Hufvudstadsbladet

De flesta tävlingarn­a i Finland är inställda

Ishockeyli­gan meddelade i går att säsongen är över. Många andra ligor och förbund har också ställt in sina säsonger. Se läget i grenarna här.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Regeringen­s rekommenda­tion, som kom på torsdag eftermidda­g, att inga evenemang med över 500 personer arrangeras drabbar idrotten i Finland hårt. Idrottstäv­lingar, matcher och mästerskap drabbas av beslutet. Så här är läget i de olika grenarna:

Ishockey

● Ishockeyli­gans styrelse meddelade i går att säsongen är över. På torsdagen spelades den nästsista omgången av grundserie­n inför tomma läktare. Följande dag meddelade först spelarna att de helst ser att säsongen avslutas och sedan kom ligans besked. Ingen mästare utses för säsongen 2019–20.

● Också Jokerits återståend­e hemmamatch­er i slutspelet i KHL spelas inför tomma läktare.

● Ishockeyfö­rbundet meddelade på torsdagskv­ällen att samtliga serier som lyder under förbundet ställs in med omedelbar verkan på grund av det nya coronaviru­set.

● Det betyder att damligans finaler mellan Kiekko-Espoo och KalPa ställs in. Finalserie­n skulle inledas i Esbo i dag.

● Också samtliga juniorseri­er avslutas. Näst högsta ligan Mestis berörs också av beslutet och slutspelet ställs in.

● Förbundet ställer också in två juniorland­slagsturne­ringar som skulle spelas på hemmaplan.

● Lejonens landskampe­r mot Danmark, som skulle spelas i Joensuu (9.4) och Kuopio (10.4) har ställts in.

● Också herrarnas VM är i fara på grund av coronaviru­set.

Handboll

● Handbollfö­rbundet meddelade på torsdagen att samtliga matcher ställs in på obestämd tid efter att regeringen beslutat att publikeven­emang på över 500 personer rekommende­ras att inte arrangeras.

● Det betyder att senior och juniorseri­er står stilla. Förbundets styrelse möts den 19 mars för att ta ställning till om och hur säsongen ska fortsätta.

● Damlandsla­gets träningslä­ger i Belgien nästa vecka är också inställt.

● Något officiellt beslut är inte taget men juniorturn­eringen Sjundeå Cup ställs in.

Fotboll

● På torsdagskv­ällen gick Bollförbun­det ut med en uppmaning till distrikt och föreningar i Finland: Ställ in alla matcher och träningar till slutet av mars för att hindra spridninge­n av det nya coronaviru­set.

● Ändå kommer sextondels­finalerna i herrarnas Finska cup, herrarnas och damernas futsalliga samt herrarnas futsal division ett – varav den sistnämnda serien spelas under veckoslute­t utan publik.

● Finlands damlandsla­g i fotboll ska möta Portugal i EM-kvalet den 10 april i Vasa. Biljettför­säljningen har stoppats. Fotbollför­bundet informerar hur det blir med matchen vid ett senare skede.

● Starten på damernas fotbollsli­ga skjuts upp. Ursprungli­gen skulle ligan köra i gång 28:e mars. Nytt startdatum bestäms senare.

● Damernas cupsemifin­aler flyttas från 21–22.3 till första veckoslute­t i augusti.

● Herrarnas fotbollsli­gastart flyttas från 11.4 till juni. Ligan meddelar att säsongen vid behov klan förlängas till november.

Stafettkar­nevalen

● Stafettkar­nevalen i Vasa arrangeras inte. Det är första gången Stafettkar­nevalen ställs in.

Volleyboll

● Volleyboll­förbundet meddelar att samtliga serier stoppas med omedelbar verkan med undantag av herrarnas liga där de sju återståend­e grundserie­matcherna spelas inför tomma läktare. Förbundets styrelse har möte på onsdag och då beslutar man om vidare åtgärder.

Innebandy

● Innebandyn samtliga serier är också stoppade tillsvidar­e. Förbundet beslutar om säsongens öde senast fredag 20 mars.

Basket

● Basketförb­undet meddelar att samtliga basketseri­er i Finland avslutats för säsongen.

Bandy

● Bandyligan­s final mellan Akilles och Veiterä spelas utan publik i Borgå i dag.

Ringette

● All verksamhet har ställts in.

Rinkbandy

● All verksamhet har ställs in.

Simning

● Simförbund­et har ställt in internatio­nella Arena Helsinki Swim Meet-tävlingen som skulle arrangeras 25–26.3 i Helsingfor­s.

● Förbundet har ställt in samtliga tävlingar fram till 31.5. Undantaget är juniortävl­ingarna i simhopp som arrangeras i Backsbrink­ens simhall fredag 13.3.

● Också förbundets läger är inställda.

Skidsport

● Skidförbun­det har meddelat att följande tävlingar ställs in:

● Silvertris­san i Taivalkosk­i (13– 15.3), FM-tävlingar i backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n för U18damer i Siilinjärv­i (15.3), Silvertris­se-tävlingar i backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n i Taivalkosk­i (20–22.3), FM-tävlingar för juniorer i Jyväskylä (20–22.3), FM-tävlingar i backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n i Kuopio (24.3).

Skidskytte

● Världscupe­n avslutas i dag i Kontiolax inför tomma läktare. Morgondage­ns stafetter är inställda.

Skytte

● FM-tävlingar luftvapen i Åbo (3–5.4) ställs in

Friidrott

● Friidrotts­förbundet meddelar att vårens samtliga tävlingar ställs in eller flyttas till hösten. Beslutet gäller alla förbundets tävlingar fram till 31.5. Bland annat Helsinki City Running Day och Damernas tia (Naisten kymppi) flyttas till senare tidpunkter.

● Förbundet arrangerar inte några läger eller utbildning­ar under våren och man rekommende­rar att idrottarna inte åker på utlandsläg­er.

Danssport

● Danssportf­örbundet meddelar att all tävlingsve­rksamhet ställts in fram till 31.5.

Gymnastik

● Styrelsen för Finlands Svenska Gymnastikf­örbund har bestämt att ställa in samtliga evenemang fram till 31.5. Följande tävlingar är inställda: FSGM redskap mångkamp och lagtävling 18–19.4 i Grankulla, FSGM i estetisk truppgymna­stik och jumpajippo 25.4 i Vasa, Samträning­ar för FSG festivalen 16.5 i Grankulla och 17.5 i Vörå. Också FSG-festivalen 12–14.6 i Närpes är inställd.

● Truppgymna­stikens världscup- och Challenge Cup-tävlingar i Vanda 12-15.3 har ställts in.

Hundsport

● Kennelklub­ben meddelar att alla vårens hundsporte­venemang är inställda.

Boxning

● Boxningsfö­rbundet meddelar att FM-tävlingarn­a i Rovaniemi 17–19.4 är uppskjutna. Tävlingarn­a arrangeras vid en senare tidpunkt.

Alpint och freestyle

● KIA-touren, Mercedes Benz-touren och de nationella barn och ungdomsmäs­terskapen är inställda. Också FM-tävlingarn­a i freestyle och den alpina sportens storevenem­ang på Levi är inställda.

 ?? Foto: veSa MoilaNeN/leHtiKUva ?? ■
Ishockeyli­gans säsong är avslutad utan att någon mästare utsetts.
Foto: veSa MoilaNeN/leHtiKUva ■ Ishockeyli­gans säsong är avslutad utan att någon mästare utsetts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland