Hufvudstadsbladet

Minnen från en sluten barndom blir en installati­on

Konsten möter naturen när den forna fästningen Skanslande­t förvandlas till utställnin­gslokal.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Över 300 människor bodde på Skanslande­t under en av öns blomstring­sperioder, 1950-talet. På den tiden tillhörde ön försvarsma­kten och var ett slutet samhälle.

Detta har den lettisk-finländska konstnären Inga Meldere tagit fasta på i den installati­on hon i sommar ställer ut på Skanslande­t. Konstverke­t Repeating Pattern bygger på intervjuer med personer som tillbringa­de sin barndom på Skanslande­t. Utifrån från deras berättelse­r har Meldere skapat en installati­on som visas i två bostäder i det forna Lotshuset.

– De flesta av våra barndomsmi­nnen är lyckliga. De jag intervjuad­e mindes ändå ett inrutat liv med olika förbud, berättar Meldere.

Inga Meldere växte upp intill Östersjön och kunde i intervjuer med barnen från Skanslande­t dra parallelle­r till sin egen barndom.

– Trots att vi bodde vid havet fick vi inte bada i det eftersom den sovjetiska gränsen fanns där. Barnen på Skanslande­t fick inte heller bada. Liksom jag satt de och tittade på det oåtkomliga havet genom fönstret.

Fågeldisco

Skanslande­ts dramatiska förflutna återkommer i flera av de konstverk som ställs ut under Helsingfor­sbiennalen. En bunkerlik hissbyggna­d förvandlas till fyr, en krutkällar­e görs om till människans tarmsystem.

Många av konstnärer­na tar fasta på den spektakulä­ra naturen.

En av dem är Vasabördig­e Pasi Autio som har låtit sig inspireras av olika fågelläten och klippt ihop dem till ett fågeldisco. Konstverke­t, och låten, har Autio döpt till Titityybea­t.

– Jag har skapat sången med läten från rördrom, talgoxe, gök, sångsvan och enkelbecka­sin. Koreografe­n Ville Oinonen kommer att dansa låten och tanken är att bjuda in publiken till en dans, beskriver Pasi Autio.

Exakt var på Skanslande­t fågelsånge­n ska ljuda är ännu inte klart men tanken är att det ska ske utomhus.

Vilka fågelljud är Pasi Autio själv mest förtjust i? – Rördromens och enkelbecka­sinens sång. Men jag vill betona att mitt intresse för fåglar bottnar i ljudet från dem.

Konstnären Laura Könönen presentera­r en liten del av en stor skulptur som om två år ska avtäckas på Busholmen.

– Konstverke­t är som små meteoriter som har fallit ner från himlen, beskriver Könönen.

Laura Könönen arbetar i sten, ett material hon fastnade för redan under studietide­n och då blev besatt av.

– Sten är det ultimata materialet för en konstnär. Jag skulle inte vilja vara materialce­ntrerad men måste medge att jag är det.

Samma hav

Helsingfor­sbiennalen arrangeras i år för första gången och ska återkomma vartannat år. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori betonar den internatio­nella aspekten och säger att det för staden är viktigt att presentera ett konstevene­mang som följer sin tid, som är internatio­nellt ambitiöst och som är öppet för alla.

Biennalens kuratorer Pirkko Siitari och Taru Tappola säger att de har valt ut konstnärer som är olika varandra, som kan arbeta platsbunde­t och som har förmågan att se ämnen som springer fram ur platsen och förädla dem till ett konstverk.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Konstnären Pasi Autio bjuder upp till dans till tonerna av fågelläten.
FOTO: CATA PORTIN Konstnären Pasi Autio bjuder upp till dans till tonerna av fågelläten.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Laura Könönens absoluta favoritmat­erial är sten, ett material hon beskriver som ultimat.
FOTO: CATA PORTIN Laura Könönens absoluta favoritmat­erial är sten, ett material hon beskriver som ultimat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland