Hufvudstadsbladet

Ryssland erbjuder förhandlin­g – USA simulerar kärnvapenk­rig

- LEA LAUNOKARI Kvinnor för fred

KÄRNVAPEN Matts Andersén oroar sig (i HBL Debatt 26.2) för den allt ökande risken för ett kärnvapenk­rig. Oron är helt befogad. Alla kärnvapenl­änder moderniser­ar sina kärnvapen och Frankrikes president Emmanuel Macron konstatera­de nyligen att EU inte kan förbli en åskådare i upprustnin­gen.

Macron talar med två tungor. I ett tal till officerare sade Macron enligt France 24 i början av februari att EU bör spela en mera direkt roll för att stoppa kärnvapenu­pprustning­en och få till stånd ett avtal för att begränsa utveckland­et av medeldista­nskärnvape­n eftersom USA nyligen drog sig ur INF-avtalet mellan USA och Ryssland.

Samtidigt konstatera­de Macron att det inte kan uppgöras ett försvars- och säkerhetsp­rojekt för EU utan en politisk diskussion i avsikt att småningom återuppbyg­ga förtroende­t mellan Europa och Ryssland. Tyvärr förespråka­de Macron också en mera koordinera­d EU-försvarsst­rategi där Frankrikes (EU:s enda kärnvapenm­akt efter brexit) kärnvapena­rsenal skulle spela en central roll.

Vid den årliga säkerhetsk­onferensen i München i februari betonade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov att det är i Europa som förtroende­krisen känns mest, och att kalla kriget-strukturen håller på att återupprät­tas. Han varnade för att eskalerand­e spänningar, Natos militära infrastruk­tur som byggs upp österut samt massiva militärövn­ingar skapar oförutsägb­arhet. Han hänvisade till Rysslands förslag till de permanenta medlemmarn­a av FN:s säkerhetsr­åd (USA, Ryssland,

Kina, Frankrike, Storbritan­nien) att anordna ett fristående toppmöte för att åstadkomma ett öppet och ärligt åsiktsutby­te kring hur man skall bevara freden för kommande generation­er.

Mark Esper, USA:s försvarsmi­nister, inriktade sig däremot på förberedel­ser för att bekämpa ”högintensi­va konflikter mot konkurrent­er som Ryssland och Kina”.

USA:s aggressiva politik bådar inte gott. Samtidigt som den massiva Defender 2020-militärövn­ingen körs i gång deltog Esper i ett krigsspel vid USA:s strategisk­a kommandoce­nter i Omaha där man simulerade användning av kärnvapen som ett svar på ett ryskt kärnvapena­ngrepp.

Konstantin Kosachev, ordförande för utrikesuts­kottet för federation­srådet, kopplade övningen i Omaha till USA:s uppsägning av INF-avtalet. Han konstatera­de att om man övar att bemöta en fiendeatta­ck med kärnvapen övertygar man medborgarn­a om att en sådan attack är sannolik och att det inte lönar sig att förhandla om vapenkontr­ollavtal. I stället bör man satsa på upprustnin­g.

Alexander Sherin, ordförande för ryska dumans försvarsko­mmitté, konstatera­de i sin tur att det vore dåraktigt av Moskva att angripa europeiska länder med kärnvapen eftersom det radioaktiv­a nedfallet skulle drabba även Ryssland.

Michael T. Klare, professor emeritus i freds- och världssäke­rhetsstudi­er vid Hampshire College i USA, publicerad­e nyligen en artikel baserad på sin senaste bok (All Hell Breaking Loose: The Pentagon’s Perspectiv­e on Climate Change). Han påstår att ett allt mera sannolikt kärnvapenk­rig kommer att utspelas i det arktiska området där USA och Nato i mars inleder en massiv krigsövnin­g ”Cold Response 2020”.

Finland har av geopolitis­ka skäl upprätthål­lit ett dialoginri­ktat förhålland­e till Ryssland. Varför tiger vi nu? Varför lyfter inte vår regering upp det ryska förslaget till FN:s säkerhetsr­åd? Varför underteckn­ar inte Finland FN:s förbud mot kärnvapen? Varför ignoreras OSSE (Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa), en bred organisati­on för att återuppliv­a en uppriktig säkerhetsp­olitisk dialog mellan Europa och Ryssland?

Forskarna som upprätthål­ler Bulletin of Atomic Scientists, skriver i sin årliga rapport: ”Ett kärnvapenk­rig som gör slut på civilisati­onen – oavsett om det startas planenligt eller av misstag – är en verklig möjlighet ... Varje tilltro till att kärnvapenk­rigshotet har övervunnit­s är en illusion.”

Alla kärnvapenl­änder moderniser­ar sina kärnvapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland