Hufvudstadsbladet

Gripande om sjukhus i Syrien

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

The Cave är en Oscarsnomi­nerad dokumentär om ett underjordi­skt sjukhus i Syrien som leds av en kvinnlig läkare. I sjukhuset arbetar män och kvinnor sida vid sida på ett sätt som vore omöjligt ute i det syriska samhället.

DOKUMENTÄR

The Cave

HHHHI

Regi: Feras Fayyad. Manus: Alisar Hasan och Feras Fayyad. Foto: Mohammad Feyd, Ammar Suleiman, Mohammed Khamir Al Shami. Specialvis­ning 12.3 med engelsk textning. Från 12 år.

Det finns ett överutbud av mänskliga tragedier i inbördeskr­igets Syrien, men få kan mäta sig med helvetet i östra Ghouta utanför Damaskus.

Eftersom området ger kalla handen åt Bashar al-Assads förtryckar­regim har det i åratal varit omringat av regeringsa­rmén och dess allierade (dokumentär­en är inspelad under åren 2017–2018). Det innebär att befolkning­en som omfattar inte mindre än 400 000 människor inte har någonstans att ta vägen.

Mera om detta i Feras Fayyads The Cave, en dokumentär som tagit sin titel från ett underjordi­skt sjukhus. Som chef för hospitalet fungerar en kvinnlig läkare, Amani Ballour, och det faller inte alla i smaken. ”En man skulle göra ett mycket bättre jobb”, hävdar en karl som inte helt överraskan­de anser att kvinnans plats är hemma, inte i arbetslive­t.

Det oaktat gör doktor Amani och hennes kolleger så gott de kan. Ta till exempel kirurgen Salim Namour som på förekommen anledning ersatt bedövnings­medel med klassisk musik för att lugna patientern­a.

Fantasipiz­za på menyn

Nu är ju The Cave inte en enda klagovisa. För även om omständigh­eterna är skoningslö­sa uppmärksam­mas även livets små glädjeämne­n. När Amani fyller år bullar sjukhusper­sonalen upp med ballonger och popcorn, samtidigt som man föreställe­r sig fantasipiz­za ”med extra mycket ost”. Däremellan hör familjemed­lemmar i diasporan av sig.

För egen del funderar Amani på att färga ögonbrynen – ”efter att kriget är över”.

Hoppingiva­nde, kanske det, men den omgivande verklighet­en gör sig ständigt påmind. Värst är det att se barn som lider och inte blir det bättre av att såväl mediciner som livsmedel är en bristvara.

”Kan det faktiskt vara så att Gud bevittnar allt detta”, undrar doktor Amani i stridens hetta, medan en kollega i samband med de frekventa flygbombni­ngarna brister ut i ett ”må fan ta ryssarna”.

Nominerad för Oscar

Noteras kan att The Cave var nominerad för en Oscar tidigare i år och det med rätta. Bortsett från de gripande mänskliga ödena är det också visuellt motiverat.

De snålt upplysta underjordi­ska tunnlarna ger ett närmast surrealist­iskt intryck och får i filmen sällskap av de lika overkliga ruinlandsk­apen ovanför markytan.

Till det kommer det klaustrofo­biska, en känsla som Feras Fayyad (Last Men in Aleppo, också den Oscarsnomi­nerad) har den goda smaken att leverera utan talande huvuden och annat krimskrams i berättande­t. Hjärtskära­nde är vad det är.

 ?? FOTO: NATIONAL GEOGRAPHIC ?? Doktor Amani och doktor Alaa i operations­salen.
FOTO: NATIONAL GEOGRAPHIC Doktor Amani och doktor Alaa i operations­salen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland