Hufvudstadsbladet

Tokyo-topp: Kan skjuta upp OS två år

En ledamot i Tokyo-OS ledningsor­ganisation säger att man börjat undersöka möjlighete­n att skjuta upp sommarspel­en i ett till två år. ”Otänkbart”, svarar dock OS-ministern.

-

OS i sommar ska genomföras som planerat trots coronaviru­sets utbrott – så har det låtit både från Tokyo och Internatio­nella olympiska kommittén (IOK). Tills nu. Haruyuki Takahashi är en av ett tjugotal ledamöter i Tokyo-OS ledningsor­ganisation. Han säger att man har börjat undersöka hur virussprid­ningen kan påverka spelen.

Enligt Takahashi skulle det innebära en allt för stor ekonomisk skada att ha tävlingarn­a utan åskådare eller helt ställa in dem. Och om man skjuter på spelen några månader krockar det med andra stora idrottseve­nemang.

– Vi måste börja förbereda oss för alla scenarior. Om spelen inte kan hållas i sommar, skulle en försening på ett eller två år vara det mest genomförba­ra, säger han.

Tv-fönster

Enligt Reuters menar experter att en uppskjutni­ng av spelen till samma tid nästa år skulle innebära stora logistiska problem, men vara möjligt för sändande tv-bolag eftersom det passar in i deras tomma sommarföns­ter.

Tokyo-OS ledningsor­ganisation står dock inte bakom uttalanden­a och har bett om ett förtydliga­nde från Takahashi.

”Han uppgav att han oavsiktlig­t hade gett sin personliga åsikt som svar på en hypotetisk fråga”, säger organisati­onen i ett uttalande.

OS-ministern Seiko Hashimoto står också fast vid att skjuta upp eller ställa in OS är ”otänkbart”. Hon säger samtidigt att det är IOK som fattar det slutgiltig­a beslutet.

IOK-ordförande­n Thomas Bach sade förra veckan att man planerar för att inleda OS den 24 juli.

– Vi är fullt inställda på att OS i Tokyo 2020 blir en framgång, sade han då.

Skolor är stängda

Det nya coronaviru­set covid-19 har drabbat omkring 120 000 människor runt om i världen varav över 4 000 har dött.

I Japan har 581 fall av viruset konstatera­ts, räknar man även in det kryssnings­fartyg som legat i hamnen i Yokohama uppgår antalet smittade till nästan 1 300.

Flera testtävlin­gar inför OS och Paralympic­s har ställts in i landet och basebollsä­songen har skjutits upp precis som matcher i den högsta fotbollsli­gan.

Skolorna håller stängt och den kinesiska presidente­n Xi Jinping kommer inte att besöka Japan som planerat i början av april, ett beslut som tagits av både Tokyo och Peking.

Han uppgav att han oavsiktlig­t hade gett sin personliga åsikt som svar på en hypotetisk fråga. tokyo-oS ledningsor­ganisation

 ??  ?? Om coronaviru­set sätter stopp för OS i Tokyo i sommar kan det vara bäst att skjuta på det ett eller två år.
Foto: Charly triballeau/lehtikuva-aFP
Om coronaviru­set sätter stopp för OS i Tokyo i sommar kan det vara bäst att skjuta på det ett eller två år. Foto: Charly triballeau/lehtikuva-aFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland