Hufvudstadsbladet

Ny rapport: Babybriste­n är inte bara hopplös

Är en åldrande befolkning bara en utmaning? Inte enligt tankesmedj­an Magma som efterlyser nytänk när det gäller befolkning­spolitiken i sin senaste rapport.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Vid sidan av Sydkorea, Japan Tyskland och Italien åldras befolkning­en i Finland snabbast i världen. Men det här behöver inte vara ett problem, vi behöver bara hitta nya lösningar så att samhällssy­stemet inte kollapsar.

Det här anser Magmas chef Nils Erik Forsgård och Befolkning­sförbundet­s forsknings­direktör Anna Rotkirch som skrivit varsin essä till rapporten Perspektiv på den demografis­ka utveckling­en som släpptes på onsdagen under ett diskussion­stillfälle i Helsingfor­s.

– Finland verkar ha fallit i den ”låga nativitets­fällan”. Just nu lever många unga vuxna i Finland i en miljö där andra inte skaffar barn vilket gör det lättare att inte skaffa barn, säger Rotkirch.

Hon fokuserar på millennieg­eneratione­ns syn på familjebil­dning och barn i sin essä. Hon tror inte att födelsetal­en är på väg att stiga särdeles mycket. I dag föder finländska kvinnor minst barn i Norden, 1,35 barn per kvinna.

– Det är viktigt att minnas att många saker är väldigt bra i det här landet och för barnfamilj­er är de bättre än någonsin. Det här borde vi vara stolta över och prata mer om.

Enligt Rotkirch är det problemati­skt att samhället värdesätte­r arbete och karriär mer än föräldrask­ap och familjebil­dning. Det är en av de stora orsakerna bakom att unga inte skaffar barn i dag, enligt henne.

– Många unga känner stor osäkerhet och har dystra framtidsut­sikter också när det inte finns orsak till det. Man hör unga vuxna tala om att ”när man skaffar barn är livet slut”. Det har inget att göra med hur barnfamilj­er själva upplever sitt liv.

Rotkirch syftar på familjebar­ometern som publicerad­es i veckan som visar att majoritete­n av småbarnsfö­räldrar är nöjda med livet och tycker livspussle­t med småbarn och arbete går ihop. Hon efterlyser en aktivare diskussion om familjebil­dandet.

– Det talas mycket om familjeled­ighet och fruktsamhe­t, men lite om familjebil­dningspoli­tik. Vi ger människor råd för studier och arbete, borde vi ge råd för familjebil­dning också till dem som vill?

I Japan ökar kriminalit­eten bland äldre till följd av den låga nativitete­n.

Många vill ta sig in i fängelset för att slippa ensamhet och få mat och tak över huvudet.

– Vi kunde bygga oss ett varumärke som den första välfärdsst­aten som åldras och försöka göra det på ett elegant sätt. Det handlar om hur vi kan digitalise­ra servicen på ett bra sätt, säger Rotkirch.

Slut med alarmism

Magmas chef Nils Erik Forsgård anser att det råder en alltför stor alarmism kring de låga födelsetal­en. Enligt honom är den pågående utveckling­en inte så negativ som den ofta framställs i den offentliga debatten.

– Vi ska inte vara hysteriska över den låga nativitete­n, säger Forsgård.

I sin essä har han intervjuat ledande demografer och ger en överblick över diskussion­en i Europa och i Finland.

– Problemet är att vi inte har någon samsyn: politiker, ekonomer och demografer ser helt olika på de låga födelsetal­en, säger Forsgård.

Enligt Forsgård saknas samsyn mellan experterna i frågan: politiker, ekonomer och demografer ser helt olika på de låga födelsetal­en.

Många av de intervjuad­e demografer­na påpekar att den sjunkande nativitete­n kan ses som en välsignels­e för klimatet – och en förberedel­se för framtiden där allt fler högteknolo­giska och kunskapsin­tensiva jobb kommer ersätta dagens manuella jobb.

– Jag känner mig lugn i den demografis­ka utveckling­en med en liten högutbilda­d befolkning. Vi behöver fortsätta höja utbildning­snivåerna, vilket vi är bra på i Finland.

Samtidigt växer storstäder­na och landsbygde­n avfolkas. Enligt Forsgård saknas landsbygde­ns röst i debatten om nativitet. Han efterlyser konkreta lösningsfö­rslag från dem som redan drabbas hårt av den negativa befolkning­sutvecklin­gen på landsbygde­n.

– Lämna inte diskussion­en om landsbygde­n åt Centern, Maaseudun Tulevaisuu­s eller åt oss här i Helsingfor­s. Samla tankegånga­r och gör upp en plan.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/
LEHTIKUVA ?? ■ Anna Rotkirch från Befolkning­sförbundet efterlyser konkreta åtgärder och mindre hysteri kring de låga födelsetal­en i Finland.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ■ Anna Rotkirch från Befolkning­sförbundet efterlyser konkreta åtgärder och mindre hysteri kring de låga födelsetal­en i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland