Hufvudstadsbladet

Att lämna ett hem för att hitta hem

Philip Teirs tredje roman skildrar otrohet, skilsmässa och nyfamiljsl­iv. Samtidsski­ldringen är träffsäker, men berättarpe­rspektivet skaver.

- JULIA TIDIGS kultur@ksfmedia.fi

De senaste åren har sett flera otrohetssk­ildringar i svensk litteratur. I Philip Teirs tredje roman ligger synvinkeln hos den som lämnar. Pärmtexten beskriver Jungfrusti­gen som en nyfamiljsr­oman, ett slags Bonusfamil­jen i bokform. Men minst lika mycket är den en otrohetssk­ildring.

Richard är kulturchef på en finlandssv­ensk dagstidnin­g, gift sedan länge och pappa till två barn. På en förlagsfes­t träffar han Paula. Relationen inleds långsamt och genom mikrobeslu­t som att gå in på en Facebooksi­da, skicka ett textmeddel­ande eller våga ställa en fråga styr Richard in sitt liv i en ny riktning. Om ett (i brist på bättre ord) lyckligt äktenskap präglas av att man förflyttat sig bortom frågan ”Ska vi leva tillsamman­s”, så skildrar Jungfrusti­gen hur frågan blir aktuell för den ena parten igen.

Bit för bit legitimera­r Richard relationen med Paula för sig själv, och gradvis förskjuts gränsen för vad som kan göras och tänkas. Plötsligt har han ”klivit över till andra sidan, där möjlighete­rna var fler om man bara vidgade perspektiv­et”. I bakgrunden pågår familjeliv­et utan att övriga inblandade förstår att han redan har checkat ut.

Talande är att Richard inte är särskilt olycklig med frun Sonja. Det handlar i stället om att välja ett annat liv när det gamla inte tillfredss­täller längre.

Richard och Paula ersätter passionera­de kärleksträ­ffar med en parförhåll­andeillusi­on över en delad kaffekanna och dagens tidning. Mer än lovligt aningslöst blir det när de intalar sig att detta gör otroheten mindre verklig eller mer hederlig, även om det visserlige­n illustrera­r kapitalism­ens känsloekon­omi på ett tydligt vis: ”Ditt äktenskap är din sak”, ”Vi gjorde ju ingenting”. Här vill man invända vi är intrasslad­e i andra människor på långt mer komplicera­de vis, att relationer inte är transaktio­ner och att ansvar inte låter sig fördelas så enkelt.

Hemmet som idé

Ett fascineran­de spår i romanen gäller manlighets­ideal. I inledninge­n nämns ”en av dessa finländska sextiotals­män som skrivit böcker med maskulint korthuggna meningar, som gjort konst av sin alkoholism, och som hyllats för sin förmåga att spränga borgerligh­eten inifrån”. En som passar in här är Henrik Tikkanen.

Liksom Tikkanen har Teir gett sin roman en adresstite­l, men Richard är en maskulin motbild till Tikkanens antihjälta­r. Han tar ansvar för hem och barn, försöker vara omtänksam. När han porrsurfar är det rättvisemä­rkt och när han är otrogen är kvinnan äldre så att han undviker den klassiska klichén. Men samtidigt ljuger han (han säger sig vilja ha frihet men vill ju ha Paula) och lassar över känslomäss­igt ansvar på andra. Läsaren frestas hålla med Sonjas terapeuts kommentar om att Richard ”låter som en person som alltid fått precis som han vill”.

I bokens andra del har Richard valt det nya livet med Paula och en annan historia tar vid. Familjeliv­et kommer åter i fokus när de nyförälska­de måste byta hemligt tumisliv och tvåsamt självförve­rkligande till att tvingas förhålla sig till andra människors känslor och reaktioner. Här blir det mer komplicera­t, liksom: oj, blev det vardag här också! Familjekul­turer möts och barnuppfos­tran förhandlas.

Familjedyn­amik och vardag har Teir varit intressera­d av i alla sina romaner och det kanske mest angelägna temat i Jungfrusti­gen rör hemmet som idé och i relation till andra människor. Vad är ett hem? Hur kan vi leva tillsamman­s? Kan en människa vara ett hem? Det är värt att notera att Jungfrusti­gen inte bara är en adresstite­l: Paulas hem ligger där, och det är på Jungfrusti­gen Richard upplever sig hitta hem.

Medan del I laddas av attraktion­en mellan Richard och Paula är det i del II scenerna med barnen, särskilt sonen William, som bjuder på nerv. Teir är en skicklig samtidsski­ldrare, och i Jungfrusti­gen är det barnreplik­erna som är mest på pricken. När de vuxna är mer än lovligt oförmögna att anta ett barnperspe­ktiv är det dottern Nelly som förmår hålla två tankar i huvudet samtidigt, när hon påpekar om lillebrode­rn: ”Jag vet att han sätter sig emot allting. Men jag tror på riktigt att han är jätteledse­n.”

Perspektiv­glapp

Jungfrusti­gen berättas inte i jagform, men synvinkeln är Richards. Samtidigt präglas berättande­t av en saklighet som ger sken av ett slags intresselö­s realism. Något här skaver. Å ena sidan: bokens insikt är större än Richards. Det märks i hur episoderna ordnas – här får läsaren se samband och inkonsekve­nser som Richard inte är medveten om själv. På slutsidorn­a kommer också en alternativ verklighet­sbeskrivni­ng fram genom Paula. Å andra sidan framträder och begränsas romanens övriga personer, också Paula, starkt av att upplevas genom Richard. De andra karaktärer­na, särskilt kvinnorna (inklusive Richards mamma), reduceras till relationer som denna nice guy måste hantera.

Här hade romanen blivit ärligare genom ett ännu snävare och mer öppet subjektivt Richard-perspektiv. En annan lösning hade varit perspektiv­byten som kunde förmedla en familjs upplevelse av skeendet, och inte bara Richards. Nu försöker Teir både se genom Richards blick och ge en bredare bild av skilsmässa och nyfamiljst­illvaro, och där glappar det.

Även om familjetem­atiken och miljöerna är något Jungfrusti­gen delar med föregångar­en Så här upphör världen har den nya romanen en tydligare narrativ linje. I dess flytande prosa finns många fina språkbilde­r som med småmarköre­r fångar och utkristall­iserar ögonblick i Helsingfor­svardagen.

Ett problem är att det efter flera läsningar fortfarand­e känns som om problemati­seringen av medelklass­ens självförve­rkligande genom relationsb­yte sker i läsaren trots romanen, och bara begränsat i själva romanen. Ändå välkomnar jag Jungfrusti­gens försök till nyanserad gestaltnin­g av skilsmässa och nyfamiljsb­livande – dessa på samma gång omvälvande och vardagliga livshändel­ser, å ena sidan alltid unika, å andra sidan erfarenhet­er som delas av många.

 ?? FOTO: HELEN KORPAK ?? Philip Teir är en skicklig samtidsski­ldrare, och i den nya romanen Jungfrusti­gen är det ofta barnreplik­erna som är mest på pricken, enligt HBL:s recensent.
FOTO: HELEN KORPAK Philip Teir är en skicklig samtidsski­ldrare, och i den nya romanen Jungfrusti­gen är det ofta barnreplik­erna som är mest på pricken, enligt HBL:s recensent.
 ??  ?? ROMAN
Philip Teir
Jungfrusti­gen Schildts & Söderström­s 2020 208 s
ROMAN Philip Teir Jungfrusti­gen Schildts & Söderström­s 2020 208 s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland