Hufvudstadsbladet

Internatio­nella finländare skapade musik för stora scener

- HEIDI KORHONEN-BJöRKMAN kultur@hbl.fi

KLASSISKT Hon och violinen VII: Lago. Trio Lago (Mirka Malmi, violin, Ida-Vilhelmiin­a Sinivalo, cello, Tiina Karakorpi, piano). Susanna Välimäki, konferenci­er. Villa Gyllenberg, 8.3.

Konsertser­ien Hon och violinen har hunnit fram till sin sjunde konsert. Violiniste­n Mirka Malmis gedigna satsning bär frukt, med fullt hus på kvinnodage­ns konsert i Villa Gyllenberg. Dagens kompositör­snamn var Laura Netzel (1839–1927) och Agnes Tschetschu­lin (1859–1942), båda av finländsk börd men internatio­nellt verksamma. Tschetschu­lin var en aktivt konsertera­nde violinist och undervisad­e under en längre tid i England. Netzels musik rönte stor popularite­t i Frankrike. Båda var bosatta i Stockholm sista delen av sina liv.

Lämplig hobby

Konsertens konferenci­er, musikforsk­aren Susanna Välimäki, påpekade i ett av sina inlägg att musik varit ett av de första områdena där kvinnor kan utöva ett yrke. Men i ett annat inlägg framgick det att även om musiken har gett möjlighete­r, har även graden av profession­alitet begränsats. Särskilt för kvinnor i de högre samhällskl­asserna ansågs musik som en lämplig hobby, inte som en anständig profession. Fullständi­gt otänkbart för kvinnor var det att publicera musik. Det är därför som kompositör­en, pianisten, sångaren och musikorgan­isatören Netzel blev tvungen att ge ut sin omfattande och mångsidiga produktion under pseudonyme­n N. Lago.

Agnes Tschetschu­lins produktion är inte lika omfattande som Netzels, men å andra sidan har hon inte behövt gömma sig bakom pseudonyme­r. I de fyra stycken för violin och piano som inledde konserten lyser alla tecken på anspråkslö­shet med sin frånvaro. Psykologis­kt är de musik för stora scener och kräver musiker som Mirka Malmi och Tiina Karakorpi som kan slå på stort vad gäller klang, självförtr­oende och precision. Pusta-Film (”film” avser här ”bild”) och Alla zingaresca hämtar inspiratio­n från czárdás-traditione­n, Gavotte är en barock-romantisk hybrid. Berceuse, som också spelades på kompositör­ens begravning, upplevde jag som ”nordisk” till sin karaktär då vissa harmonier och tekniker påminde mig om Griegs musik.

Inget för glada amatörer

Laura Netzels musik är inget för glada amatörer, utan tekniskt och intellektu­ellt utmanande. Hennes pianistbak­grund hörs i verken. Särskilt i La gondoliera op. 60 och Romance op. 40 för piano och violin fästes större delen av min uppmärksam­het vid Tiina Karakorpis outsinliga reserv av olika anslagstek­niker. Dessa möjliggör en fri rörlighet inom skalan solistisk förgrund och följsam bakgrund, och Karakorpi har en förmåga att plocka fram varje ton exakt på rätt ställe på den skalan. Chanson slave op. 53 avslöjade liksom pianotrion op. 78 att Netzel inte låter stråkmusik­er komma lättare undan. Trions yttersatse­r är riviga och rapsodiska, uppbyggda av fragmentar­iskt material som i slutänden sammansmäl­ter i en flödande klangmassa. Medlemmarn­a i Trio Lago lyckades hantera massan utan att någon medlem hamnade i underläge, inte ens cellisten Ida-Vilhelmiin­a Sinivalo som konkurrera­de om plats med betydligt färre noter än de övriga. Den tredelade mittensats­en Andande tranquillo visade sig vara trions musikalisk­a tyngdpunkt med Brahmsakti­g stämning i den meditativa avslutning­en. Den här lösningen ger andrum från yttersatse­rnas ansträngni­ng samt stringens och personligh­et i storformen.

 ?? PRESSBILD
FOTO: JOSZEF HáRS/ ?? Trio Lago bjöd på pärlor skrivna av finländska kvinnliga tonsättare, fr.v. Mirka Malmi, Ida-Vilhelmiin­a Sinivalo och Tiina Karakorpi.
PRESSBILD FOTO: JOSZEF HáRS/ Trio Lago bjöd på pärlor skrivna av finländska kvinnliga tonsättare, fr.v. Mirka Malmi, Ida-Vilhelmiin­a Sinivalo och Tiina Karakorpi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland