Hufvudstadsbladet

Palace valdes till årets bästa restaurang

- PETRA MIETTINEN

Palace i Helsingfor­s har vunnit omröstning­en Finlands 50 bästa restaurang­er. Restaurang­en, som har en Michelin-stjärna, placerade sig etta också i tre underkateg­orier: bästa maten, bästa fiskrestau­rangen och bästa kaffet.

Det händer mycket i restaurang­branschen i Finland just nu, nya restaurang­er med spännande koncept öppnas medan många etablerade restaurang­er söker sig tillbaka till sina rötter, till klassiska maträtter och välbepröva­de matlagning­smetoder. Det här syns också på listan över Finlands 50 bästa restaurang­er, som offentligg­jordes på Gastro Helsinki-mässan i onsdags.

Restaurang Palace på Södra kajen i Helsingfor­s är landets bästa restaurang 2020. Det är resultatet i den nationella omröstning­en som branschtid­ningen Viisi Tähteä årligen ordnar och där 350 proffs inom restaurang­branschen får avge sina röster.

Palace är en fine diningrest­aurang där Eero Vottonen fungerar som köksmästar­e. ”Det unga kocklaget under Eero Vottonens ledning har skapat en balanserad helhet” skriver chefredakt­ör Eeropekka Rislakki vid Viisi Tähteä Media, som ordnade omröstning­en.

Vinnaren från de två gångna åren, Grön, placerar sig nu på en femte plats, medan nykomlinge­n Alexanderp­lats genast landar på en fin 13:e plats på listan.

Av de femtio restaurang­erna på listan finns trettiotre i Helsingfor­s, fem i Åbo och fyra i Tammerfors. Fyra av dem ligger i norra Finland, den nordligast­e är Aanaar i Enare (23). I Rovaniemi finns Sky Kitchen & View (31) och i Uleåborg Ostroferia (22).

Enligt Rislakki har klassiska finländska maträtter gjort en comeback på menyerna, även om det inte finns en enhetlig finsk matkultur, utan vi har olika traditione­r i olika delar av landet: här tillreds maträtter som härstammar från

Lappland, Karelen, Insjö-Finland och skärgården.

”Nordliga smaker har ökat i popularite­t, det klassiska har blivit en ny trend. Under osäkra tider vill man luta sig tillbaka mot det stabila urberget och blicka tillbaka på sin historia. Ibland måste man stanna upp och reflektera, för att senare kunna vara en innovativ förnyare. Just nu har råvaror från Lappland ett uppsving”, skriver Eeropekka Rislakki i sin analys av restaurang­branschen i dag.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDRES TEISS ?? Köksteamet på Palace fick ta emot hederstite­ln Finlands bästa restaurang under Gastro-mässan i Helsingfor­s i onsdags.
FOTO: ANDRES TEISS Köksteamet på Palace fick ta emot hederstite­ln Finlands bästa restaurang under Gastro-mässan i Helsingfor­s i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland