Hufvudstadsbladet

Tre ovanligare pärlor bland druvorna

-

FURMINT

Den här ungerska gröna druvans rötter går tillbaka till 1500-talet, och är känd som Mosler Gelb, Edelweisse­r Tokayer, Sauvignon Vert och har faktiskt ytterligar­e ett hundratal olika smeknamn – men för det mesta går den ändå under namnet Furmint. Den förekommer också i Rumänien och Kroatien, men bäst verkar den trivas i Ungern.

Liksom Riesling blir den tack vare sitt tjocka skal, höga sockerhalt och höga syra väldigt bra när man låter den angripas av ädelröta. Det kända ungerska dessertvin­et Tokaji Aszù, där Furmint är den viktigaste druvan, har många hört talas om. Mindre bekant är ändå att det även görs fina torra viner på Furmint. Medan de söta vinerna bjuder på toner av torkade frukter och rika smaker som marsipan, choklad, kryddor och te är de torra vinerna rätt krispiga och mineralisk­a med blommiga och pärondomin­anta nyanser.

593287 Mád Furmint 2013, Ungern

■ Från den lilla vinbyn Mád kommer den här Furminten, vars generösa och rätt syrliga smakvärld påminner om gula frukter, mandel och citrus. Bjud avkyld till kyckling eller gräddiga fiskrätter.

Pris: 17,99

PICPOUL

Picpoul är en druva som förekommer både som blå, grå och vit, mest i Languedoc vid franska sydkusten. Namnet lär betyda ”svider på läpparna”, eftersom druvorna ger vinet påtagligt höga fruktsyror. Traditione­llt har den blandats med andra druvor, till och med varit på väg att försvinna helt, eftersom den är

Det finns druvsorter som sällan eller aldrig lyfts upp i vinspalter. I dag bekantar vi oss med tre sådana druvor, sällan omtalade men riktigt lyckade pärlor som blir till riktigt gott vin.

LINDA FORSSELL

Vinexpert

mycket känslig för mjöldagg, phylloxera och andra angrepp i vinfälten. Numera vet man att Picpoul trivs bra i sandjordar­na i Pinet och också i Étang de Thay väster om Montpellie­r, samt att den också förekommer i nordöstra Spanien, på Balearerna och i Portugal.

904997 Château Petit Roubié Picpoul de Pinet 2016, Frankrike

■ Vinet finns i Alkos beställnin­gssortimen­t och är mig veterligen den enda renrasiga picpoulen på Alko. Dessutom är den ekologiskt odlad. Vinet är en perfekt kompanjon till ostron och musslor med sin uppfriskan­de citruston och lätta sälta, men passar också bra till en rykande het bouillabai­sse eller som läskande aperitif.

Pris: 13,98

MENCIA

Mencia är en spansk violett-röd druva med franskt ursprung som mest förekommer i nordvästra delen av Spanien. Druvan är riktigt gammal, närmare 2 000 år, men har på senare år gjort en comeback särskilt i restaurang­kretsarna tack vare sina fina gastronomi­ska egenskaper. Viner som är gjorda av Mencia har en jordnära, kryddig karaktär, hög syra och bra lagringspo­tential. Det görs också roséviner på Mencia.

460697 Leo Martin Selección Mencía 2015, Spanien

■ Ett välbalanse­rat och personligt vin från spanska vinområdet Bierzo. Smaken är fyllig och bland aromerna framhävs mörka plommon, en lätt pepprighet och även lite ekfatstone­r kan förnimmas i bakgrunden. Härligt vin till olika köttgrytor, biffar och örtmariner­ad lammstek.

Pris: 13,99

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Den syrliga druvan Picpoul odlas främst i Languedoc vid franska sydkusten, men trivs också på andra ställen där den får växa i sandig jord.
FOTO: MOSTPHOTOS Den syrliga druvan Picpoul odlas främst i Languedoc vid franska sydkusten, men trivs också på andra ställen där den får växa i sandig jord.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Den ungerska druvan Furmint är mest känd som en av ingrediens­erna i det söta efterrätts­vinet tokajer.
FOTO: MOSTPHOTOS Den ungerska druvan Furmint är mest känd som en av ingrediens­erna i det söta efterrätts­vinet tokajer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland