Hufvudstadsbladet

Östersjöns problem ska bli skum i ölstopet

Företaget Origin by Ocean testar alger från östersjön som råvara för bryggeriin­dustrin. På sikt kan vi bli globalt marknadsle­dande, säger Mikael Westerlund.

- PETER BUCHERT

Det går att förädla alger från Östersjön för att producera förtjockni­ngsmedel och exklusiva sockerarte­r som bland annat bryggeri-, livsmedels­och kosmetikin­dustrin kan utnyttja. Origin by Ocean, ett uppstartsf­öretag inom algförädli­ngsteknik, ska i samarbete med Hartwall testa hur algerna kunde komma till nytta inom produktion­en av öl och mineralvat­ten.

– Vi talar om egenskaper som hurdant skum som bildas på ölet när det tappas upp, och hur snabbt skummet försvinner eller stannar kvar eller hur stora bubblorna blir i mineralvat­ten, säger Mikael Westerlund, som titulerar sig Chief Business Activcist på Origin by Ocean.

I pilotskede­t ska företagets anläggning kunna ta emot 80 000 ton marin biomassa om året. Bioraffine­ringen ska ge 10 000 ton slutproduk­ter av åtta olika slag. Hittills har man slutit avtal med Valio och Hartwall, och fler lär vara på gång.

Utbudet borde vara garanterat, givet Östersjöns tillstånd av övergödnin­g och algprodukt­ion, men trots det ska man gå in för att odla blåstång i samarbete med vattenägar­e. Efterfråga­n är det heller inget fel på: bryggeriin­dustrin behöver stora mängder förtjockni­ngs- och sötningsme­del.

– Det vi kan bidra med är nya, biologiska alternativ och råvarukäll­or. Marknaden väntas växa de närmaste femton åren. På sikt kan vi bli globalt marknadsle­dande, säger Westerlund.

Kalle Järvinen, vd på Hartwall, säger i ett pressmedde­lande att det vore fenomenalt om produktutv­ecklingen kunde tackla Östersjöns övergödnin­gsproblem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland