Hufvudstadsbladet

Vad händer med asylrätten?

-

I dag ifrågasätt­s rätten att söka asyl. Grekland säger att landet inte på en månad kommer att behandla några asylansökn­ingar från de människor som mot förmodan lyckas ta sig till Europa över Egeiska havet från Turkiet. De flesta stoppas av grekiska gränstrupp­er som skjuter tårgas eller varningssk­ott mot migrantern­a. En del migranter har plundrats på sina ägodelar och somliga har fått ta sig nakna tillbaka till Turkiet därifrån de kom. (...) Det är förståelig­t att Grekland är satt under en mycket hård press. På den punkten bör EU-länderna bistå Grekland på alla tänkbara sätt. Men det har ju varit klent med ansvarstag­ande i Europa på sistone. Över 20 000 människor sitter inspärrade i flyktinglä­gret Moria på den grekiska ön Lesbos sedan lång tid tillbaka utan att någon har brytt sig. Det är klart att grekerna anser att de har gjort sitt.

Men det är ingen liten sak att tillfällig­t suspendera eller avskaffa asylrätten. Det kan vara ett grymt prejudikat.

Det är sant att Turkiet utnyttjar migranter som en spelbricka för att pressa till sig hjälp med situatione­n i norra Syrien. Det är ett mycket cyniskt handlande. EU-länderna hade ju betalat Turkiet för att ta emot flyktingar­na. Det var inte till alla delar lyckat att handläggni­ngen av mänskliga rättighete­r lades ut på en underlever­antör. Men det var bättre än ingenting. (...) Det är förståelig­t att Grekland, som har haft nog med egna problem att tampas med, inte vill låta sig utpressas av ärkefiende­n Turkiet. Bland dem som försöker ta sig till Europa finns också lycksökare, välfärdstu­rister och extremiste­r. Men det finns också människor som flyr för sitt liv och för att kunna leva i frihet, vi får inte beröva dem möjlighete­n att söka asyl. Vi får inte kasta ut barnet med badvattnet.

Vasabladet

Dan Ekholm om att Europa börjar tumma på rätten att söka asyl. Det sker då Grekland börjar skjuta tårgas mot människor som försöker ta sig till Europa.

Skoltvånge­t är dyrt, men det finns inga garantier för dess effekt. Iltalehti Perttu Kauppinen om regeringen­s planer på ett kostnadsfr­itt och obligatori­skt andra stadium med läroplikt upp till 18 års ålder.

Putin talar redan som en tsar.

Ilta-Sanomat om att Rysslands president Vladimir Putin allt mer har börjat hänvisa till sig själv som bland annat ”er ödmjuke tjänare”.

 ?? KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ?? Protester mot Putin i Moskva i slutet av februari.
KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP Protester mot Putin i Moskva i slutet av februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland