Hufvudstadsbladet

Långsiktig­het lönar sig

- JONAS VON WENDT Reporter

Mauricio Pochettino är det enda långsiktig­a Tottenham haft på managerpos­ten under de senaste tretton åren. Den nuvarande coachen José Mourinho lär vara arbetslös inom ett år.

Pochettino gjorde ett utmärkt jobb. Hans metodik och sinne för hur den moderna fotbollen ser ut förde upp Spurs på höjder klubben aldrig befunnit sig på tidigare.

Före det hade Juande Ramos, Harry Redknapp, Andre Villa-Boas och Tim Sherwood prövat sina vingar i Tottenham.

Spanjoren Ramos minns folk som den spanska järnprefek­t som förbjöd pommes frites och sötsaker i spelarmäss­en. Utöver det försökte han implemente­ra ett positionss­pel och en aktiv press. Ingen lyssnade.

Rödbrusige mysfarbror­n Redknapp tog över. Några taktiska nyanser var inte Redknapp intressera­d av. Han skapade en god stämning och en utmärkt grund för en sorts upplevelse­fotboll som gick hem hos de breda massorna. Bucklorna uteblev ändå då den taktiska dimensione­n inte höll måttet. Men under Redknapp närmade sig Spurs toppen. Ett utmärkt exempel på hur viktigt det är att ta människorn­a i beaktande.

Andres Villas-Boas misslyckad­es totalt i Chelsea men fick av någon anledning chansen också i Tottenham. Portugisen är mer eller mindre besatt av detaljer och pyttesmå nyanser och efter en lovande inledning vände kurvan neråt och så försvann han från norra London.

Tim Sherwood var en miss. Den forna mittfältsk­ämpen fick chansen tack vare sin bakgrund som spelare i klubben. Sherwood tillhörde den gamla skolan i sitt fotbollstä­nk med snabba och ibland långa uppspel. Det höll inte.

Pochettino visade under sina fem år vad långsiktig­het både spelmässig­t och på spelarmark­naden kan ge. Under argentinar­en blev Tottenham en maktfaktor i hemlandet och ute i Europa.

José Mourinho tänker fotboll på ett helt annat sätt än Pochettino. Känneteckn­ande för de managers som anställts under det senaste decenniet är att de inte har särskilt mycket gemensamt med varandra. En röd tråd i rekryterin­gsprocesse­n är svår att finna. Det verkar närmast så att Tottenhams starke man Daniel Levy tar det som finns och sannolikt i väldigt hög grad låter sig övertalas av experter och agenter. Eller så lyssnar han inte alls på någon annan. Levy är känd för sin övertro på sig själv.

Mourinho är passé och har varit så i flera år. Men hans mäktiga vänner inom fotbollsin­dustrin lyckas fortfarand­e fixa fina jobb åt honom. Det i Tottenham torde och borde, då det tar slut inom ett år, vara det sista på den här nivån.

Visst har skador stört Spurs men Mourinho tycks till och med ha glömt bort hur man organisera­r en fungerande defensiv.

Hur viktig långsiktig­het kan vara visade RB Leipzig än en gång med all önskvärd tydlighet. 4–0 totalt i åttondelen mot Spurs är siffror som smickrar Londonlage­t.

I Leipzig följer man den stig som Ralf Ragnick i tiderna stakade ut för klubben. Den taktiskt briljante och på det mentala planet uppenbart skicklige Julian Nagelsmann har tillfört ännu en sylvass dimension till klubben som spelar en fantastisk­t tjusig fotboll. Så långt ifrån den dötråkiga och numera virriga fotboll Mourinho förespråka­r.

Leipzig har som bekant ingen problem med likviditet­en, det ser ägaren Dietrich Mateschitz och hans energidryc­ksimperium till, men hör slösar man inte bort pengar.

Alla spelare som köps in analyseras minutiöst innan man slår till. Detta för att vara säkra på att de passar in i klubbens filosofi.

Det går att klara sig på absolut toppnivå också utan de riktigt stora pengarna. Men då gäller det att man är bäst i klassen på att analysera och på att göra grovjobbet. Leipzig hör till mönsterele­verna.

Tottenham och så gott som alla engelska toppklubba­r borde gå om klassen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland