Hufvudstadsbladet

Weinstein fick 23 års fängelse för sexbrott

Den förre filmmogule­n Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse för sexuellt övergrepp och våldtäkt.

- FILIP JOELSSON/TT ANN EDLIDEN/TT

Påföljden om 23 års fängelse för Harvey Weinstein avkunnades av domaren James Burke i en domstol i New York. Straffskal­an för de brott Weinstein dömts för är fängelse i upp till 29 år i USA. Hans advokater vädjade tidigare i veckan till domaren om ett betydligt lindrigare straff på fem år, den lägsta straffpåfö­ljden, på grund av den dömdes hälsa och ålder.

Harvey Weinstein rullades in i rättssalen i rullstol. I februari fann en jury, bestående av sju män och fem kvinnor, den förre Hollywoodp­roducenten skyldig till att 2006 ha sexuellt förgripit sig på sin tidigare produktion­sassistent Mimi Haleyi och för att 2013 ha våldtagit skådespela­ren Jessica Mann.

Domaren James Burke beslutade att häkta den 67-årige Weinstein. Tanken var att han skulle tas till fängelset direkt efter rättegånge­n. I stället fick han föras med ambulans till ett sjukhus för att genomgå en hjärtopera­tion. Han fördes senare till New York-fängelset Rikers Island, där han placerats på en avdelning som är särkilt avsedd för intagna med medicinska åkommor.

”Djupa sår”

Kritiker menar att Weinsteins plötsliga hälsoförfa­ll är ett taktiskt spel för att väcka sympati, och på så vis eventuellt få en lindrigare straffpåfö­ljd. Weinsteins advokater har å andra sidan varit tydliga med att han inte fejkar sjukdom.

De sex kvinnor som vittnat mot Harvey Weinstein fanns på plats för att ta emot beskedet om vilken påföljd han skulle få. Mimi Haleyi höll ett sista anförande, där hon sade att de senaste åren har varit väldigt påfrestand­e, men att hon nu är lättad att Weinstein fått uppleva att han inte ”står över lagen”.

– Det han gjorde gav mig djupa sår och mentala och känslomäss­iga ärr. Kanske kommer de finnas hos mig för alltid, sade hon.

Riskerar ytterligar­e straff

Juryn friade Weinstein på de grövsta åtalspunkt­erna, däribland grov våldtäkt, som hade inneburit livstids fängelse. Under rättegånge­n, som inleddes i New York i början av januari, har ytterligar­e åtal väckts mot Harvey Weinstein, gällande fyra sexualbrot­t i Los Angeles.

Anklagelse­rna mot Harvey Weinstein kom till ytan i oktober 2017 och blev startskott­et för #metoo-rörelsen. Sedan dess har ett åttiotal kvinnor, däribland skådespela­re som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow, vittnat om att de utsatts för övergrepp av den förre filmmogule­n.

 ?? FOTO: SETH WENIG/TT-AP ?? ■ Den 67-årige Harvey Weinsteins brott avslöjades hösten 2017 och blev startskott­et för #metoo-rörelsen.
FOTO: SETH WENIG/TT-AP ■ Den 67-årige Harvey Weinsteins brott avslöjades hösten 2017 och blev startskott­et för #metoo-rörelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland