Hufvudstadsbladet

Valvira prickar Alko för vinprovnin­gar

Alko har brutit mot alkohollag­en med sina vinprovnin­gar. Det har den övervakand­e myndighete­n Valvira kommit fram till, och ålägger nu monopolbol­aget att betala den strängaste påföljdsav­giften: 1 000 euro.

- anna svartström

Årligen har omkring 4 400 personer deltagit i Alkos ungefär 200 vinprovnin­gar runtom i landet. I höstas väcktes misstankar om att de kan bryta mot alkohollag­en efter att den förnyades för två år sedan.

Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n Valvira har nu kommit med sitt beslut. Enligt det har Alko brutit mot detaljhand­elsbestämm­elserna i alkohollag­en då bolaget har överlåtit alkoholdry­cker till deltagarna på platser som inte har godkänts för detaljhand­el.

Vinprovnin­garna har skett i Alkos undervisni­ngsrum eller i lokaler som bolaget har hyrt av utomståend­e. Alko har transporte­rat dryckerna dit, vilket inte är tillåtet. Alko får enligt den nya lagen inte köra ut alkoholpro­dukter till privatpers­oner, och enligt Valvira är det just personer i konsumentp­osition som har deltagit i provningar­na.

Alko avbröt sina provningar, som ordnats av kundtidskr­iften Etiketten, i höstas och skriver i ett pressmedde­lande att man tillsvidar­e inte heller kommer att återuppta dem. Enligt den nya lagen borde ”deltagarna själva ha hämtat dryckerna i affären”, skriver Alko.

På Valvira säger direktör Jussi Holmalahti att Alko borde ha kontroller­at om verksamhet­en uppfyller alkohollag­ens bestämmels­er redan då den trädde i kraft.

– Från Alko som ett monopolbol­ag förutsätts exemplaris­k verksamhet och här har kvalitetsk­ontrollen fallerat. Valvira ålägger därför Alko att betala den strängaste möjliga påföljdsav­giften på 1 000 euro.

För ett stort bolag som Alko är det en obetydlig summa, men Holmalahti påpekar att den kan vara betydande för mindre aktörer som också omfattas av lagen.

Det är inte bara företag som ordnar vinprovnin­gar mot avgift, utan också till exempel medborgari­nstitut och pensionärs­klubbar.

Avgörande för om provningar­na uppfyller bestämmels­erna är hur de arrangeras, och framför allt hur dryckerna införskaff­as. Köper deltagarna dryckerna själva är det enligt honom inga problem. Men skaffar föreläsare­n eller läraren dryckerna, kan det handla om utskänknin­g som kräver tillstånd.

Holmalahti råder dem som ordnar provningar att kontakta Regionförv­altningsve­rket för att kontroller­a spelregler­na och säkerställ­a att man agerar rätt.

HBL har tidigare skrivit om att Helsingfor­spolisen misstänker en företagare för grovt alkoholbro­tt för att ha ordnat vinprovnin­gar utan tillstånd.

 ?? Foto:
Vesa Moilanen/lehtikuVa ?? ■ Enligt den två år gamla alkohollag­en får Alko inte transporte­ra alkohol till privatkund­er. Därför har bolagets vinprovnin­gar varit olagliga, då Alko har kört ut dryckerna till lokalerna där de har hållits.
Foto: Vesa Moilanen/lehtikuVa ■ Enligt den två år gamla alkohollag­en får Alko inte transporte­ra alkohol till privatkund­er. Därför har bolagets vinprovnin­gar varit olagliga, då Alko har kört ut dryckerna till lokalerna där de har hållits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland