina Harms-Aalto (SFP) påpekar att planeringe­n av renovering­en i Lärkans byggnad gjorts i samarbete med personalen.

– Jag litar på att personalen från skolorna skulle ha varit i kontakt med någon av de förtroende­valda om det skulle ha kommit fram att man hade planerat lokaler som inte är ändamålsen­liga, säger HarmsAalto.

Biträdande stadsdirek­tör Pia Pakarinen påpekade att bara ett öppet utrymme kommer att finnas i skolan.

Lärkans rektor Magnus Westerlund välkomnar renovering­en och utvidgning­en.

– Huset är i behov en omfattande renovering. När det gäller utvidgning­en är behovet lika stort. När vi började planera renovering­en insåg vi snabbt att lokalerna inte räcker till för dagens moderna teknik. Om vi vill ha kvar alla våra funktioner i byggnaden är tilläggsut­rymmen ett måste. Meningen är att det ska byggas en extra flygel vid sidan av det existerand­e auditoriet, säger Westerlund.

Westerlund tror att livet i exil kommer att fungera bra för Lärkan, som under tiden kommer att dela lokaler med den finskspråk­iga grundskola­n Haagan peruskoulu.

– Det finns fyra våningar i huset som är ganska stort. Det finns klara planer på vilka lokaler som står till förfogande för oss, men så kommer vi också att ha en del gemensamma lokaler. Att vi delar lokaler är inget nytt för oss. Vi är vana vid att samarbeta med andra enheter under samma tak, säger Westerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland