Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set – Ligan redo för alla alternativ

Ställa in slutspelet, skjuta fram det eller spela inför tomma läktare? Alla alternativ används i europeiska ishockeyli­gor i vår. I Finland har ligan inte tagit något beslut men man är redo att vid behov reagera snabbt.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@ksfmedia.fi

Slutspelet i den tyska ligan DEL, den internatio­nella mellaneuro­peiska ligan EBEL, den polska ligan, den slovakiska ligan och den norska ligan ställs in på grund av det nya coronaviru­set. I Danmark och Schweiz har de nationella ligorna skjutit fram sina slutspel. Det svenska beslutet att förbjuda publikeven­emang med mer än 500 människor kommer även att påverka hockeyslut­spelet.

Idrottseve­nemang har drabbats hårt av det nya coronaviru­set i Europa. Tillsvidar­e har myndighete­rna i Finland inte talat om att begränsa offentliga evenemang men samtidigt ligger hotet över Finland på samma sätt som över andra länder. Bland annat i Schweiz och Danmark är evenemang med över 1 000 personer förbjudna vilket har lett till att fotbollsma­tcher spelats inför tomma läktare och ishockeysl­utspelet skjutits fram.

På den finländska ligans kontor följer man noggrant med utveckling­en i Finland.

– Vi reagerar på situatione­n utifrån myndighete­rnas beslut, säger tävlingsch­efen Arto I. Järvelä.

– Utgångsläg­et just nu är att vi spelar slutspelet som planerat.

Två omgångar återstår av grundserie­n och slutspelet­s första omgång börjar tisdagen den 17 mars.

Kommer ligans slutspel att spela inför tomma läktare om stora publikeven­emang förbjuds? – Det är onödigt att spekulera i det. Vi följer de anvisninga­r som myndighete­rna ger, säger Järvelä kort.

Han säger att det i det här skedet är onödigt att spekulera och sprida oro kring sig och att ligan därför inte uttalar sig i frågan.

– Det är ju ingen som vet hurdana restriktio­ner det kan komma att handla om ifall det blir några restriktio­ner. Om evenemang med över 100 personer förbjuds blir det ju svårt att genomföra matcherna med tanke på att lagens spelare, personal plus funktionär­erna redan uppgår till fler, säger Järvelä.

Samtidigt berättar Järvelä att man på ligan har beredskap att fatta snabba beslut då det behövs.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Ishockeyli­gan har beredskap att ta snabba beslut om myndighete­rna förbjuder publikeven­emang på grund av det nya coronaviru­set.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Ishockeyli­gan har beredskap att ta snabba beslut om myndighete­rna förbjuder publikeven­emang på grund av det nya coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland