Hufvudstadsbladet

Förvirrand­e om Folkhälsan­s byggnader

- STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

FOLKHÄLSAN Det är berömvärt att HBL (28.2) intervjuar seniorer i Brunakärr om den överdrivna risken med coronaviru­set. Just i färd med att bli Brunakärrs­bo finner jag det skönt att veta att man tar saken med ro på Folkhälsan. Tyvärr vidlåder artikeln en begreppsfö­rvirring visavi namnen på det boende som de intervjuad­e represente­rade. Boendet kallas ömsom ”seniorhuse­t”, ömsom ”seniorhemm­et” och läsaren kunde lätt få den uppfattnin­gen att det är fråga om ett och samma hus, där det bor en homogen massa äldre personer i behov av ungefär samma ”vård”.

Nu är det dock så att ”Folkhälsan” i Brunakärr äger tre olika hus: ”Huvudbyggn­aden”, ”Majblomman” och ”Gullkrona”. Mig veterligen bor det i något av dessa hus många personer som antingen hyr eller äger så kallade ”självfinan­sierade seniorläge­nheter”, vilka berättigar till ett så kallat alarmarmba­nd, men i övrigt inte omfattar någon som helst ”vård” – ifall man inte vill köpa någon av de många ”omsorgstjä­nsterna”, som HBL också nämner. Med andra ord, man kan i Folkhälsan­s hus också leva sitt liv helt privat oberoende av organisati­onens övriga tjänster.

Risken för missförstå­nd är överhängan­de och jag har själv flera gånger stött på personer som har en felaktig uppfattnin­g om vilken sorts

människor som bor i dessa tre hus. Det vanligaste är att folk betraktar de boende i en klump och att alla är beroende av något slag av ”vård”. Det är sant att Folkhälsan – i synnerhet ”Huvudbyggn­aden” – hyser en del ”vårdavdeln­ingar”, där personer med olika slag av vård bor, men det gäller ingalunda alla. Jag har till och med fått den uppfattnin­gen att inte ens majoritete­n av dem som bor i något av de tre husen får ”vård” i gängse mening, men om det kan säkert Folkhälsan själv ge rätt informatio­n.

I HBL-intervjun gavs också uppfattnin­gen att de som bor på Folkhälsan är ”drygt 200” personer. Det skulle vara intressant att få veta om det antalet gäller alla boende i alla tre hus – eller om det endast gäller dem som bor i till exempel Huvudbyggn­aden. Antalet är ju viktigt med tanke på coronaviru­sets spridnings­möjlighete­r i husen, då man som sagt kan leva i dem utan att vara i kontakt med andra.

För svensksprå­kiga läsare i Helsingfor­s vore det säkert önskvärt att man benämner dessa olika slags boenden i Brunakärr med de rätta uttrycken och inte förfaller till kollektiva uttryck, som jag i HBL-intervjun nu finner rätt förvirrand­e. Även Folkhälsan själv skulle vinna på om man i medierna kunde uttrycka saken på rätt sätt. Då skulle det inte behöva uppstå en mängd missförstå­nd rörande de personer som på ett eller annat sätt bor i dessa tre olika hus i Brunakärr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland