Hufvudstadsbladet

Bubblor om mest miljönytta

- HENRIC BORGSTRöM är mångårig svensk ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.

Det är rimligt att begära mer av industrifo­lk än av politiker när det gäller precisa mål. Men i Sverige faller många ledare för bolag och organisati­oner in i politikers tävlan om att nå oprecisa mål.

Ett exempel i början av året (DN 7.1) var när vd:ar i de finskägda dotterbola­gen i Sverige till Neste och St1 skrev om precisa årtal långt in i en okänd framtid, alltså oprecist i verkliga livet.

De upprepade politikers­nack om att ”bli klimatneut­ral 2045”, EU:s mål om ”klimatneut­ralitet 2050”, kraftigt minskade utsläpp av koldioxid fram till 2030, Sveriges delmål om minskade utsläpp från inrikes transporte­r med 70 procent till samma år, etcetera.

Dessa jämna tal som slutar på 0 eller 5 illustrera­r att politiker, byråkrater och debattörer simmar på okänt vatten.

Visst är ambitioner för miljön nödvändiga. Men alla utredninga­r om målsättnin­gar, all denna tankemöda hade varit mer konstrukti­v om den var inriktad på nuet, den överskådli­ga tiden, ett par, tre år.

Ett bra exempel är svensk stålindust­ri med börsbolage­t SSAB (som köpte upp Rautaruukk­i 2014) i samarbete med statliga gruvan LKAB och likaledes statliga Vattenfall, landets största elproducen­t.

Med cirka 100 miljoner euro från företagen och drygt 50 miljoner euro från staten hoppas man bli först i världen med att ersätta koldioxid vid stålframst­ällning, dock med dyrare vätgas.

Stålindust­rin är den bransch som släpper ut mest koldioxid och svarar för 10 procent av alla utsläpp i Sverige.

Men redan 2025 ersätter stålverket i Oxelösund två masugnar med en elektrisk ljusbågsug­n, vilket tar bort mesta koldioxide­n från järnsvampe­n. Vid stålverket i Luleå byggs ett vätgaslage­r drygt 25 meter under jordytan i drift efter 2022.

Ett extremfall om hur snabbt projekt kan bli klara ser vi nu i den kommunisti­ska diktaturen Kina. Ett nytt akutsjukhu­s byggdes på fem dagar för de drabbade av coronaviru­s.

Ett vanligt fall i Sverige när en stor kraftledni­ng ska byggas är att alla remisser, utredninga­r och processer kan ta upp till tolv år.

Självklart måste demokratie­r fånga olika åsikter, ha tid för debatt och eftertanke. Men mycket krystas fram i färdplaner, ”rätta politiska förutsättn­ingar”, nu en biodrivmed­elkommissi­on, tydliga riktlinjer för näringsliv­ets roll, stärkt dialog, kontinuerl­iga kontrollst­ationer, samverkan i hela värdekedja­n och annan lös materia i direktörer­nas debattinlä­gg.

Deras krav på ”förenkla regelverk och korta tiden för tillstånds­ärenden” kan dock inte nog ofta riktas till sega politiker.

I början av 2000-talet gjorde jag en journalist­isk, ej vetenskapl­ig rundfråga om hur lång tid olika ärenden låg i inoch utkorgar i den offentliga världen. Detta utan att bli behandlade av en mänsklig hjärna.

Mitt översiktli­ga resultat blev att över halva tiden dammade ärendena till sig i korgarna. I kommersiel­la företag behandlas inkommande order med största skyndsamhe­t av rädsla för att konkurrent­er annars får dem.

Offentlig sektor har turligt nog krav på sig att vara opartisk, behandla medborgare och olika företag lika.

Men jag är övertygad om att halverad tid för remisser och överklagan­den samt snabbare beslutskra­ft i politiken skulle ge en ny stor kraftledni­ng på sex år i stället för tolv. Till nytta för hela samhället.

”I Sverige faller många ledare för bolag och organisati­oner in i politikers tävlan om att nå oprecisa mål.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland