Hufvudstadsbladet

Bottas har inte gett upp: Jag kan slå Hamilton

Hur skall Valtteri Bottas kunna slå Lewis Hamilton? Finländare­n vann fyra lopp förra året men det räckte inte på långa vägar. Den fantastisk­e Hamilton segrade elva gånger.

- Är Hamilton en förebild? FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

– Jag har kommit närmare men vill komma ifatt och förbi. Jag var ”Best of the Rest” och tröstar mig med att jag har blivit bättre på många områden. När jag säger att 2019 var min bästa säsong i formel 1 betyder det inte att den var perfekt, säger Bottas.

– Jag gjorde några grova missar och var inte tillräckli­gt jämn sett över hela säsongen.

Vilket betyg ger han sig själv efter 2019? – Åtta.

Nico Rosberg är den ende som slagit Hamilton i kampen om VM-titeln hos Mercedes och han blev mästare 2016. Men Bottas vill inte ha hans råd.

– Alltid denna fråga. Det börjar bli långtråkig­t, tycker Valtteri.

Minimera misstag

– Jag har en plan hur jag skall nå mitt mål men den vill jag självklart inte avslöja.

– Klart är att jag måste göra färre fel och köra jämnare.

Det gäller att finslipa detaljer som hänger ihop med körstilen och hur man tar hand om däcken. Lära sig av sina misstag. Kolla och analysera in allt i minsta detalj.

– Det krävs mycket, kanske jag måste bli lite mer envis, och jag måste arbeta stenhårt för det är verkligen inte lätt att slå honom.

– Jag måste också ha den rätta mentala inställnin­gen för att kunna göra mitt absolut bästa varje helg. Och som i alla sporter är just det den svåraste delen.

– Självklart måste varje förare finna sin egen väg men jag vore dum om jag inte försökte lära mig något av en stallkamra­t och speciellt när det är Hamilton. Jag utnyttjar varje tillfälle när det handlar om själva körningen eller inställnin­gar. Som tur är vi helt öppna mot varandra och vi diskuterar allt tillsamman­s.

Bottas ledde VM-serien inlednings­vis i fjol men efter den femte tävlingen i Spanien var det Hamilton för mer eller mindre hela slanten.

– Hans jämnhet både i kvalen och i loppen är imponerand­e. Jag har varit i närheten men inte hela tiden. Måste hitta en balans och ett sätt att oftare verkligen plocka ut max ur mig själv.

Lauda är borta

Trots att Lewis Hamilton var totalt överlägsen 2019 var det en händelse som kastade en mörk skugga över säsongen. Hans mentor och gode väns Niki Laudas bortgång.

– Det var en chock och den sitter kvar än. Vi hade hela tiden kontakt och jag besökte honom ganska ofta och när jag såg honom sitta i en rullstol hoppades jag på det bästa men han fick ett återfall, säger Hamilton.

– Utan hans stöd hade jag kanske aldrig bytt till det här stallet. Jag hade aldrig varit där jag är nu utan Niki, säger Hamilton.

Och inte heller stallet. Lauda satt med i styrelsen, satte alla under press och sparkade dem i baken om det behövdes. Lauda var ju racerförar­e uti fingerspet­sarna och han visste vad han pratade om och vad som behövdes.

Lauda och Hamilton var inte goda vänner från början. Österrikar­en arbetade också som expert hos tyska RTL och sade alltid vad han tyckte och tänkte och var ibland mycket kritisk gällande Hamilton.

– Mitt första minne av Lauda är att han inte gillade mig. Jag har alltid hatat när gamla förare som slutat har åsikter om den yngre generation­en.

– Men så ringde Lauda och frågade om jag ville köra för Mercedes. Jag tänkte wow jag pratar med en trefaldig mästare. Hade dock inte en aning om jag kunde lita på honom. Jag träffade honom och Ross Brawn i ett hotellrum i Singapore och resten vet vi.

Skippade köttet

Mycket har hänt och förändrats sedan dess. Sedan ett par år är Lewis vegetarian.

– Jag behöver inget kött för att bygga upp muskler och jag kan inte med ord förklara hur mycket bättre jag mår.

Inga problem med att humöret växlar eller med magen.

– Bättre hy, en stabil energinivå och bättre fokus.

Till frukost en smoothie, avokado, bönor, frukt, ibland svamp och potatis. Lunchen består av ytterligar­e en eller två smoothies och på kvällen grönsaker och potatis. Ibland slår han till med en hamburgare men självklart vegetarisk från en restaurang som heter Neat Burger och som han själv investerat i.

Schumacher i sikte

Att målet den här säsongen är att vinna den sjunde titeln, lika många som Michael Schumacher, är en självklarh­et. Vid sidan om kommer han också att förhandla om ett nytt, oerhört lukrativt, kontrakt.

– Tror inte att det finns så mycket som kan stoppa mig. Men jakten på rekord får inte bestämma livet. Finns så många idrottare som tränar varje dag och det är för mycket. De är för fokuserade och överdriver.

Stallchefe­n Toto Wolff har en mycket enkel förklaring till varför engelsmann­en är så bra.

– Han kör bara så förbaskat fort. Och han säger hela tiden att han kan bli ännu bättre och blir det också och det är den mentalitet­en man behöver, säger Wolff.

– Jag fortsätter så länge tills jag inte njuter mer. Och jag gillar idén att försöka skapa ett mästerverk. Det skulle alla på något sätt göra. Mitt eget är inte färdigt än.

Hamilton är också den förare som är mest aktiv på sociala medier och vill utnyttja sin status.

– Där kan jag ha ett positivt inflytande och påverka människor. Försöker vara en förebild. Det är mycket viktigt att man är sig själv och inte sviker sina grundlägga­nde värden.

Romarriket­s förfall

För att förbli ett vinnande och dominerand­e stall arbetar Mercedes ihop med militärstr­ateger. För en förare gäller det inte bara att köra så fort som möjligt. Det handlar också om att alltid vara motiverad på högsta nivå och ha den rätta inställnin­gen.

– Vi har studerat romerska riket och dess förfall och diskuterat det intensivt, berättar Wolff i en intervju med Süddeutsch­en Zeitung.

– Romarna blev nonchalant­a och arroganta. De slappnade av för det fanns inget mer att erövra och följden blev att allt rasade ihop.

– Vi samarbetar regelbunde­t med en militär expert som lyft upp just romarriket som ett varnande exempel. Det finns en anledning till varför inget idrottslag som tävlar på internatio­nell nivå vunnit varje mästerskap som de ställt upp i.

När det gäller förarna håller han tummarna för båda två. Även om han tippar att Hamilton vinner räknar han inte bort Bottas.

– Bottas får exakt samma förutsättn­ingar. Vi har alltid varit helt neutrala när det gäller dem och det kommer vi också att vara i fortsättni­ngen, säger Wolff.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP ?? Lewis Hamilton (t.h.) har vunnit sex VM-titlar, Valtteri Bottas jagar sin första.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP Lewis Hamilton (t.h.) har vunnit sex VM-titlar, Valtteri Bottas jagar sin första.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland